14 Mayıs 2024 19:22

Manisa Kalemoğlu köylüleri: Ormanımızı korumakta kararlıyız

Manisa Kalemoğlu köylüleri nikel madenin sondaj makinelerini ormana sokmadılar. Köylülerin kararlı tutumu sonrası şirket “bir hafta sonra gene geleceğiz” diyerek araçlarını çekti.

Fotoğraf: Kalemoğlu köylüleri

Paylaş

Özer AKDEMİR
Manisa

Manisa’ya bağlı Gördes İlçesi Kalemoğlu köylüleri köyün dibindeki ormana kadar genişlemek isteyen nikel madeninin sondaj araçlarını ormana sokmadı. Madenin çalışmaya başlamasından bu yana geçen yaklaşık 10 yılda üç büyük çam ormanını yok ettiğini dile getiren köylüler, köylerinin dibindeki ormanın yok olmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor.

Zorlu Holding'e ait Meta Nikel Kobalt Madencilik Şirketi tarafından yaklaşık 10 yıldır işletilen nikel madenin genişleme çalışmasından tesadüfen haberleri olan Kalemoğlu Köylüleri köye 300 metre uzaklıktaki madenin ormanda sondaj çalışmaları yapmasına izin vermedi.

“MADEN ON YILDA ÜÇ BÜYÜK ORMANI YOK ETTİ”

Konuştuğumuz köylülerden Kader Beyhan dün olanlarla ilgili, “2014 yılında kurulan Meta Nikel Madeni nihayet köyün dibindeki ormana kadar geldi. Daha önce 3 büyük çam ormanını yok ettiler ve halihazırda faaliyet göstermeye devam ediyorlar” dedi. Madenin köyün dibindeki Kocamurt adlı ormanda sondaj çalışması yapacağını tesadüfen öğrendiklerini aktaran Beyhan, bu haber üzerine köylülerin hep birlikte madeni ormana sokmama kararı aldıklarını dile getirdi.

Beyhan şunları söyledi; “Hepimiz birlikte karar aldık; ‘Biz bunları ormana sokmayalım, bu faaliyete durduralım’ diye. Pazartesi sabahtan itibaren toplandık ormanın girişinde. Yolları kapattık. Öğleden sonra sondaj makineleri kamyonların üzerine yüklemiş bir şekilde geldi. Biz kararlı durduk, hiçbir şekilde sokmayacağız” dedi. Sondaj için gelenlerin “biz işçiyiz, durumu üstlerimizi bildirelim” dediğini, daha sonra da madenden bir yetkilinin geldiğini söyleyen Beyhan, köylülerin sondaj araçlarını ormana sokmamaktaki kararlılıklarını devam ettirmesi üzerine şirketin sondaj makinelerini alarak bölgeyi tek ettiğini aktardı.

ŞİRKET GENEL MÜDÜRÜ: PARASINI ÖDEDİK, ORMAN BİZİM!

Sondaj araçlarının bir süre sonra yeniden ormanın girişine geldiğini belirten Beyhan, gün içinde olan bitenleri şu şekilde anlattı; “Bu ikinci gelişlerinde şirketin Genel Müdürü olduğu söylenen Recep Şekerci denen kişi çok kötü bir tavırla bizim yanımıza geldi. Bize; ‘Biz buranın parasını ödedik devlete. Orman bizim. Kendi sahamıza giriyoruz, siz karışamazsınız’ diye konuştu. O sırada yanımızda olan Akhisar Çevre Derneği'nden arkadaşlar ve avukatları duruma müdahale etti. Avukatın müdahalesi sonrası geri adım atan Genel müdür, ‘bizim gerekli izin belgelerimiz var. Bakanlık onaylı ÇED raporumuz vesaire tüm izinlerimiz var’ dedi. Genel müdürün bu sözlerine karşı köylüler olarak biz de bizim de Anayasal hakkımız var. Doğayı, çevreyi, yaşamı savunuyoruz. Bu orman bizim atamızdan dedemizden kalma. Zaten sağdaki solda birçok ormanı tahrip ettiniz. Burayı yok etmenize izin vermeyeceğiz” dedik.” Gördes Kayacık beldesi eski belediye başkanı Ramazan Koyunlu da “parayı veriyoruz diye doğayı katledemezsiniz” diye genel müdüre tepki gösterdi.

