Eğitimde de işte de eşitsizlik bol
"Erkek egemen bir dünyada kadın olarak erkeklerle çalışmak yerine haksızlığa uğramak, beni geren ve üzen bir konu."
Kaynak: Evrensel
Beyza YILMAZ
ODTÜ Makina Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi
1. sınıf boyunca okulumdan çok uzakta olan bir yurtta kalmam gerekti. Bu da benim okuldan ve arkadaşlarımdan uzak kalmama sebep oldu. Günümün büyük bir kısmı yolda geçiyordu. Geç saatlerde yolda olmamak için okuldan erken ayrıldığım çok fazla zaman oldu. Eğer erkek olsaydım sanırım daha rahat geçebilirdi bu süreç. Türkiye’de var olan sorunlardan dolayı her ne kadar başkentte bulunuyor olsam da güvensizliği her zaman hissetim. Bundan dolayı çözüm olarak erken saatlerde yurda dönüş yapıyordum. Neyse ki şu an okula çok daha yakın bir yurda geçiş yaptım.
Makina mühendisliği öğrencileri yoğun olarak erkeklerden oluşuyor. Bu durum okulda olduğu kadar iş hayatında da devam ediyor. İş hayatında başarılı olmak için maalesef erkeklerden çok daha çalışmak zorunda kalıyoruz ve nedense aynı işi yapan iki kişi arasında ilk tercih, her zaman erkekten yana oluyor. Erkek egemen bir dünyada kadın olarak erkeklerle çalışmak yerine haksızlığa uğramak, beni geren ve üzen bir konu.
Çözüm olarak kısa vadede kadınların ses çıkarmasıyla ve devlet tarafından önlemler alınabilir. Uzun vadede ise eğitim ile çözüm bulunabileceğini düşünüyorum. Türkiye’de bir kadın olarak yaşamak çok zor, bununla beraber iş dünyasında bir kadın olarak yaşamak çok daha zor. Giydiğiniz eteğin boyu bile bir suçun sebebi sayılabiliyor, bir bakışınız yüzünden saldırıya uğrayabiliyorsunuz. Ama sessiz kalmayıp haksızlıklara karşı durursak kimse bu şekilde davranmaya cesaret edemez.