Hürriyet ‘kaçak yıkılacak’ dedi, Evrensel uygulamaları gösterdi
Hürriyet manşetini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özhaseki’nin “Kaçak yıkılacak, sahil açılacak” diye atarken, gerçeği Evrensel “Rantın tümüne göz diktiler” diyerek, kıyıların talan edildiğini yazdı.

Evrensel'in 19 Mayıs manşeti/ Hürriyeti'in 20 Mayıs manşeti
İLGİLİ HABERLER

Rantın tümüne göz diktiler

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı kuruldu: Kıyıların kendi doğallığında bırakılması için mücadele ediyoruz

Limak’a Gökova, Cengiz’e yarımada
Gözde TÜZER
İstanbul
Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından Fatih Çekirge 20 Mayıs Pazartesi günkü köşesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mehmet Özhaseki ile yaptığı söyleşiyi yayınladı. Hürriyet’in manşeti de Çekirge’nin köşesinden kurulmuştu: “Kaçak yıkılacak, sahil açılacak”. Ancak gerçek böyle mi?
Evrensel gazetesi, Hürriyet’in manşetinden bir gün önce, 19 Mayıs Pazar günü “Kıyılara çökecekler” manşetiyle çıktı. Nisa Sude Demirel’in haberinde “Bakan Özhaseki 'Denizler Halkın' çalışmasını tanıtarak kıyı işgallerine son verileceğini duyurdu. Ancak ne 22 yıllık AKP iktidarında kıyıların durumu ne de MUÇEV örneği bu açıklamayı doğruluyor” diyerek Avukat Ömer Erlat’la yapılan söyleşiye yer verdi ve koyları kapatan otellerin bilgilerini de ekledi.
HÜRRİYET’TE, ÖZHASEKİ MANŞETİ
Yazın gelişiyle kıyı işgalleri yeniden gündeme gelirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki “Denizler halkındır” sloganıyla bir çalışmaya başlıyor. Gazetecilerin gündemi de ister istemez “kıyılar” oluyor. AKP dönemindeki kıyı yapılaşması, bakanın açıklamasının ne kadar “gerçekçi” olabileceğini gösteriyor.
Hürriyet gazetesinin 20 Mayıs’taki manşeti de denizler üzerinden kuruldu. Hürriyet, Fatih Çekirge’nin Bakan Özhaseki ile yaptığı söyleşiyi manşetten gördü ve “Kaçak yıkılacak, sahil açılacak” dedi.
Çekirge’nin söyleşisinde Bakan, koylara demirleyen teknelere dair belirli aralıklarla şamdıralar, tonozlar ve mapalar konulacağını ve bir şamandıraya bağlanma fiyatı olacağını, bu sistem için de ihaleye çıkılacağını söyledi. Bakan her ne kadar “Gelecek nesillere daha temiz, daha güzel ve bakımlı denizler bırakmak hedefimiz” dese de olayın turizm boyutu olduğunu aktararak “Böyle bir sistem elbette yat turizmindeki rekabet gücümüzü artıracak” ifadelerine yer verdi.
Bakanın denizler dışında sahillerle ilgili planlarını da Çekirge’nin yazısından öğreniyoruz. Bakan Özhaseki şöyle diyor: “Kamunun hakkını, halkın hakkını yedirtmeyeceğiz. Denize 50 metre kamunun hakkıyken gelip ücretli plaj yapamayacaklar. Kaçak olanların da tamamını yıkacağız.”
EVRENSEL: KIYI İŞGALİ TEŞVİK EDİLİYOR
Peki gerçek ne? Bunu da Evrensel gazetesinden Nisa Sude Demirel’in 19 Mayıs tarihli haberinden öğreniyoruz. İşte gerçekler…
Avukat Ömer Erlat, Anayasa ve Kıyı Kanunu ile kıyıların güvenceye alınmış olduğunu ancak kıyıların devletin tasarrufunda olduğunu hatırlatarak, “Kıyılardan herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olduğu, kıyılarda hiçbir yapı yapılamayacağı düzenlenmiş ise de AKP iktidarı boyunca kıyılar her türlü yapılaşmaya açılmış, bizzat iktidarın düzenlemeleri ile kıyı işgali adeta teşvik edilmiştir” diyor.
Erlat, iktidarın kıyıları korumak ve işgalini önlemek gibi bir kaygısının olmadığının en iyi örneğinin Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde yedi defa değişiklik yapılması olduğunu ifade etti. Erlat, Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği’yle kıyıların madencilik faaliyetlerine açıldığını hatırlattı.
Evrensel'i Takip Et