12 Mayıs 2024 13:55

ABD’de Filistin’le dayanışma eylemlerinde 50 akademisyene gözaltı

ABD’de üniversitelerdeki İsrail protestoları sırasında 50 kadar öğretim üyesi gözaltına alındı. Amerikan Üniversite Profesörleri Birliğine göre akademik özgürlüğe yönelik derin bir tehdit var.

Fotoğraf: Selçuk Acar/AA

Paylaş

ABD’nin dört bir yanındaki üniversite kampüslerinde İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarına karşı düzenlenen protesto gösterileri polis tarafından bastırılırken, gözaltına alınanlar arasında 50 üniversite öğretim üyesi de var. Gözaltına alınan öğrenci sayısı ise yaklaşık 2 bin 500.

Annelise Orleck, New Hampshire’daki Dartmouth College’da düzenlenen bir protestoda yere düşürüldü ve plastik kelepçelerle tutuldu. Daha sonra coplandığından şikayet etti. Washington Üniversitesi’nde düzenlenen bir gösteride polisler tarafından yaka paça gözaltına alınan Steve Tamari’nin birden fazla kaburgası ve eli kırıldı.

Her ikisi de tutuklanmadan önceki dakikalarda protestoları filme alıyordu. Yahudi olan Orleck de Filistin asıllı Amerikalı Tamari de, protestolara katılma motivasyonlarının kısmen ifade özgürlüğü haklarını kullanan öğrenci protestocuları destekleme arzusundan kaynaklandığını söyledi.

ABD merkezli CNN Televizyonu’nun polis kayıtları, mahkeme dosyaları ve haber raporları üzerinde yaptığı inceleme, Orleck ve Tamari ülke genelindeki kampüs protestolarında tutuklanan en az 50 profesör arasında yer aldığına işaret ediyor. 18 Nisan’dan bu yana 50’den fazla kampüsteki protestolar sırasında 2 bin 500’e yakın da öğrenci gözaltına alındı.

30 YILLIK PROFESÖRLÜK HAYATINDA BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM

Orleck, CNN ile yaptığı bir telefon görüşmesinde “Sanki silahlı bir istila gibiydi” dedi ve otuz yılı aşkın profesörlük hayatında “hiç böyle bir şey görmediğini” söyledi. Etkinlik sırasında çekilen videoda Orleck’in polis memurlarına yaklaşarak “öğrencilerimizi rahat bırakın, onlar suçlu değil!" dediği görülüyor. Orleck daha sonra polis hattının ötesine sürükleniyor ve yere yatırılıyor. Orleck’in elleri bağlanıyor ve aralarında bir profesörün de bulunduğu 89 kişiyle birlikte gözaltına alınıyor.

Protestocu öğrencilerin saygılı olduklarını ve hiçbir zaman antisemit yorumlarda bulunmadıklarını söyleyen Orleck, “Özellikle Emory ve Washington Üniversitelerindeki bazı meslektaşlarıma çok daha acımasızca davranıldığını söylemek istiyorum. Yani, gerçekten çok acımasızca. Evet, yaralarım var ama bilirsiniz, benimkiler iyileşecek” diye de ekledi.

"AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞE YÖNELİK TEHDİT DAHA DERİN"

Amerikan Üniversite Profesörleri Birliği’nin Akademik Özgürlükleri Savunma Merkezi Direktörü Dr. Isaac Kamola’ya göre, profesörlerin kelepçelenerek götürülmesinin dikkat çeken “viral anlar” olduğunu, ancak üniversite kampüslerinde akademik özgürlüğe yönelik tehditlerin daha incelikli ve çok daha derin: “Öğretim üyelerinin ders vermekten alıkonulduğu, yasal süreç olmaksızın cezalandırıldığı daha ince anları görmüyorsunuz.”

Kamola, Gazze’deki savaş gibi tartışmalı bir konuda kamuya açık bir duruş sergileme konusunda “kendilerini inanılmaz derecede savunmasız hisseden” kadrolu olmayan öğretim üyelerinin sayısının artmasının sorunu daha da kötüleştirdiğini söyledi. Kamola, üniversite yöneticilerinin akademik özgürlüğün parametrelerine ilişkin iç tartışmaları çözmek için giderek daha fazla kolluk kuvvetlerine başvurduğunu belirterek, “Kampüste polislerin olması normalleşmeye başladı” dedi.

Los Angeles’ta doçent olan Graeme Blair de CNN’e verdiği demeçte Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) öğrencilerinin protesto haklarını desteklemek için gösteriye katılan “15 öğretim üyesi” arasında yer aldığını söyledi. Blair, tüm profesörlerin “tutuklanmayı beklediklerini” belirtti. Blair’in kendisi gözaltına alınmamış olsa da, o gün en az dört UCLA profesörü gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Jeotermale kaymakamlık özel izin çıkarmış!

SONRAKİ HABER

UNRWA: Bir haftada Refah’tan 300 bin kişi ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa