17 Mayıs 2024 11:12

Muğla Su İnisiyatifi Su sorununa çare adaletsiz su yönetimine son vermektedir

Muğla Su İnisiyatifi; Muğla’da özellikle Bodrum’da yaşanan su sorununa deniz suyunun desalinasyonunun çözüm olmayacağını belirterek; “Çare adaletsiz su yönetimine son vermektir” dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Muğla Su İnisiyatifi basına yaptığı açıklamada, Desalinasyon projelerinin çözüm olmadığını, çarenin adaletsiz su yönetimine son vermek olduğunu belirtti.

Tüm dünyada iklim değişikliğinin etkisiyle hava sıcaklıkları arttığını ve kuraklığın önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Su İnisiyatifi, Muğla ilinde de özellikle Bodrum'da yaz aylarında susuzluğun büyük boyutlara ulaşmaya başladığını belirtti.

Susuzluğa çözüm olarak deniz suyundan desalinasyon ile içme suyu elde edilmesine yönelik planlamalar yapıldığı açıklamalarına yer verildiğini belirten Muğla Su İnisiyatifi “Bu yaklaşımı doğru bulmuyor, ekolojik dengeyi bozan faaliyetler sonucu yaşadığımız bu sorunu yine ekolojik dengeyi bozacak, deniz kirliliğine, deniz canlılarının yok olmasına yol açacak bir yöntemle çözmeye çalışmanın daha fazla sorunlara yol açacağını düşünüyoruz” dedi.

"DESALİZASYON SİSTEMİ ÇOK PAHALIDIR"

Desalizasyon sisteminin hem çok pahalı, hem çok enerji ihtiyacı doğuran, hem de deniz ekosistemine zararlı bir yöntem olduğu belirtilen açıklamada, ”Halkın suya erişimi daha pahalı olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Bodrum'da desalizasyon projeleriyle ilgiliÇED gerekli değildir raporlarının bilirkişi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Muğla Su İnisiyatifi “Az maliyetli olacağı söylenerek gündeme getirilen Ekinanbarı suyu için de aynı endişeleri taşıdığımızı bildirmek isteriz” açıklamasını yaptı.

"SUYUN KİRLETİLMESİNİN VE GEREKSİZ SARFİYATININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

Atılması gereken öncelikli adımın, “Suyun kirletilmesinin ve gereksiz sarfiyatının önüne geçilmesi” olduğunu belirten Su İnisiyatifi “Denize atılan atık suyun yeniden kazanılması, suyun doğru ve ihtiyatlı bir kullanımı, su tüketimini teşvik eden yapılaşma faaliyetlerinin sonlandırılması, tarımda aşırı su kullanımının önlenmesi, şebekedeki kayıp ve kaçakların azaltılması, yağmur hasadı işlemlerinin planlı ve etkin uygulanması, bölgede her gün neredeyse bir milyon insanın ihtiyacı kadar su kullanan –Muğla’nın nüfusu bir milyon civarındadır- ancak enerji üretimine katkısı sadece yüzde 2 olan, ömrünü çoktan doldurmuş 40 yıllık termik santrallerin kapatılması gibi önlemlerin öncelikle hayata geçirilmesi gereklidir” dedi.

Yapılanların bunun tam tersi olduğunu vurgulayan Su İnisiyatifi, "Dalaman’daki Hilton Otel’in Golf Tesisi Projesi bunlardan biridir, Bodrum'da hala yüksek kapasiteli yeni otel projelerinin hayata geçirilmeye çalışılması bir diğer örnektir” dedi.

"SU YÖNETİMİNE DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ; EMEK, EKOLOJİ, MESLEK ÖRGÜTLERİ VE YÖRE HALKI İLE BİRLİKTE KARAR VERMELİDİR"

Su İnisiyatifi olarak önerilerinin, “Demokratik kitle örgütleri; emek, ekoloji, meslek örgütleri ve yöre halkı ile birlikte, suyun ve ekosistemlerin korunması esas alınarak su sorununun çözümü tartışılmalı, çözümler aranmalı ve su sorununun çözüm yolları doğru saptanmalıdır” olduğunu belirtti.

Açıklamada son olarak “Su varlıkları ve deniz ekosistemi ise mutlaka korunmalıdır” ifadelerine yer verildi. (Muğla/ EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê Davası sonrası Figen Yüksekdağ'dan ilk mesaj: Kimsenin yüzü düşmesin, diz çöktüremediler

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu: LGBTİ+'ların insan haklarını savunmaya devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa