21 Mayıs 2024 04:37

Gölcük Tersanesinde Harb-İş üyesi 4 işçi işten atıldı

Gölcük Tersanesinde Harb-İş Kocaeli Şube üyesi 4 işçi işten atıldı. Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, 4 işçinin haksız yere işten çıkarıldığını söyledi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

T. Harb-İş Kocaeli Şubenin örgütlü olduğu Gölcük Tersanesinde 4 işçi İş Kanunu’nun 25/2 maddesi e bendi (Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) gerekçe gösterilerek işten atıldı.

Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak'ın X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bizler geçim derdi ile uğraşırken, aldığımız ücretlerin günümüz Türkiye koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda çok düşük kalması nedeni ile hayat mücadelesi vermeye çalışırken şimdi de işten atılmalar tehdidi ile karşı karşıya bırakılmış durumdayız. 16 Mayıs 2024 itibarıyla Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğüne bağlı iş yerlerinden olan Gölcük Tersanemizde 4 işçi arkadaşımızın iş akitleri İş Yasası’nın 25/2 maddesinşn e bendine istinaden ihbarsız ve tazminatsız olarak fesih edilmiştir. Türkiye’de üretilen her değerde işçilerin alın terinin olduğu ortadadır. İşçilerin geçinemedikleri durumda dertlerini anlatmaları kadar doğal bir şey de yoktur. İşçilerin ekmeğini kaybetmesine yol açan politikaları terk edin. Gölcük’te iş akitleri fesih edilen ve dertleri sadece kazandıklarıyla geçinmek istemeleri, çocuklarını rahat bir şekilde okutmak istemeleri, insanca yaşayacak ücret alarak memleket için çalışmak istemeleri olan arkadaşlarımızın yanındayız. Yetkililere ve sorumlulara sesleniyorum: Yalnızca hak aradıkları, muhalif kimliklerini ön plana çıkardıkları için siyasi birtakım kaygılarla emekçilerin ekmeğiyle oynamayın. Babası işsiz çocukların vebali sizin üzerindedir. Bu ne sizlerin ne çalışma hayatımızın ne de ülkemizin faydasına olacak bir karar değildir. Bu kararınızdan vazgeçin” ifadelerini kullandı.

"BİRLİK OLMAZSAK DAHA SÜRECEK"

T. Harb-İş üyeleri de işten atmalara tepki gösterdi. Bir işçi, “Harb-İş yöneticileri kendi koltukları, kendi rahatlarını kaybetmemek adına her türlü yalan ve iftiralarla üyeleri işverene şikayet etmekten, insanların ekmeği ile oynamaktan çekinmiyor” dedi.

Daha önce işten atılan bir işçi de “Ben işten çıkartılalı 8 ay oldu. Beni de 25/2 maddesinin e bendiyle çıkardılar, dava sürecimiz devam ediyor. Elbet hakkımızı alacağız ama bu sıkıntılar işçi birlik olmadığı sürece daha çok devam edecek” dedi.

İşçiler geçtiğimiz aylarda da İzmir Tersanesinden 4 işçinin aynı madde ile işten atıldığını, sendika merkezi ve şubenin işten atmalara sessiz kaldığını söyledi: “Görüyoruz ki Harb-İş işçisini savunmuyor. Üyesinin arkasında durmuyor. Sadece üyesini kaz gibi yolup parasını çatır çatır yiyor. Bizler de izliyoruz. İzlemeye devam edersek 2025 sözleşmesinde halimiz duman.”

Bir başka işçi de sene başındaki ek zam talebiyle yaptıkları eylemleri hatırlatarak, “Şubeler eylem sözünü tutsun. Atılan atıldığı ile kalıyor. Anca bir iki kelime yazılıyor, açıklama yapılıyor, geçiliyor. Bu olayların üstüne gitmemiz lazım, işçiler bu kadar basit ve mesnetsizce işten atılmamalı. Geleceğimiz ile oynanmamalı. İşten atmalara karşı da işçileri yalnız bırakmasın şubeler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Eşi ve 5 çocuğunu kasten öldürdüğü iddiasıyla 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi

SONRAKİ HABER

Tersane işçileriyle temmuz zammı sohbeti: Beklemekle olacak iş değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa