"Eğitimde şiddet doğrudan tutuklama sebebi sayılacak"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Hazırlanan taslak; eğitimcilere karşı şiddetin doğrudan tutuklama sebebi sayılmasını ve yüzde 50 artırımlı ceza uygulanmasını içeriyor"
Fotoğraf: Ahmet Okur/AA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eğitimde şiddetle ilgili düzenlenen yasanın ayrıntıları hakkında konuştu.
Yılmaz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin son günlerde eğitimcilere saldırılarla ilgili Ankara Atatürk Lisesini ziyaret etti.
Cevdet Yılmaz, öğretmene şiddetle ilgili yasak düzenlemenin detaylarını açıkladı.
"YÜZDE 50 ARTIRIMLI CEZA UYGULANACAK"
Yılmaz, "Hazırlanan taslak; eğitimcilere karşı şiddetin doğrudan tutuklama sebebi sayılmasını ve yüzde 50 artırımlı ceza uygulanmasını içeriyor" dedi.
"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TBMM'YE GELECEK"
Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Eğitim çalışanlarına yönelik kabul edilemez şiddet olaylarına karşı tavrımızı burada bir kez daha net şekilde ortaya koyuyoruz.
Eyüpsultan'da gerçekleşen elim hadisede hayatını kaybeden eğitimci İbrahim Oktugan'a Allah'tan rahmet; kederli ailesine, yakınlarına ve tüm eğitim ailesine başsağlığı diliyorum. Öğretmenlere yönelik şiddet olaylarını önleyecek, daha fazla caydırıcı olacak, faillere yönelik cezaları arttıran bir yasal düzenleme gündemimizdedir.
Soruna köklü ve kalıcı çözüm için, hazırlıklarını sürdürdüğümüz Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmeni güvence altına alacak çerçeveyi netleştiriyoruz. Hazırlanan taslak metin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine gelecektir."
"ÖNGÖRÜLEN CEZALAR YÜZDE 50 ORANINDA ARTIRIMLI OLARAK VERİLECEK"
"Taslak; eğitimcilere karşı şiddetin doğrudan tutuklama sebebi sayılarak bu fiilleri işleyenlere tutuksuz yargılanma yolunun kapatılmasını, bu fiilleri işleyenlerin hapis cezalarının ertelenmesinin engellenmesini, Bu türden fiillere karşılık ceza kanunlarında öngörülen cezaların yüzde 50 oranında artırımlı olarak verilmesini içeriyor.
Bununla birlikte özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin görevleri sebebiyle kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisiyle aynı şekilde korunması öngörülmektedir. Milletvekillerimizin siyasi parti ayırt etmeksizin Türkiye Büyük Millet Meclisinde bu düzenlemeye sahip çıkacağına ve düzenlemenin en hızlı şekilde yürürlüğe gireceğine inanıyorum.
Sivil toplum kuruluşlarını, öğrenci velilerini ve medya organları başta olmak üzere eğitim öğretimin tüm paydaşlarını şiddete karşı farkındalığı ve duyarlılığı artıracak şekilde destek vermeye davet ediyorum. Meslektaşlarının hukukuna bir aile havasında hep beraber sahip çıkan tüm eğitim neferlerimize teşekkür ediyorum. Milletvekillerimizin bu düzenlemeye sahip çıkacağını ve düzenlemenin en hızlı şekikde yürürlüğe gireceğini düşünüyorum. Elbbette adalet mekanizması yasal düzenlemeler bütün bunlar önemli fakat toplumsal bir farkındalık da çok önemli." (HABER MERKEZİ)