“EVRAKLARINIZ OLSA DA ORMANI KESTİRMEYECEĞİZ”

Şirket müdürünün “sondaj çalışmasında ağaç kesmeyeceğiz ancak maden çıkarsa ormanın yüzde ellisini keseceğiz” demesine tepki gösteren köylülerden birisi, “Daha önceki muhtarları kafaya aldınız, ormanları kestiniz. Burayı da keseceksiniz. Bu orman köyle iç içe” dedi. Köy muhtarı da köyde madende çalışanların olmasına rağmen, köylünün bu gelişmelerden son derece tedirgin olduğunu ve ormanın kesilmesini istemediğini söyledi. “Şirketin evraklarımızı bu hafta size göstereceğiz” sözlerine de köylülerden bir kadın, “Evraklarınız olsa da bu ormanı kestirmeyeceğiz” diye karşı çıktı.

“ŞİMDİLİK PÜSKÜRTTÜK!”

Manis gördes  Kalemoğlu köylüleri nitel madeninin sondaj çalışmasına karşı izin vermedi

Akhisar Çevre Derneği avukatının madenin sondaj yapacağından köy muhtarının dahi haberi olmadığını söyleyerek, “Siz buraya elinizi kolunuzu sallayarak giremezsiniz. En azından haber vermeniz gerekiyor” dediğini belirten Beyhan, şirket yetkililerinin bunun üzerine bu hafta içinde bütün belgeleri toplayarak köy muhtarına teslim edeceklerini ve sonrasında geri geleceklerini söyleyerek sondaj araçları ile birlikte ormanı terk ettiklerini dile getirdi.

Beyhan, “Şimdilik çekip gittiler. Bir haftalığına geri püskürttük. Ancak önümüzdeki hafta süreç ne olur, bilmiyoruz. Biz kararlıyız açıkçası, direneceğiz. Madeni ormana sokmayacağız” dedi. Köylülere Akhisar Çevre Derneği üyeleri, Gördes CHP İlçe örgütü üyeleri destek verdi.

MADEN İKİ YIL ÖNCE SULARI ZEHİRLEMİŞTİ

2014 yılından beri sülfirik asit tank liçi yöntemi Gördes'in Kalemoğlu, Kabakoz, Fundacık, Hanpaşa, Dağdere, Börez, Beğer köylerinin ortasında üretim yapan Meta Nikel Madeni kamuoyunun gündemine sık sık sülfirik asit yüklü tankerlerin kazaları ve atık borularının patlayarak sulara karışması gibi haberlerle geliyor. 2022 yılı mart ayında madeninin atık havuzuna giden borunun patlaması ile zehirli kimyasallar doğaya karışması nedeniyle Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) tedbir amaçlı bazı köylerin içme sularını kesmişti. Su kesintisinden en çok etkilenen köylerden birisi de dün maden araçlarını ormana sokmaya Kalemoğlu köylüleri idi. Derelere karışan atıklarda yapılan tahlilde standart değerin 10 mg/l olması gereken demir oranı 286,90 mg/l çıkarken, standardı 1500 mg/l olan sülfat (SO4) oranı ise 2.4 kat fazla çıkarak 3600, 738 mg/l çıkmıştı. Tahlil sonuçlarına göre AKM oranı standart olarak 200 mg/l olması gerekirken tam 264,5 kat fazlasıyla 52990 mg/l çıkmıştı.

ÖNCEKİ HABER

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı: Dil hakkı evrensel bir hak olarak sağlanmalı

SONRAKİ HABER

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa