Yargıtay Başkanlığında 37. tur oylaması yarın | Saray müdahalesi tepki aldı
Yargıtay seçimlerinin Mehmet Akarca lehine sonuçlanması beklentisi karşılık bulmadı. Yargıtay üyelerinin Saray müdahalesine tepki gösterdiği, 37. turda Akarca’nın çıkacağı belirtiliyor.
Fotoğraf: Burcu Yıldırım
Serpil İLGÜN
İstanbul
Yargıtay Başkanlığı seçimleri bugün yapılan 36. turda da sonuçlanmadı. 25 Mart’ta başlayan seçimlerin 8 Mayıs’taki 35. turunda da neticelenmemesinin ardından 10 Mayıs’ta sürpriz bir gelişme yaşanmış, adaylardan Muhsin Şentürk, aynı zamanda mevcut Yargıtay Başkanı olan Mehmet Akarca lehine çekilmişti. Yargıtay Başsavcılığı teklifi üzerine adaylıktan çekilen Şentürk’ün yarıştan çıkmasıyla birlikte, 36. turda Akarca’nın zaferine kesin gözüyle bakılmış, dolayısıyla seçimin de artık neticeleneceği öngörülmüştü. Ancak bu öngörü gerçekleşmedi ve Akarca’ya gitmesi beklenen oylar, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez’e yöneldi. Mehmet Akarca’nın 111, Ömer Kerkez’in ise 169 oy aldığı 36. tur sonuçlarına göre Kerkez’in 37. turda başkanlık koltuğuna oturması için 6 oy kaldı. Zira, salt çoğunluk için 175 oya ulaşmak yetecek.
Peki bu gerçekleşecek mi? Saray müdahale etmediği, dolayısıyla adaylardan birini işaret etmediği için Yargıtay seçimlerinin uzadığı belirtiliyordu. AKP-MHP blokunun Mehmet Akarca ismini işaret etmesine rağmen nasıl oldu da çoğu Yargıtay üyesi Akarca yerine Kerkez’i tercih etti?
Görüştüğümüz kaynaklar, 36. turda yaşananları, Saray’ın müdahalesine duyulan tepki olarak değerlendiriyorlar.
Detaylandırmadan önce kısa bir anımsatma.
TARİKAT VE CEMAATLER BAŞKAN SEÇTİRECEK GÜCE ERİŞTİ
Yargıtay Başkanlığı seçimleri 4. turdan itibaren Mevcut Başkan Mehmet Akarca, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve AYM’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hak ihlali kararına uymamasıyla tanınan 3. Daire Başkanı Muhsin Şentürk arasında geçiyordu.
Her üç adayın da milliyetçi, muhafazakâr olmaları hasebiyle, Yargıtay içinde kristalize olmuş bir gruplaşmadan söz edilemeyeceği belirtilmiş, oy tercihlerinde esas olarak Yargıtay’daki iç dengelerin, kariyer planlarının etkili olduğu ifade edilmişti. Menzilciler ve Hakyolcuların Yargıtay içindeki varlıklarının “aday belirleyecek” noktaya geldiğine dikkat çekilerek, “Yargıtay’a neden başkan seçilemiyor” sorusundan önce, cemaat ve tarikatların yüksek yargı içinde “başkan seçtirecek” noktaya ulaşmalarının vahametine odaklanılması gerektiğinin altı çizilmişti.
Aynı vahim durumun altı bugün de çiziliyor. Aynı şekilde, iç dengelerin daire başkanlıkları, savcılıklar gibi beklentilerin oy davranışlarına yansımaya devam ettiği de söyleniyor. Bununla birlikte bugün yapılan 36. turu belirleyen asıl faktörün Saray’ın bir ismi işaret etmesinden çok, seçimlere müdahale edilmesine duyulan tepki olduğu belirtiliyor. İçeriğinden bağımsız olarak, Saray’a tepki gösterilmesinin başka mesajlar taşıdığı notu da düşülerek. Ancak işin bu kısmından daha anlamlı yorumlar çıkarabilmek için, gelişmeleri biraz daha takip etmek gerektiği de ekleniyor.
MESAJ VERİLDİ, SANDIKTAN AKARCA ÇIKAR
Ağırlıklı yorumlara göre Yargıtay üyeleri, Akarca beklentilerinin aksine Kerkez’e yönelerek, iç dengelere müdahale edilmesine karşı mesaj verdiler. Eğer gösterilen tepki bir pazarlığı da içermiyorsa ve radikal bir gruplaşma olmazsa, Mehmet Akarca yarın yapılacak 37. turda Yargıtay Başkanlığı koltuğunda bir dönem daha oturacak. Çünkü mesaj verilmiş oldu.
Oturacak mı, göreceğiz. Kerkez’in de Akarca’nın da başkanlıkları mümkün. Mümkün olmaması gereken, Yargıtay seçimlerinden bahsederken, Cumhurbaşkanı müdahalesinin de tarikat cemaatlerin etkilerinin de normalizasyon içinden konuşulması.