12 Mayıs 2024 14:00

UNRWA: Bir haftada Refah’tan 300 bin kişi ayrıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Ajansı (UNRWA), İsrail’in saldırılarının ardından 300 bin kişinin Refah’tan ayrılmak zorunda kaldığını duyurdu.

Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Ajansı (UNRWA), İsrail’in bombardımanları nedeniyle 300 bin kişinin Refah’tan ayrılmak zorunda kaldığını duyurdu.

UNRWA’dan yapılan açıklamada, sivillerin gideceğin güvenli hiçbir yerin olmadığı vurgulanarak, “Filistinlilerin zorla ve insanlık dışı bir şekilde yerlerinden edilmeleri devam ederken, UNRWA son bir hafta içinde yaklaşık 300 bin kişinin Refah'tan kaçtığını tahmin ediyor. Gidecek güvenli bir yer yok. Gidecek güvenli bir yer yok. Gidecek güvenli bir yer yok” denildi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini de X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 7 Ekim’den bu yana çoğu kişinin ortalama ayda bir kere olmak üzere defalarca yerinden olduğunun altını çizdi. Lazzarini, “Güvenli bölge (olduğu) iddiası yanlış ve yanıltıcıdır. Gazze’de hiçbir yer güvenli değil” dedi.

WFP: GAZZELİLER BİR KEZ DAHA YOLDA

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) da Refah’tan ayrılmak zorunda kalan ailelerin fotoğraflarını paylaştı.

WFP’den yapılan açıklamada, “Aileler bir kez daha hareket halinde, barınak, yiyecek, su arıyor, ancak daha az kaynakla. Ateşkes sağlanıncaya kadar hayat kurtaran yardımlara erişim sağlanmalıdır. Refah'ın topyekun işgali felakete yol açacaktır” denildi.

AB BAŞKANI: TAHLİYE EMRİ KABUL EDİLEMEZ

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail’in Gazzeli sivillere Refah’tan ayrılmalarına yönelik tahliye emrinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Michel, yaptığı açıklamada, “Refah'ta mahsur kalan sivillerin güvenli olmayan bölgelere tahliyesi kabul edilemez. İsrail hükümetini uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye ve Refah'ta kara operasyonu yapmamaya çağırıyoruz. Geçiş noktaları tamamen işler durumda olmalı ve şiddetli kıtlığın ortasında temel insani yardımın geçmesine izin vermelidir. Kalıcı bir ateşkes anlaşmasının sağlanması için tüm çabalar sürdürülmelidir. AB, iki devletli çözüme dayalı adil ve kapsamlı bir barışa bağlıdır. BM kararında da belirtildiği üzere İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayabilir bir Filistin Devleti'nin kurulması bu açıdan kilit önem taşımaktadır” dedi.

İSRAİL TANKLARI CİBALİYA KAMPINA GİRDİ

Öte yandan İsrail tankları Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampına girdi. Hamas savaşçıları ile İsrail ordusu arasında çatışmalar sürerken İsrail ordusu Selahaddin Caddesi’ni geçerek kampa girdi. El Cezire’ye konuşan görgü tanıkları, nüfusun yoğun olduğu bu bölgede askeri tankların tahliye merkezlerini ve konutları kuşattığını söyledi.

İŞGAL KONSEYİNDE İSTİFA

Bu arada İsrail Ulusal Güvenlik Konseyinin Güvenlik Politikası ve Stratejik Planlama Sorumlusu Yoram Hamo, “Gazze’de savaş sonrası için siyasi düzeyde kararlar alınmadaki başarısızlık” nedeniyle görevinden istifa etti.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, Hamo’nun aynı zamanda Gazze’de savaş sonrası dosyasından da sorumlu olduğu ifade edildi.

İSRAİL’İN GAZZE’Yİ YÖNETME PLANI

Haberde ayrıca Gazze ile ilgili Ulusal Güvenlik Konseyinde görüşülen bir planın, yakında siyasi ve güvenlik işlerinden sorumlu bakanlara sunulacağı bilgisi yer aldı. Planın, İsrail askeri organı sivil yönetim ile İsrail hükümetinin Filistin topraklarındaki operasyonlarının koordinatörü tarafından Gazze’de 6 aydan 1 yıla kadar sivil denetimi içerdiği belirtildi.

Bölgedeki vatandaşlara hizmetlerin ise özel Arap şirketler aracılığıyla sağlanacağı ve Gazze’de kontrolün nihayetinde “İsrail’e düşman olmayan yerel taraflara” devredileceği iddia edildi.

Arap ülkeleri ise Filistin yönetiminin “savaş sonrası” Gazze’de bulunmaması durumunda bu tür planlarda iş birliği yapmayacaklarını ifade ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD’de Filistin’le dayanışma eylemlerinde 50 akademisyene gözaltı

SONRAKİ HABER

Psikolog 4 ayrı yere görevlendirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa