22 Mayıs 2024 15:09

Erenli Kauçuk fabrikasında Lastik İş'e üye olan 5 işçi işten atıldı: Anayasal hakkımızı tanıyın

İzmir'de, Erenli Kauçuk fabrikasında Lastik İş üyesi 5 işçi işten atıldı. Fabrika önünde yapılan açıklamada işçiler "Talebimiz daha iyi koşullarda çalışmaktı" dedi.

Fotoğraf: Kıvılcım Eftelya/Evrensel

Reklam

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu olan Erenli Kauçuk fabrikasında Lastik İş Sendikasına üye olan 5 işçi işten atıldı.

Sendika fabrika önünde, atılan işçilerle basın açıklaması yaptı. Diğer fabrikalardan Lastik İş üyesi işçilerin de katıldığı açıklamada, "Erenli işçisi yalnız değildir", "Sözleşme haktır, engellenemez", "Örgütsüz işçi köle işçidir" sloganları atıldı. Eylem sırasında içeriden çıkıp kapıya gelen Erenli Kauçuk işçilerine fabrika yöneticisi tarafından müdahale edilmek istendi. Dışarıdaki işçiler, "Birleşen işçiler asla yenilmez" sloganları ile tepki gösterdi.

Lastik İş İzmir Şube Başkanı Yusuf Sarı, Erenli işçisinin sendikalarına üye olduğunu, Bakanlığın da  tespit yaparak yetki verdiğini dile getirerek, "Erenli patronu yetkiye itiraz etti. Anayasal hakkımıza herkes saygı duymak zorundadır. İşçi sendikasını, işini istiyor sadece haklarını kullanıyor" dedi.

İşverene seslenen Sarı, "İşçiye kulak verin sendika ile masaya oturun. İşçileri atarak, korkutarak, baskı yaparak bu davadan kazançlı çıkamazsınız" sözleriyle tepki gösterdi.

Sarı, "TİS masası dışında hiçbir anlaşma ve uzlaşma olmayacak. Derdimiz işverenle kavga değil, ekmek derdi, sendikal hak derdi" dedi. Açıklamanın ardından işçiler fabrika önünde halay çekti.

“TEK SUÇUM SENDİKALI OLMAK, HAKKIMI ARAMAK”

Eylemin ardından görüştüğümüz işçilerden Muhammed Sezer, "Daima elimden gelenin en iyisini yaptım, işimi her zaman sevdim. Tek suçum sendikalı olmak, hakkımı aramak" dedi.

İşten çıkarılırken hiçbir gerekçe sunulmadığını söyleyen Sezer, "Çarşamba günü yollarını ayırmak istediklerini söylediler. Ben işimi sevdiğimi ayrılmak istemediğimi söyledim. Onlar da 'Evine git, sana kağıt gelecek" dediler. Hâlâ kâğıt da yok" ifadelerini kullandı.

Sendikalı işçilere üvey evlat muamelesi yapıldığını söyleyen Sezer, "Onları zorluyorlar. Mesailerini kesiyorlar, baskı yapıyorlar. Kılık kıyafetine çok özen göstermelerini istiyorlar. Biz daha iyi koşullarda çalışmak için, hakkımızı almak için sendikalı olmak istedik. Ama bu, burada suç oldu" dedi.

19 yıldır Erenli Kauçuk'ta çalışan Sezer ek gelirleri haricinde 21 bin 500 TL net maaş aldığı bilgisini verdi. Son olarak Sezer, "Talebimiz daha iyi koşullarda çalışmak, içerideki arkadaşlarımın daha dik durup bu sendikal hakkımıza sahip çıkmaları" dedi.

“ÇALIŞAN HİÇBİR ARKADAŞIMIN EZİLMESİNİ İSTEMİYORUM”

İşten çıkarılan bir diğer işçi İlyas Nalçacı ise, "İki buçuk senedir bu fabrikada çalışıyorum. İkinci kez tutanak yapıldı ve işime son verildi. Tazminatımı da hiçbir şekilde ödemediler, gerekçesi de buydu. Sürekli bizim üzerimizden mobbing uyguluyorlar. Psikolojik baskı yapıyorlar. Tutanaklarla bizi korkutuyorlar. Tutanakla beraber bizim primlerimizi kesiyorlar. Bu sebepten dolayı ben de sendikaya başvurdum" dedi.

Haklarını aramak için sendikaya üye olduğunu söyleyen Nalçacı, "Bu fabrikada çalışan en zor bölüm kazan bölümü. Biz de kazan bölümünde çalışıyorduk. Ona rağmen çoğu bölüm bizden daha farklı muamele görüyor. Kazancıları biraz daha hor görüyorlar. Saatlik ücretim 88 tl 10 krş. Primler, ek gelirler hariç 21 bin 500 TL'ye çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Ocak ayından beri örgütlenmeye başladıklarını belirten Nalçacı, "Örgütümüze destek olmaya devam edeceğiz. Bu fabrikada çalışan hiçbir arkadaşımın ezilmesini istemiyorum" dedi.

NELER YAŞANDI?

400 işçinin çalıştığı fabrikada ocak ayından beri örgütlenen Lastik İş İzmir Şubesi yüzde 50 artı 1'i çoğunlukla Bakanlığa başvurdu. Patronun yetkiye itiraz etmesi üzerine mahkemeye taşınan örgütlenme sürecinde yerel mahkeme sendika lehine karar verdi. Dosya istinaftan yanıt bekliyor. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam