25 Mayıs 2024 01:19

Kemer sıkma politikasının gizli kurbanı gençler

Kamudaki istihdamın daraltılması özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinin gençler için daha pahalı ve ulaşılmaz olması demek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Irmak DURSUN

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi

Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’ndan sonra kamu maliyesine ilişkin çıkarılan tasarruf paketinden de halkın yararına bir şey çıkmadı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz” temalı konuşmasında Türkiye için en büyük sorunun yüksek enflasyon olduğunu, fiyat istikrarını sağlamanın ve enflasyonu tek haneye indirmenin en büyük öncelikleri olduğunu söyleyerek “kemer sıkma” politikasına işaret etti. Şimşek’in açıklamalarının işçiler ve emekçiler bazında nasıl sonuçlanacağı da malum.

Yurttaşlar borçlanarak geçinmeye çalışıyor. Geçinemediği koşullarda krediye başvurduğu düşük faizler sayesinde hayatını bir şekilde idame ettirmeleri çok mümkün değil. Ancak yurttaş geçinebilmek adına hâlâ borçlanıyor. Bu da bize ekonomide talebin duracağını ve yaşam standartlarının hızla düşeceğini gösteriyor.

HİZMETE ULAŞIM KISITI

Kemer sıkma politikası ile özellikle kamuda tasarruf adı altında kamudaki istihdamın daraltılması bekleniyor. Kamudaki istihdamın daraltılması özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinin gençler için daha pahalı ve ulaşılmaz olması demek. Günümüzdeki işsizlik oranlarıyla baş edemeyen yeni mezun üniversite öğrencilerinin ise özellikle KPSS hazırlıkları umutsuzlukla devam ederken henüz mezun olmamış, ayda 2.000TL KYK bursu ile geçinemeyen üniversite öğrencileri ise kamu alanından yapılacak bir kesintinin kendileri açısından bir kazanım ifade etmeyeceğinin farkında. Özellikle işçi, emekçi ailelerin çocukları günlük yemek, barınma ve bunun gibi temel ihtiyaçlarını kredi çekip borç alarak sağladıklarından “tasarruf tedbirleri” stratejisiyle yükselecek faiz oranları gençlik için içinden çıkılmaz bir hal alacak. Gençlerin aklındaki soru ise kamuda tasarrufa giderken neden devlet yandaşı şirketler ve kuruluşlardan servet vergisi alınmadığı.

ÖNCEKİ HABER

Taşınmak istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Sanata ve sanatçıya sansürün bülteni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa