Üniversitede mücadele kararlılığı
"Kendi Üniversitemizi Kendimiz Kuruyoruz” diyen yüzlerce üniversite öğrencisinin katıldığı Üniversiteliler Konferansı, önceki akşam sona erdi.Konferansta öğrenciler sundukları önerilerle konferansı büyüterek, başta YÖK Yasa Taslağına ve AKP hükümetinin üniversitelere dönük saldırıları
Konferansta öğrenciler sundukları önerilerle konferansı büyüterek, başta YÖK Yasa Taslağına ve AKP hükümetinin üniversitelere dönük saldırılarına karşı güçlü bir mücadele platformu oluşturacakları mesajını verdi.
ODTÜ’de “Özgür Üniversite Günleri” kapsamında başlatılan ve bir hafta süren etkinliklerin son halkasını oluşturan Üniversiteliler Konferansı, onlarca üniversite topluluğu, kulüp ve akademisyenin katılımıyla yapılmıştı. Önceki akşam gerçekleştirilen son oturumlarda öğrenciler kendi yerel sorunlarını kürsüden ifade etti.
Öğretim üyeleri ve öğrencilerin ortak mücadelesinin seyrine ilişkin bölümlerde de öğrenciler ve hocaları yol haritalarını belirlediler. Kantin, yemekhane, ulaşım, üniversitede temsil sorunları gibi birçok konuya dair çalışma yöntem ve tarzları üzerinde tartışılan konferansta, kimi üniversitelerden örnekler sunuldu. Konferansta, öne çıkan öneriler üzerinden yerel çalışmalar yapılması gerektiği belirtilirken, bir sonraki konferansın İstanbul Üniversitesi ya da Dicle Üniversitesi’nde yapılması üzerinde duruldu. Konferans sonuç bildirgesinin ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.
ÖNE ÇIKAN ÖNERİLER
Tartışmaya sunulan önerilerden bazıları şunlar:
* İnternet iletişim ağı ve sitesinin yanı sıra görüntülü yayınlar yapan bir medya ağının kurulması
* Toplulukların belirli gündem ve zamanlara göre koordine halinde olması
* Konferansın sürekliliğinin sağlanması ve merkeziyetçiliğinin önüne geçilmesi
* Konferans sonuçlarının bir kitapçık haline dönüştürülmesi
* Yerellerde konferansın forumlarla birlikte örgütlenmesi
* YÖK Yasa Taslağı’nın Meclise gelmesi halinde boykot çalışmalarının tartışılması ve uygulanması
* YÖK Yasa Taslağı’nda Meclise sunulan üniversite modeline karşı alternatif bir taslak oluşturulması ve bunun için bir komisyonun belirlenmesi
* Doğa ve kampüs ilişkilerinin ele alınması ve bununla ilgili Çukurova Üniversitesi’nde bir toplantı yapılması
* LGBT bireylerin topluluklarıyla dayanışma ve destek halinde olunması
* Türkçe ve Kürtçe ortak ve sürekli bir yayının çıkarılması
* Ana dilinde eğitim talebinin sadece bölge illerinde değil batı illerinde de yükseltilmesi
* Türkiye genelinde Barış Sürecini güçlendirecek çalışmaların yapılması (Ankara/EVRENSEL)