22 Mayıs 2024 22:32
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mayıs 2024 14:28

6 aylık ücretsiz izni kabul etmeyen Alpagut maden işçileri yeraltında eylem başlattı

Çorum’da bulunan Alpagut Linyit Kömür işletmesinde sendikalı 88 işçi 6 ay ücretsiz izne çıkarılmayı kabul etmedi. Direnişe geçen işçiler eylemlerine yerin 100 metre altında devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
Merve TUR

Çorum’un Dodurga ilçesinde bulunan Alpagut Linyit Kömür işletmesinde işçiler patronun 6 aylık ücretsiz izine çıkarmasına karşı başlattıkları eyleme devam ediyor.

13 günü aşkın süredir maden ocağı önünde direnişlerini sürdüren isten çıkarılan 88 işçiden 70’i bugün taleplerinin kabul edilmesi için yerin 100 metre altına girerek eylemlerine burada devam edeceklerini duyurdu. İşçilerin yeraltında eylemlerine devam ederken, destek olmak için maden ocağına gelen aileleri ise jandarma içeriye almıyor.

Çıplak ücret haricinde hiçbir yan hak verilmeyen işçiler yol, yemek ve bazı sosyal haklar için 2023 Aralık ayında DİSK/ Dev Maden-Sen’e üye oldu. Sendikanın şubat ayında Çalışma Bakanlığından yetki belgesi olması sonrası patron Hacettepe Üniversitesinin hazırladığını iddia ettiği raporda madenin riskli olduğunu söyleyen işçileri ücretsiz izne çıkardı.

“TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

25 Ağustos 2017 tarihinde yapılan tescil ile Türkiye Kömür İşletmesi bünyesindeki Alpagut Dodurga Linyitleri arasında imzalanan rödovans sözleşmesi ile Yel Enerji şirketi bünyesine dahil ederek kömür madenini çalıştırılmaya başladı. ODAŞ Grubu’na bağlı Yel Enerji Elektrik Üretim Sanayi AŞ çalıştırdığı kömür işletmesinde işçiler yaklaşık 7 yıldır çalışıyor.

Sendikaya üye olduktan sonra maden sahasının riskli çıkmasını patronun bahanesi olarak gören işçiler, gerçek bir denetlemenin yapılmasını, yapılacak denetleme raporunun işçilere de gösterilmesini ve önlemler alınarak iş yerlerinin kapatılmaması istiyor. İşsiz kalmak istemediklerini söyleyen işçiler, talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı iş yerinde 84’ü sendika üyesi olan 88 işçinin 6 ay boyunca ücretsiz izne göndermeye çalıştığı, ancak sendikalı olmayan 50 işçinin ise yeraltında çalışmaya devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Bir kısmı işçinin de işletmenin Fethiye’deki inşaatına gönderildiği ifade edildi.

“İŞSİZ KALMAK İSTEMİYORUZ”

İşçilerden Ahmet Karaçay, “Çıkışlarımız sözlü olarak iletildi ama yazılı olarak tebligat gelmedi. 13 gündür eylemimiz devam ediyor. Bugün de sesimizi duyurmak için eylemi yeraltına taşıdık. Yaklaşık 70 arkadaşımız 100 metre yeraltında nöbet tutuyor” dedi.

Patronla görüşme sağladıklarını kıdem tazminatı dışında ihbar ve diğer haklarını vermeden işten çıkarmak istediğini ancak haklarını bırakma istemedikleri direnişe geçtiklerini söyleyen Karaçay, “Burayı Türkiye Kömür İşletmesinden aldıklarında 2029 yılına kadar çalıştıracaklardı. Maaşlarımız veriliyordu ama yol, yemek ve sosyal haklarımızı istedik işveren ama vermedi. Daha sonra sendikaya üye olunca Hacettepe Üniversitesinden rapor aldığını söyleyerek özellikle sendika üyesi olan işçilere 6 ay ücretsiz izin vereceğini söyledi. Bizde bu durumu kabul etmedik ve sonra 25/3 maddesinden bizi işten çıkardı” diye konuştu.

Karaçay son olarak, “Biz işletmenin çalışmasını istiyoruz, işsiz kalmak istemiyoruz” diye ekledi.


MÜFETTİŞLER RAPOR HAZIRLAYACAK 

Çalışma Bakanlığı'ndan müfettişler de maden sahasında denetim yapmaya geldi. İşçiler ile görüşen müfettişler, sorunlarını dinledi. Şirket yetkilileri ile de görüşecek olan müfettişler duruma dair rapor hazırlayacak. 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Muğla Su İnisiyatifi: Hukuksuzlukta ısrar etmeyin, Köyceğiz yeraltı suları ihalesinden vazgeçin!

SONRAKİ HABER

Kredi borcunu ödemeyen Demirören, Ziraat Bankasına gayrimenkul satıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa