Reisi için Tebriz'de tören düzenlendi
İran'da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililer için Tebriz kentinde tören düzenlendi.
Fotoğraf: AA
İran'da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililer için Tebriz kentinde tören düzenlendi.
Törende cenazeler Şüheda Meydanı'ndan, Musalla Meydanı'na götürüldü.
Reisi ve beraberindeki heyette bulunanların cenazeleri perşembe günü Kum kentinde defnedilecek.
Reisi, 19 Mayıs'ta İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi.
Reisi’nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi.
İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurulun düzenlemeleri yapması gerekiyor. İran’da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.
REİSİ KİMDİR?
İbrahim Reisi, İran İslam Cumhuriyetinin sekizinci Cumhurbaşkanıydı. Usulcü klik içerisinde yer alan İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta Meşhed'in Noqan mahallesinde doğdu. 20 yaşında İslam Cumhuriyeti'nin yargı teşkilatında göreve başladığında hukuk alanında herhangi bir eğitimi yoktu ve bir süre Meşhed'de ve ardından Kum'da ilahiyat ve ilim üzerine eğitim aldı.
İbrahim Reisi, radikal İslamcılar (Usulcüler) Hossein Nouri Hamdani, Abolqasem Khazali ve İran İslam Cumhuriyeti lideri Ali Hamaney'in yakınlarından biri. Aynı zamanda Meşhed İmamı ve Horasan’ın dini fetvacısı Elem-Ul Huda damadıydı.
İbrahim Reisi, 80’li yıllardan itibaren İran İslam Cumhuriyeti muhaliflerinin infazı ve 1988 yazında 30 bin siyasi mahkumun toplu infazının sorumlularından biriydi.
İran'da insan hakları savunucuları, Hossein Ali Neiri (Şeriat yöneticisi), Morteza Eshraghi (savcı), İbrahim Reisi (savcı yardımcısı) ve Mustafa Pourmohammadi'den (Evin hapishanesindeki istihbarat temsilcisi) 1988’deki toplu idamların sorumluları olan bu ekipten "Ölüm heyeti" olarak bahsediyor.
1988 yazında binlerce siyasi tutuklu kısa bir sorgunun ardından toplu idam edilmişti. Hatta bazıları cezalarını doldurmuş, özgürlük haberini bekliyordu ancak özgürlüğe hiçbir zaman kavuşamadılar. (DIŞ HABERLER)