16 Mayıs 2024 04:48

Borusan’da orkestra çalışanlarını liman iş koluna kaydırdılar

Borusan'da sendika düşmanlığı tam gaz. Borusan'da son olarak orkestra çalışanları ve sanatçıların iş kolu sendikanın yetkisini engellemek için değiştirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sinan CEVİZ

3 kıta, 11 ülke, 14 bin çalışan... 3 uluslararası iş ortaklığı, 19 marka temsilciliği... 1944 yılından bugüne övünç kaynağı yapılan başarı öyküsü... Beyanlara bakılırsa yasalara uyan, hatta yasalar dışında ‘toplumsal değerleri’ de yasaymış gibi uygulayan Borusan Holding!

Demir çelikten, lojistiğe ve enerji sektörüne kadar birçok alanda faaliyet yürüten Borusan Holdingin gerçek yüzü ise pazarladığının tam tersi: İşçiye değer verme yok, uluslararası iş ortaklarının imza attığı sözleşmelere uymak yok, işçilerin sendikalaşma hakkını engellemek var...

2004 yılında Borusan Port işçileri insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları için sendikalaşmaya karar vererek Liman-İş’e üye olmaya başladı. Ancak işçilerin sendikalaşması baskı ve işten atmalarla engellendi.

2012’nin haziran ayında ise Borusan Lojistik’te çalışan işçiler düşük ücret, zorunlu fazla mesai, mobbing uygulamalarına karşı itiraz ederek sendikalaşmak istediler. Nakliyat-İş’e üye olan işçilerden 41’i işten atıldı.

2018 yılında da 70 işçi ekonomik kriz gerekçesi ile işten atıldı. Üstelik bu dönemde işten çıkarılan işçilere “Eğer yasal haklarınızı kullanmazsanız size teşvik primi veririz” denerek hem yasalara hem de övünç kaynağı yaptıkları ‘genel ahlak ilkelerine’ aykırı davrandılar.

İŞÇİ SENDİKA HAKKI İÇİN KARARLI

Son olarak bu sene yine Borusan Port işçileri Liman-İş’te örgütlendi. Patron reflekslerini gösteren Borusan yöneticileri, 20 Mart 2024’te 4 işçiyi sendikaya üye oldukları için işten attı. İşçilerin sendikaya üye olmalarının nedenleri önceki yıllarla aynı: Düşük ücretler, zorunlu fazla mesai, ödenmeyen fazla mesai ücretleri, mobbing... Kısacası insanca yaşama yetecek ücret ve çalışma koşulları talepleri ile işçiler sendikalaşmaya karar verdi ancak sendikalaşmanın engellenmesi için Borusan her türlü yola başvurdu.

4 işçinin işten atılmasının ardından işçiler, yasanın suç olarak tarif ettiği uygulamalara karşı çalışmama haklarını kullandılar ve 25 Mart’ta işçilerin üyesi olduğu Liman-İş ile Borusan yönetimi arasında bir anlaşma sağlandı, atılan işçiler geri alındı. O gün Borusan yönetimi, ara buluculuk yapan Bursa’nın milletvekilleri ve belediye başkanlarına da işçileri geri aldıklarını ve sendikal haklara saygı duyacaklarını duyurdu.

BORUSAN SÖZÜNÜ TUTMADI

Ancak Borusan bir kez daha kamuoyu karşısında verdiği sözleri tutmadı ve ilk iş olarak diğer iş kollarında çalışan işçileri liman iş koluna kaydırarak sendikanın yetki başvurusunu engelledi. Sanata değer vermekle övünen Borusan yönetimi İstanbul Filarmoni Orkestrası çalışanlarını ve sanatçıları dahi iradeleri dışında, sendikanın yetkisini engellemek için liman iş kolunda gösterdi.

Bu yöntemle yetki sürecini engelleyen Borusan Port yöneticileri, sendikadan istifa etmeleri için işçiler üzerindeki baskılarını ise sürdürüyor.

İstanbul Filarmoni Orkestrası çalışanlarının ve sanatçılarının liman iş koluna geçirilmeleri ve işçilerin sendikalaşma hakkının engellenmesine ilişkin bilgi almak için aradığımız Borusan’dan ise bir yetkiliye ulaşamadık. Santrale konuyu aktardıktan sonra dakikalarca hatta kalmamıza rağmen telefona bir yetkili çıkmadı.

 

YARIN LİMAN ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILACAK

Liman-İş, tüm bu yaşananları yarın kitlesel bir basın açıklamasıyla duyurmaya hazırlanıyor. Liman-İş Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir, “Son olarak 27 kişiyi önce ücretsiz izne çıkardılar. Duruma itiraz edince onu ücretli idari izne çevirdiler. Bir yandan diyaloglarımız devam ederken diğer yandan da içeride eylemler oluyor” dedi.

Borusan yönetiminin daha önce milletvekilleri ve belediye başkanları önünde işçilerin sendika haklarına saygı duyacağı ve dört günlük iş bırakma süreci ile ilgili işçiler hakkında bir işlem yapılmayacağı sözünü verdiğini hatırlatan Kizir, “Yarın yapacağımız basın açıklamasında bu sözleri hatırlatacağız. Daha sonra İstanbul’da bulunan genel merkezi önüne de gideceğiz” diye konuştu.

Borusan’ın orkestra çalışanlarını da liman çalışanı olarak gösterdiğini belirten Kizir, “Bizi dava açmaya zorluyor. Davalar üç dört yıl sürüyor. Planları süreci soğutup bir tane sendikalı işçi bırakmamak. Ama işçiler direnmeye devam ediyor. Yarın yapacağımız açıklamaya Gemlik halkını, konfederasyon fark etmeksizin bölgedeki sendikaları, bütün emekçi dostlarımızı bekliyoruz” dedi.

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Grevdeki Purmo işçileri: Yaşamak için insanca bir ücret istiyoruz

SONRAKİ HABER

Hatay merkezli "Mahzen-47" operasyonlarında 51 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa