22 Mayıs 2024 15:00

Yeditepe'de dikkat çeken yönerge: Köpekleri besleyene ceza!

Yeditepe Üniversitesi, “Sağlıklı kampüs – sahipsiz hayvanlar” yönergesi yayımlayarak, kampüs içindeki hayvanları besleyen öğrencilere disiplin ve idari para cezaları verileceği duyurdu.

Fotoğraf: Yeditepe Üniversitesi öğrencileri

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun revize edilmesi için talimat verdi. Daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır" mesajı veren Erdoğan, "Meclis kapanmadan bu kanunu çıkarın" talimatını vermişti.

Perşembe günü Meclis'te görüşülmesi beklenen 5199 sayılı Kanun’un, “Hayvanlar yaşadıkları yerlerden insani koşullarla yerel yönetim tarafından alınır, kısırlaştırılır, aşıları yapılır ve bunların yapıldığına dair plastik küpe ve numara takılır, alındığı yere bırakılır” ifadenin yer aldığı 6. maddenin değiştirilmesi söz konusu.

6. maddede yapılacak değişiklikte, sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve aşılamasının yapılması, köpeklerin sahiplendirilmesi için belli bir süre verilmesi, bu sürenin sonunda sahiplendirilmeyen hayvanların uyutulması şeklinde olacağını gündeme geldi.

SOKAK HAYVANINA BAKAN ÖĞRENCİYE CEZA

Hayvan hakları savunucuları 6. maddede yapılacak değişiklikle milyonlarca hayvanın katledileceğini dile getirirken, Yeditepe Üniversitesi de kanun teklifindeki değişiklik yapılmadan yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

“Sağlıklı kampüs – sahipsiz hayvanlar” yönergesi yayımlayan Yeditepe üniversitesi, “Kampüs içindeki hayvanlar, yalnızca Rektörlük tarafından belirlenen ‘Besleme Noktalarında beslenecektir. Besleme noktaları dışında besleme faaliyetlerinde bulunulması durumunda ‘Dayanak’ maddesinde yer alan kanun ve yönetmelikler çerçevesinde idari yaptırımlar uygulanacaktır” ifadelerine yer verdi. “Dayanak” maddesinde ise öğrenci disiplin işlemleri yapılacağı ve idari para cezaları verileceği belirtilmiş.

“HAYVANLAR ÖLÜME TERK EDİLMEK İSTENİYOR”

Avukat Aynur Besli, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda bulunan 6. maddeyi yürürlükten kaldırılmasıyla hayvanların ölüme terk edilmek istendiğini söyledi.

Yeditepe Üniversitesi ve bazı belediyelerde usule ve kanuna aykırı şekilde bu katliamın yapmaya başlandığı bilgisini veren Besli, “Yeditepe Üniversitesi yönetimi tarafından tel örgüler çekerek köpeklerin ormanlık alana hapsedilmesi, gönüllülerin bu bölgeye erişimini engelledi. Kapıların anahtarlarının verilmemesi ve güvenlik aracılığıyla gönüllülere yapılan yıldırma çalışmaları, gönüllülerin hayvanlara ulaşmasını daha da zorlaştırıyor. Ormanda sayıları fazla ve gruplar halinde yaşayan köpeklerin beslenmesi büyük zorluklar içeriyor. Gönüllüler, köpeklere tel örgülerin üzerinden mama vermeye çalışıyor ve ormanın içindeki hayvanların can güvenliğinden endişe duyuyor. Senelerce emek verilmiş, hastalık atlatmış, sakat, yaşlı ve yavru pek çok köpek bu alanda yaşam mücadelesi veriyor” dedi.

“ÖĞRENCİ VE HOCALARA BASKI YAPILIYOR”

Tel örgülerin üzerine “besleme yapmak tehlikelidir” ve “gönüllüler tarafından mamamız veriliyor” tabelalarının asıldığını ifade eden Besli, “Üniversitenin hazırladığı yönerge kesinlikle aldatmaca. ‘Bakımını yapıyoruz, yemini veriyoruz’ şeklinde söyleniyor yönergede ama asılda gerçek öyle değil. Öğrencilerin baktıkları hayvanları tecrit etmişler hayvanlar orada aç ve susuz öğrencilerin müdahale etmesini engelliyorlar öğrencilerin destekleyen hocalara da baskı yapıyorlar” diye konuştu.

Besli son olarak, “6. maddeyi kaldırmak istiyorlar ama aldatmacayla. Sahipsiz hayvanları sahiplendireceğiz sahiplendiremezsek uyutacağız sebep ne çok sayıda hayvan var. Dolayısıyla biz bir imza kampanyası da başlatacağız meclise gitmeyi de düşünüyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de topluluk etkinliği iptal edildi, öğrenciler "gerekçe şenlik eylemleri" dedi

SONRAKİ HABER

UEFA Avrupa Ligi ve Konferans Ligi finalleri İstanbul’da oynanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa