Bir haftada iki intihar, bir şüpheli ölüm, zehirlenme: KYK yurtları kabus gibi
KYK yurtlarından yaşanan intiharları değerlendiren Eğitim Sen Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Evrim Gülez, gençlerin baskı altında olduğunu belirterek, baskıların da umutsuzluğu doğurduğunu söyledi.
Fotoğraf: DHA
Kübra KIRIMLI
Ankara
KYK yurtları yine intiharlar, ölüm haberleri, asansör kazaları ve hijyenik olmayan yemeklerle gündemde.
- Van’da KYK'ye bağlı Süleyman Şah Öğrenci Yurdunda kalan öğrenci Y.B yurdun 8. katından atlayarak intihar etti.
- Kırıkkale Üniversitesi Öğrencisi E.S.K. kaldığı yurdun 5 katından atlayarak intihar girişiminde bulundu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan genç hayatını kaybetti.
- Bartın’da KYK’ye bağlı Hacı İbrahim Paşa Kız Öğrenci Yurdunda arkadaşlarına başının ağrıdığını söyleyip ağrı kesici aldıktan sonra uyuyan üniversite öğrencisi İrem Er yatağında şüpheli şekilde ölü bulundu.
- Denizli Çivril'de KYK yurdunda kalan 70 öğrenci yedikleri tavuklu pilav nedeniyle zehirlendi.
- Ege KYK Kız Öğrenci Yurdunda bir asansör 8. kattan 1. kata düştü. Asansörde bulunan öğrenciler korku yaşarken, şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.
- KYK Van Öğrenci Yurdu yemekhanesinde yemeğin içinden solucan çıktı.
Tüm bunlar bir hafta içerisinde yaşandı. Bir hafta içerisinde KYK yurtlarından yansıyan haberleri gazetemize değerlendiren Eğitim Sen Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Evrim Gülez, intihar vakalarına ilişkin “Öğrenciler kimi zaman KYK yurtlarında, kimi zamanda başka yerlerde hayatlarına son veriyorlar. Burada en büyük sorunun umutsuzluk olduğunu görüyoruz. Maalesef gençlerin umudu yok. Üniversitelerdeki baskı, rektörler tarafından her şeyin cezalandırılması, ki son örneğini ODTÜ’de gördük; bu baskılar umutsuzluğu doğuruyor” değerlendirmesinde bulundu.
"MEZUNLARIN DA İŞ GARANTİSİ YOK"
Üniversite mezunları açısından bile artık iş garantisinin bir hayalden ibaret olduğunu ifade eden Gülez, “Gençler bu ülkede hayat kurmayı düşünemiyor. Örneğin, eğitim fakültelerinden mezun arkadaşlarımız önce sınava girmişler yüksek puanlar almışlar ama karşılarında mülakat duruyor. ‘Benden değilsen seni işe almam’ diyorlar. Böyle bir süreçte gençler hayata umutla bağlanabilirler mi?” diye sordu.
İntiharların artmasından endişe duyduklarını da ifade eden Gülez, “Bu yıl üniversite sınavına başvuru sayısında bir azalma yaşandı. Çünkü gençler gelecek göremiyor” dedi. Üniversiteyi kazanan gençler için barınmanın da ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Gülez, “Çocuklar kamunun yurt açmaması nedeniyle tarikat ve cemaatlerin yurduna yönlendiriliyorlar. Kaldı ki devlet yurtları da cemaatlerin eline geçmiş durumda. Bugün psikolojik destek adı altında kamuya ait yurtlarda cemaat ve tarikat toplantıları yapıyorlar. Yani çocuklar devlet yurtlarında da bir baskıya maruz kalıyor” dedi.
Yurt bulamayan öğrenciler açısından fahiş kira fiyatlarının da bir diğer sorun olduğuna dikkat çeken Gülez, “Ankara’da en ucuz kira 20 bin liradan başlıyor. Bu bir emekçi ailenin çocuğuna gönderebileceği bir miktar değil. Çok az ailenin çocuğu destek almadan çalışmadan üniversitede eğitim görebiliyor. Bunca ekonomik zorluk, masraf ve çaba sonunda ne elde edeceğine bakan gençler iyi hissetmiyor” ifadelerini kullandı.
İNTİHAR İSTATİSTİKLERİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2011-2022 yılları arasındaki son 11 yılda intihar vakalarında artış yaşandı. Veriler genç̧ kategorisi olarak tanımlanan 15-39 yaş aralığında intihar vakaları sayısı ile kaba intihar hızlarının arttığını gösteriyor. Verilere göre 2011’de 2 bin 611 olan intihar sayısı 2022’de 4 bin 146’ya yükseldi. Aynı dönemde 15-39 yaş aralığındaki vakalar da yoğunlaştı.