14 Mayıs 2024 15:43

"Türkiye, kendi çiftçisi yerine çok uluslu şirketleri destekliyor"

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal çiftçilerin yaşadığı sorunlara değinerek, "Son 20 yılda çiftçiye verilen destekler 21 kat artarken, çiftçilerin bankalara olan borçları 112 kat artmıştır" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Bursa milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Orhan Sarıbal, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yayınladığı açıklamada, Türkiye’de çiftçilerin sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü söyleyerek, “AKP’nin kırsal kesimi ihmal eden emek ve üretici karşıtı tarım politikaları nedeniyle özellikle küçük aile işletmeleri hızla üretimden kopmaktadır. 2000’li yılların başında 3 milyon dolayında olan kayıtlı çiftçi sayısı günümüzde neredeyse 2 milyona düşmüştür. Kırsalda yaş ortalaması giderek yükselmekte olup, günümüzde 55-60 yaşa dayanmış durumdadır” dedi.

2005’te tarımsal istihdamın toplam istihdamdaki payı yüzde 25 dolayında iken günümüzde yüzde 15’e kadar düştüğünü, tarım sektörünün gayrisafi yurt içi hasıladaki payının da 20 yılda yüzde 10’lardan 6’lara gerilediğini vurgulayan Sarıbal, “Çiftçi başına gelir Avrupa ülkelerinden Almanya’da 45 bin dolar, Fransa’da 26 bin dolar, İtalya’da 16 bin dolar iken Türkiye’de ise 4 bin dolar civarındadır. Son 20 yılda çiftçiye verilen destekler 21 kat artarken, çiftçilerin bankalara olan borçları 112 kat artmıştır” dedi.

Sarıbal, Türkiye’nin hayvan varlığının son iki yılda 6,6 milyon baş azaldığını, sadece 2023 yılında canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına 32,7 milyar TL ödendiğini, hayvancılık destekleme ödemelerinin ise bunun yarısı kadar (15,3 milyar lira) olduğunu hatırlattı ve “Türkiye kendi çiftçisi yerine ithalat lobilerini ve çok uluslu tarım-gıda şirketlerini desteklemektedir” dedi.

Sarıbal çiftçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı: 

  • Üretimin ve çiftçilerin milli gelirden aldığı payın artırılması için tarımsal desteklerin Kanunda belirtildiği gibi gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1’i seviyesine çıkarılmalıdır.
  • Girdi desteklerindeki artışlar çiftçilerin alım gücü dikkate alınarak yapılmalıdır.
  • 2024 yılı için açıklanan brüt asgari ücrete göre çiftçilerin BAĞ-KUR primleri 6.901 liraya yükseltilmiştir. Bu miktar daha makul bir seviyeye çekilmelidir.
  • Tarım ve çiftçi BAĞ-KUR’unda emeklilik prim gün sayısı sigortalı işçilerde olduğu gibi 7 bin 200 güne düşürülmelidir.
  • SGK primlerinde prim ödeme gün sayısı 15 güne düşürülmeli, 30 gün ödenmiş olarak kabul edilmelidir.
  • Çiftçilerimizin başta kuraklık olmak üzere, her türlü afet için ödenen tazminat zararını karşılamalıdır. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Engelliler Haftası | EMEP: Engelsiz bir yaşam için gerekli adımlar hızla atılsın

SONRAKİ HABER

Eskihisar köylüleri, Muğla'da yapılması planlanan maden ocağının iptali için bakanlığa başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa