16 Mayıs 2024 17:27

İktidar medyası tek manşet: Kuklacıyı biliyoruz

Ankara Emniyetinde yaşananlarla ilgili Erdoğan’ın konuşması sonrası gazeteler tek sesti. AKP yazarlarından ise göndermeler vardı.

Sabah, Türkiye, Yeni Şafak ve Akşam’daki 16 Nisan 2024 tarihli haberler

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Ankara Emniyetinde görevlilerin açığa alınmasıyla ilgili hiç ses çıkarmayan iktidar medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sonrası aynı manşetlerle çıktı: “Kuklayı da kuklacıyı da iyi biliyoruz.” AKP’li yazarlar ise ya göndermeler yaptı ya da suçu medyada buldu. 

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında, Serdar Sertçelik'in yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan açığa alınmıştı. Daha sonra 3 sivil ve 1 komiser de konuyla ilgili gözaltına alındı. MHP Lideri Devlet Bahçeli ise 14 Mayıs’taki grup toplantısında “Yeni bir 17/25 Aralık” ve “hain komplo” açıklamaları yaptı. Ancak AKP’lilerden konuyla ilgili ses çıkmaması üzerine gazeteciler sürekli aynı soruyu sordu: “Ankara Emniyetinde neler oluyor?​” Bu soruya hâlâ net bir cevap verilebilmiş değil.

Ay başından beri Serdar Sertçelik’le ilgili Ankara Emniyetinde ciddi sorunlar yaşanıyor olsa da iktidar gazetelerinin bir kısmı “hain komplo” derken, bir kısmı sessizliğini korudu. Ta ki bugüne kadar.

TALİMATA GEREK KALMADI

15 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında yaptığı konuşma iktidar gazetelerinin hemen hemen hepsinin manşetiydi. Talimat vermesine gerek kalmadan manşetlerde yer alan Erdoğan’ın “Kuklayı da kuklacıyı da iyi biliyoruz” sözleri ilk sayfalarda verildi.

Erdoğan konuşmadan önce 15 Mayıs’ta haberi oldukça küçük gören Sabah “Kumpasçı polislerin evinde arama” başlığını kullanırken, Yeni Şafak “Kanun dışı ilişki ağının farkındayız”, Akşam “Kripto soysuzlara eyvallah etmeyiz” demişti.

Erdoğan’ın konuşması sonrası ise Sabah “Kumpasta taktik” aynı manşetinde “Ankara Emniyetindeki üst düzey müdürler, FETÖ’nün 17-25 Aralık taktiklerini kullanıp gizli tanık üzerinden siyasilere, bakanlara ve bürokratlara kumpas kurdu” dedi. Yeni Şafak’ın manşeti ise “Kanun dışına çıkandan hesap sorarız” oldu. Gazete haberini Erdoğan’ın konuşması üzerinden kurdu. Akşam ise “Bürokratik vesayete asla izin vermeyiz, Kuklayı da kuklacıyı da biliyoruz” manşetiyle bayilerdeydi. Gazete ayrıca İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sözlerine de yer verdi.

Türkiye gazetesi ise 15 Mayıs’taki tavrını korudu. 15 Mayıs 2024’te haberi manşetten gören ve “Yeni 17/25 Aralık’ın hedefi Cumhur İttifakı, Karanlık plan devrede” diyen Türkiye 16 Mayıs’ta “AK Parti yönetimi ve bürokraside köklü değişim hazırlığı, Erdoğan format atacak” manşetini kullandı. Gazete AKP’nin kongreye yeni yönetimle gideceğini, Külliye’de de kurullar ve danışmanların azaltılacağını iddia ederek “Bürokrasiye de neşter geliyor” ifadelerine yer verdi.

MÜDERRİSOĞLU’NDAN GÖNDERME: KARNINDAN KONUŞANLAR…

Hürriyet yazarlarından AKP’li Abdülkadir Selvi “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizdiği çerçevenin içinde kalmak gerekiyor”, “Oyuna gelmemek lazım”, “FETÖ’cülere dikkat” ifadelerine yer verdiği yazısında sakinlik telkini verdi.

Sabah yazarlarından Okan Müderrisoğlu’nun yazısında ise isim vermeden gönderme vardı ancak göndermenin kime yapıldığını ise sadece karşısındaki klikler anladı. Müderrisoğlu yazısında şöyle dedi: “Seçim neticeleri ile birlikte... Karnından konuşan, eleştiri sınırlarını aşacak şekilde Cumhurbaşkanına fatura kesmeye çalışan, veliahdını(!) belirlemesi gerektiğini ileri sürecek kadar cüretkar davranan, karanlık ve gölge alanda söylem üreten tipler türedi! Bugünden 2028 planlamasına soyunanlar... Cumhurbaşkanı Erdoğan son sözünü söylemeden, millet de Erdoğan için son kararını vermeden, ne yapsanız nafile!”

Sabah yazarlarından Mahmut Övür ise suçu medyada buldu ve “… Polis ekibi, sürekli hem FETÖ'cü kaçkınlara hem de CHP'yi destekleyen fondaş medyaya ‘Siyaset-mafya iç içe geçmiş’ biçiminde bol bol haber sızdırdı. Israrlı bir itibarsızlaştırma siyaseti izledi. Birkaç gündür kamuoyunu sarsan skandalın özeti bu...” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sırrı Süreyya Önder'den Kobane Davası açıklaması: AKP'nin ileride yargılanmasının ön iddianamesidir

SONRAKİ HABER

Türk Büro-Sen: Kamuda tasarruf paketinin kamuya yararı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa