17 Mayıs 2024 04:40

Kamuda esnek çalışma hakları gasp edecek

Açıklanan kamuda "tasarruf" paketiyle kamuda esnek çalışmanın yaygınlaştırılması hedefleniyor. Yapılan planlamalarda emekçilerin aleyhine birçok değişiklik var.

(Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı ‘kamuda tasarruf paketi’ kapsamında kamuda esnek çalışmanın da adımları atılacak. Bu konuda hazırlanan esnek çalışma yönetmeliği taslağına göre kamuda ‘esnek çalışma’, ‘değişken zamanlı çalışma’, ‘yoğunlaştırılmış çalışma’, ‘uzaktan çalışma’, ‘kısmi zamanlı çalışma’ gibi başlıklar yer alıyor. Plana göre;

  • Çalışma günü çekirdek ve esnek zaman diye bölünecek.
  • 08.00-17.00 süreleri yerine 06.00-20.00 süreleri gelecek.
  • Emekçilerin işe daha erken gelmesi veya işten daha geç çıkması istenecek.
  • Yoğunlaştırılmış çalışma kapsamında 10 saat çalışacaklar. Fazla çalışma karşılığında izin kullanacaklar.
  • Zorunlu ve istisnai hallerde yetkili amirin talep etmesiyle izin kullanılan çalışma günü veya saatleri değiştirilebilecek.
  • Eksik çalışma saatleri telafi edilmek zorunda olacak. Cumartesi günü çalışma günü olarak belirlenebilecek.
  • Gerektiği takdirde yetkili amir uzaktan çalışma yapılan ortamı ve memuru denetleyebilecek.

ÇALIŞMA GÜNÜ BÖLÜNECEK

Yönetmeliğe göre esnek çalışma kapsamında iş günleri çekirdek zaman ve esnek zaman olarak ikiye ayrılacak. Çekirdek zaman, kanuni günlük çalışma süresi içerisinde en fazla beş saat olacak, esnek zaman ise çalışma günü süresi içerisinde çekirdek zaman ve öğle dinlenme süresi dışında kalan süreleri kapsayacak. Çalışma gününün bu şekilde bölünmesine kamu emekçileri değil, kurumlar karar verecek. Kamu emekçilerinin çekirdek zamanda kurumun çalışma ortamında bulunmaları zorunlu kılınıyor.

Çekirdek zaman içerisinde kurumda bulunmak zorunda olan kamu emekçileri, doktor randevuları, banka, fatura ve benzeri şahsi işlemlerini ise esnek zaman içerisinde yapmak zorunda.

ÇALIŞMA SÜRELERİNDE DEĞİŞİKLİK

Bu kapsamda çalışma süreleri işin başlama saatinden iki saat önce başlayacak ve bitme saatinden üç saat sonra sona erecek. Yani kamu kurumlarında saat 08.00’de işbaşı yapılıyorsa esnek çalışma kapsamında saat 06.00’da işbaşı yapılacak. İş 17.00’de bitiyorsa, işin bitiş saati 20.00 olacak. Kamu emekçileri bir çalışma günü içinde en fazla on saat çalışacak.

Esnek zamanlı çalışma şeklinde kurumlar kamu emekçilerine günlük çalışma sürelerinin başlangıcını ve bitişini belirlemede serbestlik tanıyabilecekleri gibi emekçilerden bu süreleri sabitlemelerini de isteyebilecek. Saatler sabitlenirse emekçiler bir sonraki sözleşme dönemine kadar bunu değiştiremeyecek.

“İşin gerektirdiği hallerde” kurum, kamu emekçilerinin işe daha erken gelmesini veya işten daha geç çıkmasını isteyebilecek.

FAZLA ÇALIŞMANIN KARŞILIĞI İZİN

Yoğunlaştırılmış çalışmada emekçiler çalışmalarını, kanuni günlük çalışma süresinin başlama ve bitme saatlerine göre kuruma en fazla iki saat erken gelmek veya kurumdan iki saat geç ayrılmak suretiyle yürütecek. Emekçiler çalışma yaptıkları süreleri aynı hafta veya bir sonraki hafta içerisinde izin olarak kullanacak.

Hesaplama dönemi haftalık veya iki haftalık olmak üzere olacak. Buna göre;

  • 9/80 çalışma süresi: Emekçiler iki haftada 9 gün 80 saat çalışıp, ikinci haftada bir günü izin kullanacak.
  • 4/40 çalışma süresi: Emekçiler haftada 4 gün 40 saat çalışıp, bir günü izin olarak kullanacak.
  • 4/36-1/4 çalışma saati: Emekçiler haftada 4 gün günde 9 saatten 36 saat ve bir yarım gün 4 saat çalışarak kalan yarım günü izin olarak kullanacak.

CUMARTESİ ÇALIŞMA GÜNÜ OLACAK

Zorunlu ve istisnai hallerde; emekçilerin talebi ve yetkili amirin uygun bulması veya yetkili amirin talep etmesiyle izin kullanılan çalışma günü veya saatleri değiştirilebilecek. İzin hakkı bir sonraki haftaya devredilemeyecek ve biriktirilerek yıllık izinle birlikte kullanılamayacak. Haftası içerisinde kullanılmayan izin hakkı düşecek.

Hesaplama döneminde; emekçilerin çalıştıkları toplam süre, zaman kayıt sistemi üzerinden günlük çalışma saatleri toplanarak bulunacak. Emekçilerin bu süre içerisinde yaptıkları toplam çalışma saati, kanuni çalışma süresinden fazla olabileceği gibi, eksik de olabilir.

Öte yandan bir sonraki hesaplama döneminde eksik çalışma saatleri telafi edilmek zorunda olacak. Cumartesi günü çalışma günü olarak belirlenebilecek.

Gerektiği takdirde yetkili amir uzaktan çalışma yapılan ortamı ve memuru denetleyebilecek. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

28 Şubat Davası tutuklusu bazı komutanların cezası Erdoğan’ın kararıyla kaldırıldı

SONRAKİ HABER

EMEP Adana: Emperyalizme karşı Filistin halkının yanındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa