19 Mayıs 2024 13:07

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası: Gıda zehirlenmeleri politiktir

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası yayımladığı açıklamayla iş yerlerinde yaşanan gıda zehirlenmelerine dikkat çekti. Gıda zehirlenmelerinin "Düşük Fiyat Politikaları" sebebiyle yaşandığı vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası yayımladığı gıda zehirlenmeleriyle alakalı açıklamada son yıllarda çalışan insan sayısı, hızlı kentleşme, okul ve şirket sayısının artışı gibi demografik etkenlerle toplu beslenme hizmetlerine talep arttığını söyleyerek bazı kurumlarda yemekler kendi personeli tarafından hazırlanırken, pek çok kurum, yemek üreticisi şirketlerden "Yerinde Yemek Üretimi" veya "Taşıma Yemek" satın almayı tercih etmekttiği vurgulandı. Böylelikle çok sayıda toplu yemek üretimi yapan firmanın kurulduğu ve büyük bir pazar oluştuğuna dikkat çekildi.

"GIDA ZEHİRLENMELERİNDE ARTIŞ YAŞANMAKTADIR"

Açıklamada milyonlarca insanın sağlığını doğrudan ilgilendiren yemek üretimiyle alakalı şu ifadelere yer verildi:

"Bu hizmet ve üretimi sadece kar amacı ile yapan, maliyet endişesi ile kalitesiz ve güvenli olmayan yemekleri sunan, halk sağlığını önemsemeyen, gıda mühendisi çalıştırmaktan kaçınarak kontrol mekanizmasını ortadan kaldıran firmalar sebebiyle, özellikle son günlerde 'Gıda Zehirlenmesi' vakalarında artış yaşanmaktadır.

Gıda zehirlenmelerine en çok yol açabilecek gıdalar; tavuk yemekleri, balık, pirinç pilavı, bulgur pilavı, krema içeren tatlılar, yumurta ve yumurta içeren ürünler ve çiğ yenen salatalardır. Toplu yemek sektöründe, özellikle taşıma hizmetlerde yaz aylarındaki sıcaklık artışı nedeniyle mikrobiyal bozulmaların oluşma riski bu gıdaların üretim, taşıma ve sunum basamaklarına daha dikkat edilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Özellikle taşıma esnasında sıcak ve soğuk zincirin korunması ve yemeğin uygun sunum sıcaklığında servis edilmesi de büyük önem arz etmektedir"

"FİYATIN DEĞİL GÜVENLİĞİ YEMEĞİN TERCİH EDİLMESİ GEREKİYOR"

Yemek hizmetinin sadece karın doyurmak değil bir insanın sağlıklı beslenmesini ve güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak olduğunun altının çizildiği açıklamada:

Kurumlar, hizmet alımında ilk ve en önemli kriter olarak fiyatı görmektedir. Kaliteli hammadde kullanmayan ve hijyenik koşullarda üretim yapmayan bazı yemek firmaları, ucuz fiyat verdiği için tercih edilirken, kayıt dışı üretimle vergi kabına sebep olmaktadır. Ayrıca besleyici değeri düşük, bol karbonhidratlı menüler ile çalışanların sağlığını tehdit etmekte ve yetersiz beslenmelerine neden olmaktadır. Yemek hizmetinin verilmesi için gerekli şartların, 'Ucuz Yemek' ve 'Düşük Fiyat Politikaları' sebebiyle, ikinci plana atılması ve görmezden gelinmesi, toplum sağlığını sık sık karşılaşılan gıda zehirlenmeleri ile tehlikeye atmaktadır. Hazır yemek sektöründe fiyatın değil, güvenli yemeğin tercih edilmesi gerektiği gündeme getirilerek, toplumsal bilinç artırılabilir, firmalar uygun şartlarda üretim yapmaya zorlanır ve haksız rekabet önlenebilir.

Gıda güvenliğinin sağlanmasında en önemli konu, etkin ve nitelikli denetimlerdir. Çok üzücü sonuçlara varabilecek ve ölümle sonuçlanabilecek gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için, toplu yemek üretimi ve tüketimi yapılan yerlerin yeterli sıklıkta ve etkin denetimi zorunludur. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinden de anlaşılacağı üzere, 'Gıda Kontrol' konusunda görevli uzman sayısı istenen seviyede değildir, görev alması gereken gıda mühendislerinin sayısı da yetersizdir. Bu bağlamda, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yeterli sayıda uzmanın görev yapması sağlanmalı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda Gıda mühendislerinin istihdamı artırılmalıdır" denildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İSİG Meclisi: Son 11 yılda 2 bin 500 genç işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Hollanda’da hükümet protokolünden göçmen ve emekçilerin hakları gasp çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa