15 Mayıs 2024 10:32

Yurttaş nakit avans çekmekten kaçınsa da borçlanma büyüyor

BKM verilerine göre yurttaşlar şubat ayındaki faiz artışından sonra nakit avans çekmekten kaçındı ancak kredili mevduat hesaplarıyla borçlanmaya devam ediyor. Borç 237 milyar 320 milyon lira.

Yurttaş nakit avans çekmekten kaçınsa da borçlanma büyüyor

Fotoğraf: Pixabay

Merkez Bankası'nın 16 Mart'ta kredi kartından nakit çekim faiz oranını yüzde 5'e çıkarması üzerine martta şubat ayına göre kredi kartından nakit çekim yüzde 26,3 oranında geriledi.

Merkez Bankası’nın kararıyla kredili mevduat hesaplarından nakit çekim faizi 16 Mart’ta yüzde 5’e çıkarıldı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre kredi kartından nakit çekim martta 89,34 milyar liraya indi, yılsonuna göre yüzde 14,43, şubat ayına göre ise yüzde 26,32 düşüş gösterdi.

Ancak yurttaşlar kredili mevduat hesaplarıyla borçlanmaya devam ediyor.

Geçen yıl haziran öncesinde kredi kartı azami faiz ile nakit çekim, kredili mevduat hesabı faizleri oldukça düşük seviyelerde idi. Bu durum kredi kartı harcamalarının ve nakit çekimin oldukça hızlı büyümesini sağladı. Ardından politika faizi artışıyla birlikte bu faiz oranları da yükseldi. Kasımda politika faizi artışları kredi kartına yansıtılmamaya başlasa da 6 Nisan’dan itibaren faiz oranları yükseltildi. Kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde ise Merkez Bankası 16 Mart’ta değişiklik yaptı. Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e çıkarıldı.

YURTTAŞLAR BORÇLANMAYA DEVAM EDİYOR

Kredili mevduat hesapları kullanımında ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre haftalık artış devam ediyor. Yurttaşlar borçlanmaya devam ediyor. BDDK haftalık verilerine göre bireysel kredili mevduat hesapları bakiyesi 3 Mayıs itibariyle 237 milyar 320 milyon liraya yükseldi. Bu yıl sonuna göre yüzde 41 artışa işaret ediyor. 16 Mart’ta açıklanan yüzde 5 faizin devreye girmesiyle nisanın ilk haftasında haftalık olarak yüzde 3,67 gerileme gerçekleşti bireysel KMH bakiyesinde. Ancak takip eden haftalarda yüzde 5,5’in üzerinde haftalık artış yeniden devreye girdi. 3 Mayıs itibariyle ise bir önceki haftaya göre yüzde 2,3’lük büyüme gerçekleşti. Tüzel kişilerin KMH bakiyesi ise 3 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 3,9 artışla 122 milyar 841 milyon liraya yükseldi. (EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et