21 Mayıs 2024 15:13

Yüksek enflasyon vatandaşları kalitesiz ürünlere mahkum etti: Beslenemiyoruz, karın doyurmak için alıyoruz

Artan fiyatlar nedeniyle ürünlerin kalitesizleştiğini anlatan vatandaşlar, “Maalesef beslenemiyoruz aslında sadece karın doyurmak için alıyoruz” dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Yüksek enflasyon gıdada ve giyimde kalitesiz ürünlerin sayısını artırdı. Yurttaşlar ucuz ve kaliteli ürün bulamadığını söylüyor.

İstanbul Kağıthane’deki Gürsel Semt Pazarı’nda ANKA’ya konuşan vatandaşlar alım gücünün düşüklüğüne tepki gösteriyor.

Bir vatandaş “Hepsi sera, hepsi hormonlu. Maalesef beslenemiyoruz aslında sadece karın doyurmak için alıyoruz” derken bir başka vatandaş “İnsanlar artık bir şey alamıyor. İnsanlar geçim yapamıyor artık. İş yerine giderken görüyorum, insanlar çöpten sebze topluyor artık. Bu şekle geldik” dedi.

Bir emekli ise şunları söyledi: “Emekliyim, emekli maaşımla geçinemiyorum. Artık devlet duysun bunu. Eskiden gıda olsun giyim olsun kalite olarak da daha iyiydi. Ama şimdi kalite yok. Her şey pahalı. İnsanlar artık bir şey alamıyor. İnsanlar geçinemiyor artık. İş yerine giderken görüyorum, insanlar çöpten sebze topluyor artık. Bu şekle geldik. Fakir, orta zengin olayı kalmamış. Direkt fakir ve çok zengin.”

“Eskiden alım gücü iyiydi, her şeyi alıyorduk. Sepetimizi dolu dolu götürüyorduk. Artık geçinmeye çalışıyoruz ne yapacaksın” diyen vatandaş “Az pişirirsen az yiyeceksin, çok pişirirsen çok yiyeceksin demişler ya onun gibi” ifadelerini kullandı.

“YUMURTAYI TANEYLE ALIYORUZ”

Vatandaşlar şunları söyledi:

  • “Pazardan zeytin ve peynir aldım 140 lira. Zeytinin kilosu 280 lira. Peynirin kilosu 300 lira. Mecburen gramla almak zorundayız. Yumurtayı taneyle alıyoruz artık. Biz toptan almaya alışmışız ama artık o şekilde alamayız. Biz beş kişilik bir aileyiz. Aylık ortalama aldığım belli ürünlerim var. O eski hesabı artık yapamıyoruz. İstesen de yapamazsın çünkü kurtarmıyor. Birçok şeyden kısmak zorundasın. İlk başta kılık kıyafetten kesiyorsun, yeme-içmeden bir yere kadar kısabiliyorsun ama ay sonuna vurduğun zaman, yıla vurduğun zaman birçok şeyden kısıyoruz. Bir ay, bir hafta pazara gelmezsek mutfak masrafından minimum 200 lira kaybımız var. Dört pazar hesaplasak ayda 800 lira kaybımız oluyor.”

“NE ALIRSAK HEPSİ HORMON”

  • “Ne lezzet olarak ne de içerik olarak hiçbirinin lezzeti yok. Hepsi sera, hepsi hormonlu. Hiçbir şeyin kokusu yok. Aldığımız meyvelerin tadı yok. Maalesef beslenemiyoruz aslında sadece karın doyurmak için alıyoruz. Hiçbirinin içinde gerekli vitamin ve minerallerin olduğunu da düşünmüyoruz. Ama mecbur alıyoruz. Geçen yıl 10-15 liraya domates alırken şu an 30-40 lira civarında. Taze fasulye geçen sene 15-20 lirayken şu an 50 lira. Artık biz de fiyatları kestiremiyoruz. Gerçekten tarladan bu rakamlara mı maliyeti çıkıyor yoksa bu tezgaha geldiğinde bu tezgahta mı bu fiyatı buluyor biz de bilemiyoruz.”
  • “Gıda ve giyim ürünlerinde de hileler var. Gramajlar düşüyor. Kalitesiz ürüne ucuz olduğu için yöneliyor herkes. Gittikçe kalitesizleşiyor bence. Ben kalitesiz ürün tercih etmiyorum. Pahalı da olsa az yiyoruz ya da almıyoruz.”

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ailenin güçlendirilmesi vizyon belgesi: Kadını medyada da görünmez kılıyor

SONRAKİ HABER

Kayyumun borçları nedeniyle MARSU'nun elektriği kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa