Sendika değiştirenlere sürgün, değiştirmek isteyenlere baskı
Tarım iş kolunda çalışan işçiler sendika seçme özgürlüklerinin engellendiğini, sendika değiştiren işçinin işten atıldığını anlatıyor.
Fotoğraf: DHA
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Tarım işkolunda sendika değiştirdikleri gerekçesiyle iki işçi sürgün edilirken, değiştirmek isteyenler ise baskıya maruz kalıyor. Göz dağı vermek için sürgünlerin yapıldığını belirten bir işçi, “Bu gücü nereden alıyorlar, bunu bilmiyoruz. Ama madem böyle bir gücünüz var neden bizim sözleşmemizde, maaşlarımızın düzenlenmesi için kullanmıyorsunuz? O gücü bu şekilde kullansanız zaten kimse istifa etmez ki” diye tepki gösterdi.
Sendikadan (Hak-İş’e bağlı Öz-Orman İş) istifa ettiğini fakat sendika değiştiremediğini anlatan bir işçi, değiştiren iki işçinin bu nedenle sürgün edildiğini belirtti. Sendika değiştirmek isteyen diğer işçilere gözdağı verilmek için sürgünün yapıldığını söyleyen işçi, “İstifa edenlerin, sendika değiştirenlerin çoğu bu baskı ve tehdit altında olduğundan geriye dönmek zorunda kaldılar. Burada sendikala faaliyetler usulünde işlemiyor. Görevlerini yapmıyorlar. Baskı ve tehditle insanları anayasal hakkına müdahale etmiş oluyorlar” dedi.
"SENDİKAL FAALİYETLE DEĞİL BASKIYLA REKABET EDİYORLAR"
5 yılı aşkın bir süre öncesinde, başta Türk-İş’e bağlı Tarım-İş Sendikası üyesi olduklarını söyleyen işçi, Hak-İş’e bağlı Öz Orman İş’e üye olduklarından sonra yeniden sendika değiştirme yaşanmaması için sendika tarafından baskı ve dayatmaya maruz kaldıklarını vurguladı. Yapılan baskıya tepki gösteren işçi, “Rekabete sendikal faaliyetle değil baskıyla engel olmaya çalışıyorlardı. O zaman engel oluyorlardı. Sonra iki sendika anlaştı. Müdahale etmeyelim birbirimize dediler. Sonuçta amaçları işçinin aidatını alıp sömürmek değil mi? Bu anlamda anlaştılar. Kötü, biz işçiler olduk” dedi.
"ÜYE OLMALAR BAŞLAYINCA SÜRGÜN EDİLDİLER"
Yeniden sendika arayışı içerisine girdiklerini anlatan işçi şöyle devam etti: “Sürgün edilen arkadaşlarımız DİSK’e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikasıyla görüşme yapmışlardı. Faaliyet başladı. Üye olmalar başlayınca da sürgün edildi arkadaşlar. Yaklaşık 2 bine yakın istifa varken istifalar da durdu. Bu gücü nereden alıyorlar, bunu bilmiyoruz. Ama madem böyle bir gücünüz var neden bizim sözleşmemizde, maaşlarımızın düzenlenmesi için kullanmıyorsunuz? O gücü bu şekilde kullansanız zaten kimse istifa etmez ki...”
Uzun yıllardır çalıştığını söyleyen işçi, “Artık tepki vermek istiyoruz. Sorunlarımızıçözecek sendika istiyoruz. Çünkü bunun başka bir yolu yok. İstifa ya da sendika değiştirmek dışında yapabileceğimiz bir şey yok. Bu düzenin değişmesi gerekiyor. Yoksa benden sonra gelen arkadaşlar iyice köle gibi yaşayacak” dedi.