14 Mayıs 2024 13:57

Onaylı randevu sistemine itiraz: Sorun onayda değil sağlık sisteminde

Sağlıkta randevu sorununa çare olarak sunulan onaylı randevu sistemine itiraz eden sağlıkçılar sorununun sistemden kaynaklandığını belirterek “Çare onayda değil koruyucu sağlık sistemindedir” dedi.

Fotoğraf: Can Bulut/Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Türkiye genelinde kamu hastanelerinde randevu bulamama sorunu büyürken Sağlık Bakanlığı çözüm için merkezi hekim randevu sisteminde (MHRS) ‘onaylı randevu’ sistemine geçildiğini duyurdu. Sorunun kaynağını randevusunu alıp randevuya gelmeyen hastalara dayandıran bakanlık, 13 Mayıs 2024’te başlayan uygulamayla sorunun çözüleceğini düşünüyor. Sağlık emek ve meslek örgütleri ise onaylı randevu sisteminin de sorunu çözmeyeceğine işaret ediyor. 

Randevu sorununu ve yeni uygulamayı konuştuğumuz Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun, sağlık alanındaki diğer sorunlar gibi randevu sorununun da sağlık sisteminin yarattığı kaostan kaynaklandığına dikkat çekti. Bu kışkırtılmış sağlık talebi karşısında onaylı randevunun çare olmayacağını dile getiren Dr. Mine Coşkun “İster onaylı ister onaysız randevu versinler. İster 5 dakikada, 10 dakikada 2 hasta bakın desinler. Bu sağlık sisteminin kaosu sürüyor. Bizim ihtiyacımız MHRS sisteminde onaylı randevu uygulaması değildi. Biz Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) öngördüğü süre olan 20 dakikada hastalarımızı muayene etmek istiyoruz. Çare basamaklandırılmış bir sağlık sistemi. Çare koruyucu sağlık sisteminin uygulamaya konulmasında” diye konuştu.

"HEKİMLE HASTA KARŞI KARŞIYA GELECEK"

Hastanelerde başhekimlik yetkililerinin hekimlerle yaptıkları toplantılarda yeni uygulamaya ilişkin ‘Bir süre sabırlı olun, kargaşa, kaos olabilir’ uyarılarda bulunarak fedakarlık beklediklerini dile getirdiklerini belirten Dr. Coşkun “Kaos, bu sistemin ta kendisidir. Dedikleri, kaosu onaylı randevu uygulaması ortaya koyacak zaten” diye konuştu. Yeni uygulamayla hekimlerin iş yükünde azalma olmayacağını belirten Dr. Coşkun, “Diyelim ki hasta gelmedi, sistem bu kez gelmeyen hasta yerine randevusuz bir hastayı gönderiyor. Bu şu demek; sizin randevunuzu onaylayıp onaylamamanızın bir önemi yok. Randevusunu onaylamayan hasta bu kez başka bölümlere yönelebiliyor; örneğin acillere! Acil servislere yılda 150 milyon başvurunun olduğu bir sağlık ortamında hastanelerde yığılma devam edecek” dedi. Onaylı randevu sisteminin hasta ile hekimi yine karşı karşıya getireceğinin ve sorunların çözülmeyeceğinin altını çizen Dr. Coşkun, “Randevusunu onaylamayı unutan ya da saatine yetişemeyen hastalar sorunun muhatabı olarak yine hekimleri görecek. Haliyle bu uygulamayla sağlıkta şiddeti artıracaklar” dedi.

"ÇARE KORUYUCU SAĞLIK SİSTEMİNDE"

Geçtiğimiz hafta İstanbul'daki bir şehir hastanesinde iki dakikada verilen randevuların ‘sistem hatası’ olmadığına vurgu yapan Dr. Coşkun, “Bunun bir sistem hatası olduğunu düşünmüyoruz. İzmir'den bir hekim arkadaşımız aynı anda 3 hastaya randevu verildiğini söyledi. İtirazı üzerine düzeltildi. Ancak yeniden benzer bir durumla karşılaştı. Bunu yapan il sağlık müdürlükleri. Keza her yerde benzer bir durum yaşanıyor. Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde de hekimlerden 7/24 hasta bakmaları bekleniyor. Bu talebi karşılamamız mümkün değil. İster 2 dakikada hasta bakmamız beklensin, ister 5 isterlerse 10 dakikada 2 hasta bakın desinler. Bu sağlık sistemi kaosu doğuruyor” ifadelerini kullanarak 1 yılda hekime müracaatın 850 milyonu bulduğu kışkırtılmış sağlık talebi karşısında onaylı randevu uygulamasının çare olmayacağını söyledi.  Çarenin basamaklandırılmış, hastaların sevk edilebildiği, koruyucu sağlık sisteminin uygulamaya konulmasında olduğuna vurgu yapan Dr. Coşkun “Hastayı müşteri, hastaneyi işletme gibi düşünen ve sağlık sistemini bu bakış açısıyla yöneten anlayışla sorun çözülemez” diye konuştu.

ONAYLI RANDEVU NEDİR?

‘Onaylı randevu’ uygulamasıyla, hastaların randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar randevusuna onay vermesi veya gelemeyeceğini sistem üzerinden bildirmesi gerekecek. Onay işlemi randevu alınan kanallar üzerinden yapılacak. Randevusunu onayladığı halde gitmeyen kişilerin ise aynı branşta 15 gün boyunca yeni randevu alması kısıtlanacak. Uygulamadan 65 yaş üstü hastalar ve kanser hastaları muaf tutulacak.

ÖNCEKİ HABER

Özel'den Kobane Davası açıklaması: AYM ve AİHM kararlarının uygulanmasını umuyoruz

SONRAKİ HABER

Amsterdam Üniversitesi, Filistin eylemlerini engellemek için kampüslerini kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa