Bornova Belediyesi'ne tepki: Bu karar hayvanları ölüme terk etmektir
Sokak hayvanlarını kısırlaştırmayı durdurma kararı alan Bornova Belediyesi’ne hayvan hakları savunucularından tepki: "Bu karar hayvanları ölüme terk etmektir."
Fotoğraf: MA
Kıvılcım EFTELYA
İzmir
Bornova'da sokak kedilerinin kısırlaştırılması için yıllardır kendi imkanlarıyla çalışan bir grup hayvansever, Bornova Belediyesi’ne ait Büyükpark Kedi Kliniği ile Pınarbaşı Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kısırlaştırmayı durdurma kararını öğrendi. Hayvanseverler, kendilerine gerekçe olarak ise ameliyat maliyetlerinin gösterildiğini aktardı.
Bornova Belediyesinin sokak kedileri için kısırlaştırma ameliyatlarını durdurma kararı aldığını gazetemize aktaran hayvanseverler, kedilerin sağlığını tehlikeye atan bu karardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
"BU İPTALLER 5199 SAYILI YASAYA AYKIRIDIR"
Bu kararın, ameliyat maliyetinin yüksek olması nedeniyle alındığını aktaran hayvansever, günde 12 adet kısırlaştırma ameliyatının yapıldığı klinikte alınan bireysel randevuların Bornova Belediyesi Veteriner İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı tarafından iptal edildiğini ve randevu sayılarının düşürülmek istendiğini iddia etti. Hayvansever, "Bu iptaller gerekçe gösterilmeden 5199 sayılı yasaya aykırıdır. Belediye yönetimi 5199 sayılı yasaya göre asli görevi olan kısırlaştırmanın öneminin farkında değiller ya da bildikleri halde bu işlemi azaltmayı hedeflemiştir" dedi.
Bu kararla hayvanların adeta ölüm fermanının imzalandığını söyleyen hayvansever, "400 kedinin kısırlaştırılmaması, her birinin 4 yavrusu olsa, 1600 yavrunun ölmesi demek” diye konuştu.
Bir an önce bu karardan dönülmesini talep eden hayvansever, “Hasta olduk, yorgun olduk, sıcak soğuk demedik. Yeri geldi darp edildik kısırlaştırma karşıtları tarafından. Yeri geldi aile hayatımız çöktü, parasız kaldık. Ama sokak canlarının kurtuluşu olan kısırlaştırmalara asla mola vermedik. Bunu kendi imkanlarımızla, desteksiz yaptık. Bizler belediyenin ücretsiz ağır işçileriyiz. Belediyenin işini yapıp vatandaşın umurunda olmayan canları ne zorluklarla yakalıyoruz” dedi.
"HAYVAN HAKLARI MAHKEMELERİ KURULMALI"
Konuyla ilgili görüştüğümüz Ege Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Funda Bayrı, Bornova Belediyesi Veteriner İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısının “Bırakın üresinler” diyerek gelen hayvanları geri çevirdiğini aktararak, “Biz konuyla ilgili görüşmek için randevu talebinde bulunduk. Geri dönüş yapılmadığı takdirde genel merkeze şikayet edeceğiz” dedi.
Kısırlaştırmanın önemine dikkat çeken Bayrı, “Ne kadar çok kedi artarsa o oranda da öldürmeler ve zehirlemeler artacak. Kentte bizlerle beraber yaşayan hayvanlara kimse başıboş diyemez. Fatura kesiyorsunuz hayvanlara ama önce siz kendinize fatura kesmelisiniz. Sizin sorumsuzluğunuzdan bunlar yaşanıyor” diye konuştu.
Yapılacak değişikliklerle yasalaştırılması planlanan Hayvan Hakları Kanunu'na dair ise Bayrı, “Hayvan Hakları Yasası ile ilgili İngiltere modeli benimsendiği söyleniyor. Aslında Cumhurbaşkanı bizimle yani işin mutfağında olan kişilerle konuşmalı. Hayvan hakları mahkemeleri kurulmalı. Adil kararlar verilmeli. Yargıyı da bu şekilde örgütlemek gerekiyor. İğneyle acısız uyutacağız bir şey hissetmeyecek, demek utanç verici bir şey. Bu hayvanları ölüme terk etmek demek” dedi.
"YEREL YÖNETİMLER VE KAMU SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ."
Mülkiyeliler Birliği Hayvan Hakları Çalışma Grubu Temsilcisi Mustafa Aydın da “Sokak hayvanlarının kendi yaşam alanlarında iyi koşullarda yaşamasını sağlamak, etkin ve düzenli kısırlaştırma, kayıt altına alma, tedavi bakım yerel yönetimler ve kamunun görevidir” dedi.
Çoğu belediyenin bu yöndeki asli görevlerini yerine getirmediklerini söyleyen Aydın, “Yerel yönetim ve kamunun sorumluluklarını yerine getirmemeleri popülasyonu artırıcı etki yaratmakta, sonuçta uyutulma yani yok edilme gibi asla kabul edilemeyecek yasal düzenleme gündeme gelebilmektedir” diye ifade etti.
Aydın, son olarak bu tür uygulamaları asla kabul etmeyeceklerini ve sokak hayvanlarına yönelik hak ihlallerine karşı mücadele edeceklerini söyledi.
"5199 SAYILI YASAYI UYGULAMAYANLAR SUÇ İŞLİYOR”
Çiğli Hayvan Hakları Meclisi Sözcüsü Av. Bilge Berk, 5199 sayılı yasanın 6.maddesine göre sokak hayvanlarının kısırlaştırıldıktan sonra bulundukları yere geri bırakılması gerektiğini ancak yerel yönetimlerin bunları uygulamayarak suç işlediğini ifade etti.
Berk, “Kapitalist sistem şu an kar etmediği şeyi gözden çıkarıyor. Sokak hayvanlarını yok etmek istiyorlar. Hayvanların insanlara zarar verdiğine yönelik yanlış algılar yaratılarak hayvanlar düşman gösteriliyor” dedi.
HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI 2 HAZİRAN' DA GÜNDOĞDU’YA YÜRÜYECEK
Yeni yasaya göre 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpeklerin enjeksiyon ile uyutulmasına dair ise Berk, “Kısırlaştırmanın yapılmasıyla birlikte üretim ve satış engellense popülasyon sorunu kesinlikle çözülecek. Bu şekilde bir çözümü kesinlikle kabul etmiyoruz. İzmir'deki hayvan hakları savunucuları olarak 2 Haziran'da saat 15.00'te Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı’na bir yürüyüş düzenleyeceğiz. Herkesin buna topyekûn katılması lazım. Çünkü bu Türkiye için çok büyük bir ayıp" diye konuştu.