22 Mayıs 2024 16:54

Filistinli örgütler üç ülkenin Filistin'i tanıma kararını nasıl karşıladı?

Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını açıklamasını Filistinli örgütler nasıl karşıladı?

Fotoğraf: AA

Paylaş

Avrupa’da Filistin bayrağının dahi baskı ve hatta yasaklarla karşılaştığı bir dönemde Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını açıkladı.

FİLİSTİNLİ ÖRGÜTLER NASIL KARŞILADI?

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, Twitter/X’te yaptığı açıklamada “Filistin halkının onlarca yıl süren ulusal mücadelesi, çektiği acılar, işgal, ırkçılık, cinayet, baskı, istismar ve yıkımın ardından özgür dünyanın hakikat ve adalet için zafer kazandığı tarihi anlar” dedi. El-Şeyh, “Bağımsız Filistin devletini tanıyan ve tanıyacak olan dünya ülkelerine teşekkür ediyoruz” diye ekledi.

Hamas’ın siyasi bürosunun kıdemli üyelerinden Bassem Naim, Norveç, İrlanda ve İspanya’yı Filistin’i bir devlet olarak tanıyacaklarını açıklamaya teşvik edenin Filistin halkının “cesur direnişi” olduğunu söyledi. Naim, AFP’ye verdiği demeçte, “Art arda gelen bu tanımalar, bu cesur direnişin ve Filistin halkının efsanevi kararlılığının doğrudan sonucudur. Bunun Filistin meselesine ilişkin uluslararası tutumda bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Filistin Ulusal Girişimi Genel Sekreteri Mustafa Barghouti de, tanınma kararlarının Filistin halkı için “özgürlük ve adalete” ulaşmayı yakınlaştıran “güçlü bir siyasi ve sembolik olarak önemli bir adım” olduğunu söyledi. El Cezire’ye konuşan Barghouti, “Bu, Filistin halkının
-halkımızın- kendi kaderini tayin etme hakkının belirlenmesinde çok önemli bir adımdır. Ayrıca, Filistin’in bugün işgal altında bir devlet olduğunu teyit ederek, İsrail’in sahada yerleşim inşa ederek yarattığı fiili etkilerin çoğunu ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla, işgalci gücün sahadaki gerçekleri değiştirme çabaları anlamsızdır ve uzun vadede bir etkisi olmayacaktır. Bu aynı zamanda Netanyahu’ya, onun aşırı hükümetine ve hükümetindeki faşistlere vurulmuş bir darbedir... Bu, İsrail hükümetindeki faşizm ve aşırıcılık eylemlerinin bir geleceği olmadığı anlamına gelmektedir” dedi.

HANGİ ÜLKELER FİLİSTİN’İ DEVLET OLARAK TANIYOR?

15 Kasım 1988’de Filistin Ulusal Konseyi Cezayir’de düzenlenen bir toplantıda bağımsızlığını ilan etti. Aynı gün Cezayir, Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıyan ilk ülke oldu. Haftalar sonra, Arap dünyasının büyük bölümü, Afrika’nın çoğu, Asya ve bazı Doğu Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere düzinelerce ülke aynı şeyi yaptı.

Bir sonraki tanıma dalgası 2010’un sonlarında ve 2011’in başlarında Arjantin, Brezilya ve Şili’nin de aralarında bulunduğu bir dizi Güney Amerika ülkesinin Filistin’i tanımasıyla geldi.

Birleşmiş Milletlere (BM) üye 193 ülkeden 139’u Filistin’i devlet olarak tanıyor.

Son açıklama ile Filistin’i tanıyan ülke sayısı 142’ye yükselmiş olacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsviçre'de yapılacak Ukrayna Konferansı: Esnek tarafsızlığın NATO’culukla imtihanı

SONRAKİ HABER

Tutsak yakınları Bakan Tunç’un özel kalem müdürüyle görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa