Kamu-Sen İzmir: “Emeğin hakkından tasarruf olmaz”
Türkiye Kamu-Sen İzmir SGK İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamayla kamuda tasarruf paketine tepki gösterdi. Tedbir diye pakete koyulan maddelerin tasarrufun aksine ekstra maliyet doğuracağını söyledi.
Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel
Türkiye Kamu Sen İzmir Temsilciliği, tasarruf tedbirleri ve kamu çalışanlarının sorunlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Konak Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamada basın açıklamasını Türkiye Kamu Sen İzmir Temsilcisi İrfan Toksoy okudu.
Kamu çalışanlarının alım gücünün her geçen gün eridiğini belirten Toksoy, “Tasarruf tedbiri adı altında çalışanlarımızın kazanılmış haklarının kısıtlanmasına, toplu sözleşme hükümlerinin yok sayılmasına karşıyız. Kamu çalışanlarının haklarına yönelik düzenlemelerin kamu bütçesine katkı yapmayacağı aksine olumsuz sonuçlar doğuracağı inancındayız” diye konuştu.
Özellikle servis hizmetinin kaldırılmasının hem ekonomik hem de hukuki boyutlardan sorunlu bir uygulama olacağına değinen Toksoy, “Servis hizmeti lüks değildir. Bir ihtiyaçtan doğmuştur. Ulaşımı zor olan kurumlara erişimi kolaylaştırmak, verimliliği ve etkinliği artırmak ve ulaşım giderlerinden tasarruf etmek amacıyla getirilmiş bir uygulamadır. Servis hizmetlerini kaldırdığınızda, bu hizmetten faydalananlara toplu taşım kartı verilecektir. Bunun bir maliyeti vardır. Bu uygulamanın ekonomik olarak hiçbir katkısı olmayacağı açıktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye Kamu-Sen İzmir Temsilciği kamuda tasarruf paketine tepki gösterdi.
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) May 22, 2024
“Kazanılmış hakkımızın alınmasına müsaade etmeyeceğiz”https://t.co/1mS5tgGoLq pic.twitter.com/6xYfq3RCs8
“TOPLU SÖZLEŞMELERİN HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ KALMAYACAK”
Toplu sözleşme ile karar altına alınmış bir konunun, tek taraflı olarak idari bir kararla iptal edilmesinin toplu sözleşmenin özerkliğine aykırı olduğunu belirten Toksoy, “Bütün toplu sözleşme hükümlerini iptal etmek mümkün hale gelecek, toplu sözleşmelerin hiçbir geçerliliği kalmayacaktır. Kamu çalışanlarımızın kazanılmış hakkı olan servis hizmetlerinin kaldırılmasının önüne geçmek, sendikacılığın geleceğini korumak ve toplu sözleşmenin hukuki gücünün korunmasını sağlamak adına, bu hükmün iptal edilmesi için geçtiğimiz gün yargıya başvurduk” dedi.
“1 KAMU ÇALIŞANINA 22 KİŞİ DÜŞMEKTE”
Kamuda çalışan sayısının OECD ortalamasının oldukça gerisinde bulunduğunu belirten Toksoy, “Türkiye’de 3 milyon 849 bin 203 kadrolu ve sözleşmeli kamu çalışanı bulunmakta ve 1 kamu çalışanına 22 kişi düşmektedir. Üstelik bu çalışanlarımız ülke geneline homojen bir biçimde dağılmış da değildir. Bu nedenle birçok ilde ve kurumda insanüstü bir gayretle hizmet üretmeye çalışanlarımız, yetersiz kadrolar nedeniyle ağır bir iş yükü altında adeta ezilmektedir” ifadelerini kullandı.
Son olarak taleplere değinen Toksoy şunları kaydetti:
- Bu ekonomik şartlar karşısında tasarruf değil bir an önce ek tedbirler alınarak memurlar ve emekliler rahatlatılmalıdır.
- 12 bin TL tutarındaki ilave ek ödemenin emekli maaşlarına da yansıtılmasını bekliyoruz.
- Birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı.
- Anayasa Mahkemesince haksız bir kararla iptal edilen toplu sözleşme ikramiyesinin, sendika üyesi kamu çalışanlarına tekrar ödenerek ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesini, 2 milyon kamu çalışanının elinden alınan aylık 345 TL ödemenin iadesini istiyoruz.
- Gelir vergisi oranları yüzde 15’e sabitlenmesini bekliyoruz. (İzmir/EVRENSEL)