14 Mayıs 2024 18:55

Birleşik Metal-İş: Bekaert işçisinin iradesi teslim alınamaz

İzmit ve Kartepe'de iki fabrikası bulunan Bekaert, iki fabrikayı birleştirdikten sonra yetkili sendikanın Öz Çelik-İş olduğunu söylemesi üzerine Birleşik Metal-İş: İşçinin iradesi teslim alınamaz

Birleşik Metal-İş: Bekaert işçisinin iradesi teslim alınamaz

Fotoğraf: Evrensel

Bekaert’in İzmit ve Kartepe fabrikalarını birleştirmesi üzerine yetkili sendikanın Özçelik-İş olduğuna ilişkin yetki tespit belgesinin geldiği iddialarıyla ilgili açıklama yapan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, “İşveren, sendika ve Bakanlık eliyle sahneye koyulan bu oyuna karşı çıkacağız. İşçinin iradesi teslim alınamaz” dedi.

Bekaert yönetimi, Kocaeli’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu İzmit’te ve Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Kartepe’de iki ayrı şirket olarak faaliyet gösteren fabrikaları, Bekaert Çelik Kord Sanayi adı altında birleştirdi.

Bekaert işçilerinin 2024-2026 dönemi toplu iş sözleşmesinin ve yetki döneminin arifesinde yapılan bu girişimin Bekaert işçilerinin sendikal iradesine açık bir saldırı girişimi olduğunu belirten Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Mevcut durumda, sendikamızın toplu iş sözleşmesi, ağustos ayı itibarıyla sona erecektir. Sendikamız, yasal olarak yetki başvurusu yapılması gereken 4 Mayıs 2024 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki başvurusunda bulunmuştur. Bakanlık yaptığımız yetki müracaatına henüz olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermemiştir” dedi.

"YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ’

Ancak bazı yerel basın organlarına yansıyan haberlerde, şirket birleşmesinden önce işletmenin Kartepe fabrikasında yetkili sendika olan Özçelik-İş’in 6 Mayıs 2024 tarihinde, başvuruda bulunmasına rağmen, Bakanlığın jet hızıyla yetki tespitini yazdığına ve Bekaert Çelik Kord işletmesinde yetkili sendikanın artık Özçelik-İş olduğuna dair ifadeler yer aldığını vurgulayan Birleşik Metal-İş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

  • Toplu sözleşme öncesinde yapılan bu girişimin iş yerinde yaratacağı huzursuzluk nedeniyle askıya alınması gerektiğini, Bekaert’ta iş yeri huzurunun ve çalışma barışının korunması için bunun zorunlu olduğunu şirket yönetimine defalarca ifade ettik.
  • Tüm girişimlerimize karşın şirket birleşmesinin gerçekleştirilmesinin ardından, sendikamız iki iş yerinde 6356 sayılı Yasa’nın aradığı yeterli üye çoğunluğunu sağlayarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına 4 Mayıs 2024 tarihinde yetki müracaatında bulunmuştur. Bakanlık başvurumuza henüz bir yanıt vermemiştir.
  • Özçelik-İş Sendikasına yangından mal kaçırırcasına yazılan ‘yetki tespiti’, iş yerinde yetkili sendikayı belirleyen nihai belge niteliği taşımamaktadır.
  • İşveren, sendika ve bakanlık eliyle sahneye koyulan bu oyuna, yazılan bu yetki tespitine sendikamızın itiraz hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla iş yerinde sendikanın toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için gerekli olan ‘yetki belgesi’nin hangi sendikaya verileceği, birkaç yıl sürecek mahkeme süreçlerinin neticesinde belirlenecektir.
  • Bekaert İzmit fabrikasında 400 üyeyi temsil eden, 30 yılı aşkın bir örgütlülüğü bulunan sendikamızın varlığını hiçe sayarak yapılan şirket birleşmesine ve sonrasında işverenlere koltuk değnekliği yapan bir sendikayla kalkışılan yetki oyununa elbette sessiz kalmayacağız.

"İŞÇİ BU OYUNLARI BİLİYOR"

2023 yılının başında Bekaert’ta grev yasağına karşı grev yapıldığını hatırlatan Birleşik Metal-İş, “Bekaert’ta grev süreciyle başlayan, daha sonra iş yeri baş temsilcimizin işten atılmasıyla devam eden sendika karşıtı tutum ve davranışlar, toplu sözleşme sürecinin hemen öncesinde şirket birleştirmesi gündemiyle yeniden karşımıza çıkarıldı. Bekaert işvereninin Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin elde ettiği sendikalı çalışma düzenini sonlandırmak için uzun süredir büyük bir heves içerisinde olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla yaşanan bu durum Bekaert işçilerini Birleşik Metal-İş’ten koparıp esaret altına alma operasyonudur. Bekaert bünyesindeki iki fabrikada çalışan bin işçi oyunlarla, tezgahlarla ‘yetkili’ yapılmaya çalışılan sendikayı çok iyi tanıyor. Sendika kılığına girerek her dönem Bekaert işçilerinin ortak mücadelesine, toplu iş sözleşmelerinin daha iyi şartlarda bitirilmesine engel olanlardan Bekaert işçilerine fayda gelmeyeceği çok açıktır. Bekaert işçilerini 30 yıldır örgütlü oldukları sendikasından bu tarz alicengiz oyunlarıyla koparma girişimlerine geçit vermeyeceğiz” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et