Rizeli çay üreticileri yaş çay fiyatının 25 TL olmasını istedi
Tarım Bakanlığı’nın 2024 yılı yaş çay fiyatını 19 TL olarak açıklamasına tepki gösteren Rizeli çay üreticileri, yaş çay fiyatının 25 TL olmasını istedi.
Fotoğraf: ANKA
Tarım Bakanlığı’nın 2024 yılı yaş çay fiyatını 19 TL olarak açıklaması üzerine tepkiler sürüyor. Rize’de çay üreticilerinin AKP il başkanlığı önüne bir çuval çay dökmesi ardından CHP Rize il örgütü de “Çay fiyatını kabul etmiyoruz reddediyoruz” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
CHP Rize il örgütü çay fiyatına yönelik başlattığı basın açıklamaları Rize merkez, İyidere, Çayeli, Derepazarı, Güneysu ilçelerinin ardından bugün Pazar ilçesinde gerçekleştirdi. Pazar Atatürk Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına çay üreticileri, çay üreticisi meclisi üyeleri yanı sıra bazı siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Çay üreticileri, “Çayda sömürüye son”, “Emeğimizi ekmeğimizi çalmayın”, “Taban fiyatı en az 25 TL olmalıdır”, “Çay üreticisi bu yediği unutamaz”, “Çaya Çaykur’a sahip çık” dövizleri açtı.
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “2024 yılı yaş çay alım fiyatını kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Üreticiyi açlığa, yoksulluğa mahkûm eden çay fiyatını açıklayan ve bunu da sosyal medya da açıklayan Tarım ve Orman Bakanını önce özür dilemeye sonra ardında istifaya davet ediyoruz. Çay müstahsilini açlığa ve yoksulluğa mahkum eden fiyatı kabul etmiyoruz” dedi.
“BU FİYATIN DÜZELTİLMESİNİ İSTİYOR”
Kuzeyteve’de konuşan Çay Üretici Meclisleri Temsilcisi Recep Memişoğlu, “Taban fiyat dediğin zaman özel sektör onun altında vermemesi, almaması gerekiyor. Şimdi o anlamda açıklanan fiyat 17 TL maliyet fiyatıdır. Ziraat Odalarının ve üreticinin genel kanaati ve talebi 25 TL’dir destekleme haricinde. Verilen fiyata baktığımız zaman bu maliyeti karşılamıyor. Bu anlamda üretici sıkıntılı, üretici dertli, üretici isyan ediyor, itiraz ediyor, bu fiyatın düzeltilmesini istiyor. Lütfen Ziraat Odalarının yönetimleri hangi iktidar olursa olsun iktidarın yandaşı olmasın. İktidar da üreticinin sesi olsunlar. Bugün Ziraat Odası burada neden değil? Neden bugün üreticinin yanında durmuyorlar?” dedi.
“SADAKA DEĞİL EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ”
Çay Üreticisi Nevin Özdilek Babuşçuoğlu ise, “Şu anda gübre alamıyoruz, çay parasıyla ev yaptırdım, öğrenci okuttuk ama şimdi karnımızı bile doyuramıyoruz. Alım değeri çok düştü çay parasının, biz bu fiyatı kabul etmiyoruz. Kesinlikle reddediyoruz. Yeniden yapılsın, yeniden fiyat verilsin. Sadaka istemiyoruz, biz alın terimizin, emeğimizin karşılığını istiyoruz” diye konuştu.
Çay üreticisi Gülseren Şentürk de “Hem verim düşük hem gübresi pahalı hem ek bir fiyata verilemedi. Daha önceden iki, üç kat daha fazlaydı. Organik çay üreticileri diğer üreticilere göre iki, üç kat daha perişan bir durumda. Çok az bir oran olduğumuz için organik üreticilerin sesi duyulmuyor” dedi.
“EMEKLİYİM DEYİNCE ZATEN BAŞKA SÖZE GEREK YOK”
Çaykur emekli fabrika müdürü çay üreticisi Rahmi Birben, “Madem istenilen fiyatı verdi bu ana kadar yıllarca Rize ilimize teşrif edip bizzat bakan veya bakan düzeyindeki insanlar açıklama yapardı neden internet ortamında açıklama gereksinimi duyuldu onu merak ediyorum. Devlet üsttekiler sesleniyorum, bu memleket hepimizindir, sağcısıyla, solcusuyla şu kısacık insan ömründe insan gibi yaşamayı bize göstersinler diyorum başka bir şey istemiyorum ve sözün bittiği yerdenim, emekliyim deyince zaten başka söze gerek yok” ifadelerini kullandı.
“KAÇ KİLO ÇAY SATIP DA BİR KİLO ZEYTİN ALABİLECEĞİZ?”
Çay üreticisi Neziha Yıldırım ise çay fiyatını kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Yıldırım, “Bunu sadece toplamak olarak düşünmeyelim. Çayın nakliyesi var, işçi parası var, bir tonunu işçiler 7 ve 8 bin liraya topluyorlar, gübre parası var bunları hesap ettiğimiz zaman çay üreticisi kendi çayında yarıcı duruma düşmüştür hiçbir şey elinde kalmıyor. Bugün 18-19 liraya hiçbir şeyin hiçbir gıda maddesinin kilosunu alamazken çayımızın kilosunu 19 liraya o da desteklemesi ile beraber 19 liraya satmamız isteniyor. Kaç kilo çay satıp da 1 kilo zeytin alacağız, kaç kilo çay satıp da bir kilo peynir alacağız? Çocuklarımızın okul masrafını karşılayacağız. Çünkü çay bizim bölgemizin tek geçim kaynağı ama bir işi olan bir emekli olan 10 bin lira, 12 bin lirayla nasıl geçimini sağlayacak, bu çay fiyatıyla. O yüzden biz bunu doğru bulmuyoruz, kesinlikle kabul etmiyoruz” diye konuştu. (HABER SERVİSİ)