16 Mayıs 2024 04:32

Grevdeki Purmo işçileri: Yaşamak için insanca bir ücret istiyoruz

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Purmo Group'ta işçiler toplu sözleşmede anlaşma sağlanamadığı için greve çıktı. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler insanca bir ücret talep ediyor.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Paylaş

Bahar EMROĞLU
Eda AKTAŞ
İzmir

Finlandiya sermayeli, dünya genelinde 21 ülkede 3 binden fazla çalışanı olan, birçok ülkeye ihracat yapan, Purmo Group yönetimi, 9 Ocak’ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde Birleşik Metal-İş’in masaya getirdiği yüzde 120 zam teklifini kabul etmedi. Patronun son olarak yüzde 72 oranında zam teklifini kabul etmeyen işçiler de greve çıktı.

Purmo’da depo sorumlusu olarak çalışan Tarık Topçu, “Enflasyon yüzde 64 açıklandıktan sonra daha da zor duruma düştük. Maaşlarımız düşük kaldı. Talebimiz de bunun düzeltilmesiydi ama işveren tabii ki bunu karşılamadı. Gelen teklif çok düşük kaldı. Geldiğimiz son noktada yüzde 72 teklif edildi ama o da bize yetmedi” dedi.

"400 BİNE YAKIN BORCUM VAR"

2023’te ortalama işçi ücretlerinin 17 bin civarında olduğunu, yılbaşından sonra da zam alamadıkları için ücretlerinin düşük kaldığını söyleyen Topçu, “Benim kiram 14 bin. Böyle bir durumda karşılayamıyorum. 4 aydır da düşük, zamsız maaş alıyoruz. Yüzde 54 verilen bir teklif var o bile yansıtılmadı maaşlarımıza. Sadece asgari ücretin zamlı kısmı yansıtıldı. Aslında ilk verdikleri teklifi yansıtsalardı biz bu kadar mağdur olmayacaktık. Şu an geçinemiyoruz. İçeriden yiyoruz. Benim 400 bine yakın borcum var” diye konuştu.

"HER AY EKSİYE DÜŞÜYORUZ"

9 yıldır çalışan Alim Özger de aldığı ücretin yeterli olmadığını, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını söyleyerek, “Her ay eksiye düşüyoruz. Onu giderebilmek için bu ücret zammını talep ettik, kabul etmediler. O yüzden greve çıktık” dedi.

Aylık ortalama 25 bin lira maaş aldığını dile getiren Özger, “Ev kira değil ama geçim zor. Dershaneye giden bir çocuğum var. Seneye liseye başlayacak ve masrafları daha fazla artacak. Yaz geldi, öncesinde tatil yapabiliyorduk. Artık o tatil olayını geçtik, yapamıyoruz. Ülkedeki çok büyük bir kesim yapamıyor. Biz sadece yaşamak için insanca bir ücret istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HER DÖNEM ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDIK"

7 yıldır çalışan Bakir Mutlu da şunları söyledi: “Biz her sözleşme döneminde asgari ücrete iblağ edilmek durumunda kaldık. Asgari ücretin altında kaldık. Baktığınızda metal işçisiyiz, almamız gereken ücret çok daha yüksek olmak zorunda. Bundan da rahatsız olduğumuz için bu şekilde bir yol izlemek durumunda kaldık. 6 yaşında kızım var anaokuluna gidiyor. Onun aylık masrafı, kendi masrafım derken, buradan aldığımla karşılayacak durumda değilim. Aydan aya sürekli bankalara rehin olmak durumunda kalıyoruz. Gelir gider adaletsizliği çok fazla ülkemizde. Evet karnımızı doyuracak kadar kazanıyoruz ama sosyal anlamda hiçbir şey yapma şansımız kalmıyor.”

"MAKAM ARAÇLARINDAN TASARRUF ETSİNLER"

Kamuda tasarruf paketini de hatırlatan Mutlu, “Açıkladıkları tedbirler manasız. Baktığınız zaman yine üt kademedeki kimseye dokunmuyor. Yine kamuda çalışan işçilere yönelik, onların üzerinden tasarruf edilmeye çalışılıyor. Baktığımız zaman işçiden ettiğiniz tasarrufla ne kadar tasarruf edebilirsiniz? Öncelikle bakanlar, cumhurbaşkanı onlar kendilerinden tasarruf ederlerse daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. İşçiler üzerinden edilen tasarrufun hiçbir manası yok. Çünkü işçinin tasarruf edilebileceği bir ekstrası yok. Hepsi hakkı olan şeyler. Yemek, yol bunlar zaten olması gereken şeyler, bunlar üzerinden bir tasarruf söz konusu olamaz. Yani kendi makam araçlarını azaltırlar, korumalarını azaltırlar, belediyelerinde şatafatlı yaşamasınlar, bir iki sarayı kapatsalar zaten yeterince tasarruf olur.”

"HAKKIMIZI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ"

Mutlu, “Biz kazanacağımıza sonuna kadar inanıyoruz. Enflasyon ortada, sözleşme masasına oturduğumuzda bize ilk verilen teklif yüzde 54’tü, o dönem bile enflasyon yüzde 64 bandında açıklandı. Yani verilen teklif zaten kabul edilebilecek bir teklif değildi. En son verilen teklif yüzde 72, bu ay açıklanan enflasyon yüzde 69, ki önümüzdeki ay zaten bu teklif de enflasyonun altında kalacak. Bizim istediğimiz şey çok da uçuk bir şey değil. Verilebileceğini düşünüyorum, bu konuda anlaşma olacağını düşünüyorum. Ama olmazsa biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız” diye konuştu.  

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Ali Çeltek (Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri): Yaklaşık 7 dönemdir örgütlü olduğumuz Purmo Group Fabrikamızda bu dönem toplu sözleşmede anlaşma sağlayamadık. Yaklaşık 4 aydan beri süren sözleşme müzakerelerinde şirket yönetiminin ortaya koyduğu tutum, verdiği teklifler gerek ücretlerde gerek sosyal yardımlarda üyelerimizin beklentilerinin altında kalmıştır. İşverenin ortaya koymuş olduğu 6 aylık yüzde 72’lik bir zam artışı üyelerimiz tarafından dolayısıyla sendikamız tarafından kabul görmedi ve grevi başlattık. Her şeye rağmen biz onurumuzla mücadeleye devam edeceğiz.

 

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: 1'i komiser 4 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Borusan’da orkestra çalışanlarını liman iş koluna kaydırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa