14 Mayıs 2024 16:30

Gürcistan'da tartışmalı "yabancı ajan" yasa tasarısı parlamentodan geçti

Gürcistan hükümeti tarafından ikinci kez gündeme getirilen “yabancı etkilerin şeffaflığı” yasa tasarısı tepkilere rağmen parlamentodan geçti.

Fotoğraf: Davit Kachkachishvili/AA

Paylaş

Gürcistan'da ülkeyi siyasi krize sürükleyen "yabancı ajan" yasa tasarısı üçüncü ve son oylamanın ardından parlamentodan geçti. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili, tasarıyı veto edeceğini açıkladı.

Gürcistan'da protestolara neden olan ve "yabancı ajan" yasası olarak bilinen tasarı, üçüncü ve son okumada parlamentodan geçti. 84 milletvekili "Evet", 74 milletvekili "Hayır" oyu kullandı.

Parlamentodaki milletvekilleri arasında arbede çıktı.

Muhaliflerin "Rus yasası" diyerek eleştirdiği yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kurumların "yabancı etki ajanı" olarak kaydedilmesi ve ceza almasını öngörüyor.

CUMHURBAŞKANI VETO EDECEK

Tasarı, Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili'ye sunulacak. Zourabichvili'nin tasarıyı veto etmesi beklenirken, parlamento ek bir oylamayla bu vetoyu etkisiz kılabilir. İktidar partisi, parlamentoda Zourabichvili'nin tasarıya yönelik kullanacağı vetoyu aşacak çoğunluğa sahip.

Finlandiya, Polonya, Çekya ve Litvanya'dan milletvekilleriyle birlikte Gürcistan'a giden Alman Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Michael Roth yasa tasarısına tepki gösterdi, Avrupa Birliği'nin Gürcistan yönetimine açık tepki vermesi çağrısı yaptı. Gürcistan'a geçen Aralık ayında AB'ye aday ülkesi statüsü verildiğini hatırlatan Roth "bunun bir hediye değil, bir güven avansı" olduğunu söyledi "Şimdi ise tamamen ters yöne gidiliyor" diye konuştu.

PARLAMENTO BİNASI ÖNÜNDE EYLEM

İktidardaki Gürcü Rüyası partisi tepkiler üzerine rafa kaldırdığı yasa tasarısını bir yıl sonra tekrar gündeme getirdi. Tepki çeken tasarı Gürcistan Parlamentosu önünde üç gündür protesto ediliyor.

Bugün de parlamentoda tasarı görüşülürken parlamento binasının önünde eylem düzenlendi. Kitlenin milletvekilerinin parlamento binasına girmesini engellemelerini önlemek amacıyla bina önüne çevik kuvvet ve TOMA'lar yerleştirildi.

Parlamentoda görüşmelerin başlamasıyla polis ana meydandan çekildi, ancak eylemler devam etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AB Konseyi, tartışmalı göç ve iltica anlaşmasını kabul etti

SONRAKİ HABER

İşten atılan öğretmen mobbingcilerin ceza almasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa