20 Mayıs 2024 17:19

ODTÜ öğrencileri şenliklerine sahip çıkıyor: Soruşturmalarla bitmeyiz, şenlikte Devrim’deyiz

“Devrim’de Şenlik” talebiyle ODTÜ Rektörlüğü önünde yaptıkları eylemin soruşturma konusu yapılmasına tepki gösteren öğrenciler “soruşturmalarla bitmeyiz” dedi.

ODTÜ öğrencileri şenliklerine sahip çıkıyor: Soruşturmalarla bitmeyiz, şenlikte Devrim’deyiz

Fotoğraf: Evrensel

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğünün öğrencilere açtığı soruşturmalar karşısında bir araya gelen ODTÜ öğrencileri Kültür ve Kongre Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

ODTÜ öğrencileri “Öğrenme ve öğretme hürriyetini engellemek suçunun yöneltileceği biri varsa o kişi, bizlerin görüşme taleplerini kabul etmeyen, öğrenciler kütüphanenin elektriğini ve tuvaletini kullanıyor diye bütün kütüphanenin elektriğini kesen, 7/24 açık olması gereken tek çalışma salonunu kilitleyen kayyum Rektör’ün ta kendisidir” dedi.

Öğrenciler “Dayanışma ve mücadelemizin önüne engel konulmasına, baskı, yasak ve soruşturma politikalarına cevabımızı demokratik üniversite mücadelemizi büyüterek vereceğiz. Soruşturmalarla bitmeyiz. Şenlikte Devrim’deyiz” ifadelerini kullandı.

ODTÜ öğrencileri “Barışçıl bir şekilde gerçekleştirdiğimiz görüşme talebi eylemimiz ‘işgal’ olarak kriminalize edildi. ‘Şenlik Devrim Sahnesiz Olmaz’ talebimiz için Rektörlük önünde bir araya gelmemiz soruşturma sebebi sayıldı. Bu eylemlere katıldığı için bazı arkadaşlarımızın ailesi hukuksuzca Ankara Emniyeti’nden olduğu iddia edilen kişilerce arandı, aileler üzerinden korku yayılmaya çalışıldı. Biz öğrencilere yöneltilen ‘öğrenme ve öğretme hürriyetini engellemek’ suçlaması ile 70’in üzerinde arkadaşımıza haftalık, aylık ve bir yarı yıllık uzaklaştırma cezalarıyla soruşturma açıldı. Açıkça söyleyelim, öğrenme ve öğretme hürriyetini engellemek suçunun yöneltileceği biri varsa o kişi, bizlerin görüşme taleplerini kabul etmeyen, öğrenciler kütüphanenin elektriğini ve tuvaletini kullanıyor diye bütün kütüphanenin elektriğini kesen, 7/24 açık olması gereken tek çalışma salonunu kilitleyen kayyum Rektör’ün ta kendisidir!” dedi.

“TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ ANAYASAL HAKKIMIZDIR”

Açıklamada toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemenin anayasal hak olduğunu hatırlatan öğrenciler şunları söyledi: “Tek adam iktidarının üniversitelerdeki eli olan atanmış rektörlerin baskı, yasak ve soruşturma politikalarını; ODTÜ'de şenlik, Ankara Üniversitesinde İnek Bayramı, Hacettepe’de yemekhane ve amfi tiyatro mücadelesinden tanıyoruz. Üniversite bileşenlerinin karar verme sürecinde yer almadığı kararların karşısında birleşmeyi sürdüreceğiz. Rektörlüğün dayattığı Devrim’siz Şenlik tarihlerini kabul etmediğimiz gibi kendi şenliğimizi, kendi duyurduğumuz tarihlerde Devrim Sahnesiyle birlikte gerçekleştireceğiz! Dayanışma ve  mücadelemizin önüne engel koyulmaya çalışılan baskı, yasak ve soruşturma politikalarına cevabımızı demokratik üniversite mücadelemizi büyüterek vereceğiz. Soruşturmalarla bitmeyiz. Şenlikte Devrim’deyiz!”

"MÜCADELE FIRTINASI OLARAK DÖNECEĞİZ"

ODTÜ Emek Gençliği de "Baskılar rüzgarsa, mücadelemiz fırtına!" başlığıyla bir açıklama yaparak şunları söyledi:

"ODTÜ öğrencileri ve bileşenleri olarak atanmışa duyurmuştuk: 'Şenliği yapmaya gittik, geliyoruz.'

Daha önce de soruşturmaların karşısında yüzler, binler olarak geri dönmüştük. Soruşturmaların bizleri durduramayacağını kanıtlamıştık. Çünkü onların silahı baskı ve yasaksa, bizimkisi birlikteliğimiz. Onlar soruşturma rüzgarı estiriyorsa, bizler mücadele fırtınası olarak döneceğiz. Çünkü bizler Amerika'da siyonizmin karşısında buluşan, Türkiye'de 'insanca yaşamak istiyoruz' diye haykıran, ODTÜ'de devrimde şenliği yapacak olan binleriz!

ODTÜ Emek Gençliği olarak tüm ODTÜ öğrencilerini, gücümüzün farkına varmaya, binler olarak birleşmeye, bölüm bölüm bulunduğumuz her alanda şenliği yapmak için buluşmaya, tüm antidemokratik uygulamaların, baskı ve yasakların karşısında birleşmeye çağırıyoruz! Dünya'da ve Türkiye'de estirilmeye çalışılan baskı ve yasak rüzgarının karşısında Emek Gençliği'nde örgütlenmeye!" (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et