20 Mayıs 2024 16:43

Helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı Reisi perşembe defnedilecek

İran'da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyette bulunanların cenazeleri perşembe günü defnedilecek.

Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı

Paylaş

İran'da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyette bulunanların cenazelerinin perşembe günü Kum kentinde defnedileceği bildirildi.

19 Mayıs’ta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve yanındaki heyetin helikopter kazası sonucu ölmesinin ardından ülkede 5 günlük yas ilan edildi. İran’ın Doğu Azerbaycan eyaleti İslami Propaganda Genel Müdürü Reisi’nin cenazesinin Perşembe günü Meşhed ilinde defnedileceğini duyurdu. 

Reisi ve heyette yer alan isimlerin cansız bedenleri yarın Tebriz'den alınacak, çarşamba günü namaz kılınacak, perşembe günü ise Meşhed ilinde defnedilecek.

Cumhurbaşkanı Reisi, dün İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle ülkeye dönüşte helikopter kazası geçirdi.  Uzun saatlerin ardından kaza yerine arama kurtarma ekipleri ulaştı. Helikopter kazasından sağ kurtulan olmadığı açıklandı.  Reisi'nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici Cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi. Kazada ölen Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yerine ise İran hükümet kabinesi Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani  Dışişleri bakan vekili olarak atandı. İran Anayasası'na göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor.

REİSİ KİMDİR?

İbrahim Reisi, İran İslam Cumhuriyetinin sekizinci Cumhurbaşkanıydı. Usulcü klik içerisinde yer alan İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta Meşhed'in Noqan mahallesinde doğdu. 20 yaşında İslam Cumhuriyeti'nin yargı teşkilatında göreve başladığında hukuk alanında herhangi bir eğitimi yoktu ve bir süre Meşhed'de ve ardından Kum'da ilahiyat ve ilim üzerine eğitim aldı. 

İbrahim Reisi, radikal İslamcılar (Usulcüler) Hossein Nouri Hamdani, Abolqasem Khazali ve İran İslam Cumhuriyeti lideri Ali Hamaney'in yakınlarından biri. Aynı zamanda Meşhed İmamı ve Horasan’ın dini fetvacısı Elem-Ul Huda damadıydı.

İbrahim Reisi, 80’li yıllardan itibaren İran İslam Cumhuriyeti muhaliflerinin infazı ve 1988 yazında 30 bin siyasi mahkumun toplu infazının sorumlularından biriydi.

İran'da insan hakları savunucuları, Hossein Ali Neiri (Şeriat yöneticisi), Morteza Eshraghi (savcı), İbrahim Reisi (savcı yardımcısı) ve Mustafa Pourmohammadi'den (Evin hapishanesindeki istihbarat temsilcisi) 1988’deki toplu idamların sorumluları olan bu ekipten "Ölüm heyeti" olarak bahsediyor.

1988 yazında binlerce siyasi tutuklu kısa bir sorgunun ardından toplu idam edilmişti. Hatta bazıları cezalarını doldurmuş, özgürlük haberini bekliyordu ancak özgürlüğe hiçbir zaman kavuşamadılar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê davasında tahliye olan kadın siyasetçiler: Barışı ve demokrasiyi inşa zamanı

SONRAKİ HABER

‘Türkiye’nin Çamaşırları’ Mardin’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa