14 Mayıs 2024 15:55

Eskihisar köylüleri, Muğla'da yapılması planlanan maden ocağının iptali için bakanlığa başvurdu

Muğla'da yapılması planlanan mermer ocağı için "ÇED" kararının verilmesi üzerine yöre halkı, projenin iptali için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurdu.

Fotoğraf: Esma Turan/ANKA

Paylaş

Muğla’nın Yatağan ilçesi Eskihisar Mahallesi’nin ormanlık alanında yapılması planlanan mermer ocağı projesi için "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararı verildi. Karara tepki gösteren yöre halkı, projenin iptali için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurdu.

Yatağan’da Stratonikeia Antik Kenti’nin de bulunduğu Eskihisar Mahallesi’nde Ümit Çelikten Mermer Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından Mermer Maden Ocağı İşletme Projesi yapılması planlanıyor. Proje için 6 Mayıs’ta "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

PROJE ORMAN ALANINDA

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; projeye konu olan ruhsat alanı, 75 hektar büyüklüğünde. ÇED Alanı ruhsat alanının 15,24 hektarlık (152445,17 metrekare) alanında planlanıyor. Projeye konu faaliyet sahasında üretim çalışmaları açık ocak işletme yöntemi ile gerçekleştirilecek. Projeye konu ÇED alanı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın N20 numaralı paftasında ve orman alanında yer alıyor.

Projeye tepki gösteren yöre halkı ve çevreciler, bugün Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Stratonikeia Antik Kenti’nin saldırı altında olduğunu ifade eden Eskihisar köylülerinden Lütfü Kırayoğlu, “Neden buradayız? Biliyorsunuz Stratonikeia 2 bin 500 yıllık bir antik kent ama bütün Muğla’nın Batı Anadolu’nun göz bebeği olan bu kent 40 yıldır ağır bir saldırı altında. Son dönemde de gözlerini para hırsı bürümüş, madencilerin saldırı altında. Artık sermaye dağa çıktı. Eskiden eşkiyalar dağa çıkardı şimdi sermaye bizi soymak için dağa çıktı. İşte bunun için buradayız. Daha Kasım ayında bir şirket, köye gelip hiçbir inceleme yapmadan ÇED raporu hazırlayıp köye saldırmak istemişti. Biz Eskihisar köylüleri olarak onları püskürttük. Bu kez yeni bir şirket yine bin 500 dönümlük bir arazi üzerinde hemen köye 500 metre mesafede seslenseniz duyacak kadar bir mesafe de mermer ocağı açmak istemektedir. Buraya yola çıkmadan önce hiç kimseye haber vermeden patlamayı yaşayarak buraya geldik. Biz bu duruma boyun eğmek istemiyoruz. Bu nedenle buradayız” diye konuştu.

MUHTAR ATEŞ: YIKIM PROJELERİNE KARŞIYIZ

‘ÇED gerekli değildir’ kararının hukuksuz olduğunu söyleyen Eskihisar Muhtarı Cafer Ateş, “Muğla ili Yatağan ilçesi Eskihisar Mahalle muhtarı ve halkı olarak, yaşamı savunanlar olarak burada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü önünde mahallemiz sınırlarında ruhsat alanı 750 dekar, izin alanı 250 dekar, ÇED alanı 152 dekar olan Ümit Çelikten Mermer Maden Ocağı projesinin ÇED ilanını itiraz için toplandık. Mermer proje sahası antik Stratoneikeia’nın ocakları olup, zeytinlik sahalar ve mahallemizin içme su kaynaklarının bulunduğu bir alandır. Verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı hukuksuzdur. Eskihisar kömür madeni yüzünden üç defa taşınarak büyük bedel ödemiştir. Mahalle muhtarı olarak ve mahalle halkımız bu yıkım projelerine karşıyız. Bu projenin iptali için adli ve idari olarak her türlü mücadeleyi hukuk devleti çerçevesinde yürüteceğimize basına ve kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” dedi.

Basın açıklamasının ardından yöre halkı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne projenin iptali için itiraz dilekçelerini verdi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

"Türkiye, kendi çiftçisi yerine çok uluslu şirketleri destekliyor"

SONRAKİ HABER

Erdağan'dan tarım açıklaması: Her ülke gibi bizim de sıkıntılarımız var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa