22 Mayıs 2024 16:27

Kalemoğlu Köylüleri Manisa Valiliği’ne dava açmaya hazırlanıyorlar: Valiliğe göre 2010 yılındaki ÇED kararı halen geçerli

Kalemoğlu köylülerinin nikel madenine karşı nöbeti sürüyor. Köylüler Manisa Valiliğinin “2010 tarihli ÇED kararının geçerliliğini koruduğuna” dair kararının iptali için dava açma hazırlığında.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Manisa Gördes’e bağlı Kalemoğlu köylülerinin nikel madeninin köye bitişik ormanlık alana genişlemesine karşı yaşam nöbeti devam ediyor. Köylüler şirketin ormanlık alanda yaptığı kaçak kesimle ilgili suç duyurusunda bulunmaya ve madenin çalışmalarına olanak tanıyan Manisa Valiliği’ne dava açmaya hazırlanıyor.

SON ORMAN, SON KALE

Zorlu Holding’e bağlı Meta Nikel madeninin Kalemoğlu köyü ile iç içe geçmiş olan Karamurt ormanında sondaj çalışması yapmak istemesi üzerine köylüler geçtiğimiz hafta şirket araçlarına engel olmuşlardı. Şirketin ormanlık alana tekrar girme olasılığına karşı ormanın girişinde Yumaklı denilen alanda çadır kuran köylüler gece gündüz nöbet tutuyorlar. Nikel madeninin 10 yılı aşkın bir süredir bölgede faaliyette bulunduğunu ve civardaki üç orman alanını yok ettiğini dile getiren köylüler, “son ormanımız, son kalemiz” dedikleri köye 200-300 metre uzaklıktaki Karamurt ormanını şirkete vermemekte kararlı olduklarını söylüyorlar.

“MANİSA VALİLİĞİNE DAVA AÇMA HAZIRLIĞINDAYIZ”

Maden işletmesinin ormanda yaptığı kaçak ağaç kesimine karşı savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen köylülerin avukatı Seçil Ege, şu anda bile ormanda ciddi bir tahribatın olduğuna dikkat çekti. Ege, Manisa Valiliğinin “2010 tarihli ÇED kararının geçerliliğini koruduğuna” dair kararının iptali için dava açma hazırlığında olduklarını aktardı.

Valiliğin, ÇED Yönetmeliği’nin 14. Maddesi 5. fıkrasına göre şirketin ÇED iznini geçerli olduğunu ileri sürdüğünü belirten Seçil Ege, “ÇED Yönetmeliği’nin 14. Maddesi 5. fıkrasında "ÇED Olumlu" kararı verilen proje için 5 yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda "ÇED Olumlu" kararı geçersiz sayılır” deniliyor.

VALİLİKTEN MADEN YANLISI ÇED YORUMU

Valilik bu 5. fıkrayı “maden 14 yıl önce bölgede çalışmaya başlamış, o halde bu ÇED geçerlidir” diye yorumluyor. Biz ise aksini söylüyoruz” dedi. Şirketin 14 yıl o bölgede hiçbir şey yapmadığını vurgulayan Ege, “Şimdi eski kararla o bölgede işlem yapmak istiyorlar. O sürede tamamında yapıyorsanız bir şeyler yapmanız lazım, yapmıyorsanız da tekrardan bir izin sürecine başlatmak gerek” diye konuştu.

YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLATILMALI

14 yılın çok uzun bir süre olduğunu kaydeden Ege şunları söyledi; “Etrafta koşullar değişiyor oraya bir köy kurulmuş olabilir mesela. ÇED değerlendirmesinden tekrar geçmesi lazım ki biz şunu da savunuyoruz; mevzuat açısından da bir kere verilen ÇED olumlu kararının ömür boyu bir şekilde gitmesi değil dönemsel olarak bu ÇED’in değerlendirmelerinin tekrar edilmesi gerek. Çünkü etkili bir denetim mekanizması yok. Olumsuz etkileri ancak şikayet edeceksiniz o ispatlanacak da para cezası kesilecek! Onun için o aradan 14 yıl geçmiş o nokta için tekrardan ÇED sürecinin işletilmesi gerekiyor”

 

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in 229 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 709'a çıktı

SONRAKİ HABER

Ata Emre Akman'ı öldüren E.Ö'nün iddianamesi: 24 yıla kadar hapis cezası istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa