17 Mayıs 2024 14:49

EMEP’li Bayhan, Borusan’daki sendika düşmanlığını Meclis gündemine taşıdı

EMEP Milletvekili Bayhan, Borusan Lojistik’e bağlı Gemlik Port işçilerinin Liman-İş’te örgütlenme girişimleri üzerine yaşanan işten çıkarma, baskı ve yetki gaspını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: EMEP Basın

Paylaş

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan; Borusan Lojistik’in Bursa'da bulunan fabrikası Gemlik Port’ta çalışan işçilerin Liman-İş’te örgütlenmesini engellemek amacıyla baskı, mobbing, tazminatsız işten çıkarma gibi saldırılarının yanında sendikal örgütlenme yeter sayısını sağlamış iş yerinde sendikanın yetkisini düşürmek amacıyla İstanbul Flarmoni Orkestrasını dahi liman iş kolunda gösterme vb yasa dışı uygulamaları hakkında Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığına soru önergesi verdi.

Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verdiği soru önergesinde 4 işçinin tazminatsız işten atılması sonrasında işçilerin çalışmama hakkını kullanması üzerine işveren Borusan yönetimi ve Liman İş arasında işçilerin geri dönüşü ve sendikal hakların tanınması üzerine yapılan anlaşmaya işverenin uymadığını belirtti. Bayhan Borusan yönetiminin sendikanın yetkisini düşürmek için hileli yollara başvurarak İstanbul Filarmoni Orkestrası çalışanlarını ve sanatçılarını Liman işkoluna bağladığını işçiler üzerinde sendikadan istifa etmeleri için baskıları arttırdığı bilgisini de verdiği soru önergesinde yanıtlanmak için Bakanlığa şu soruları yöneltti:

  1. Anayasal bir hak olan Sendikalaşma ve Toplu Sözleşme Hakkı’na rağmen Borusan Lojistik’e bağlı Gemlik limanında sendikalaşan işçiler üzerinde baskılar kurularak işçiler istifaya zorlanmakta ve sendikal faaliyet yürüten işçiler işten çıkarılmaktadır. Borusan Lojistik, iş yasasındaki yetki süreçlerinde işçilerin haklarını garanti altına alacak düzenlemelerin eksikliğinden faydalanarak, işçilerin örgütlenmelerini fiilen engelleyebilmektedir. Bakanlığınız, sendikal örgütlenme sürecinde işçilerin haklarını korumak adına, örgütlenmelerini engelleyen bu tür düzenleme ve uygulamalara karşı bir denetleme ve soruşturma süreci başlatacak mıdır?
  2. Çıkış kodunu keyfince bildirme yetkisi eline verilen patronlar, bu gücü işçilere karşı sendikal örgütlenmenin de önünü kesmek üzere kullanmaktadır. Borusan Lojistik’e bağlı Gemlik limanında 2020-2024 yılları arasında işten ayrılışı bildirilen işçilerin işten ayrılış kodlarına göre dağılımı nasıldır? Bakanlığınıza bağlı müfettişler işverenin tek taraflı bildirimi ile tazminatsız işten çıkarmaya yol açan işten çıkış kodlarının kullanımını denetlemişler midir?
  3. Borusan Lojistik’e bağlı Gemlik limanında çalışan işçiler sendikal çoğunluğu sağlamak üzere sendikal faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakat Borusan Lojistik alt yükleyici firmalar aracılığıyla iş kolunun dışında işe alımlar yaparak çalışan sayısını artırmış ve bu şekilde yetki sürecini engellemeye çalışmıştır. Bakanlığınız konu ile ilgili bir inceleme süreci başlatmayı düşünmekte midir?
  4. Borusan yönetimi, İstanbul Filarmoni Orkestrası çalışanlarını kültür ve sanat iş kolunda örgütlenmeleri gerekirken liman iş kolunda çalışan emekçilerle aynı iş kolunda göstermiştir. Bu, kültür ve sanat emekçilerinin kendi iş kollarında özgürce sendikalaşma ve sendika seçme özgürlüğünün de gaspıdır. Bakanlığınız, liman iş kolu dışında mesleki ve iş tanımı olan İstanbul Filarmoni Orkestrası çalışanlarının liman iş kolunda gösterilmesine dair bir inceleme ve soruşturma başlatacak mıdır? (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim taşeronu 2 aydır işçilerin maaşını ödemiyor!

SONRAKİ HABER

CHP’li Pala: Sıcak hava dalgalarının sağlığa etkilerini azaltmak için tedbirler alınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa