25 Mayıs 2024 01:25

TÜÖBİK’te öğrendiklerimizi pekiştireceğiz

TÜÖBİK öğrencilerin katılımını ve sunumunu esas alması itibari ile öğrencilerin çeşitli sorunlar hakkında derin araştırma yapabilmesine önayak oluyor.

Paylaş

TÜOBİK okuma grubu

Yıldız Teknik Üniversitesi

 

Bizler İİBF fakültesinde okuyan öğrenciler olarak sosyal bilimler üzerine eğitim alıyoruz. Ancak sosyal bilimlerin çalışma mantığının yeterince farkında değiliz. Sosyal bilimler konuları itibariyle yoruma açık olan, her türlü görüşün tartışmaya açık olduğu, görüşlerin gelişmesinin karşılıklı bilgi paylaşımına ve yoğun düşünsel muhakemelere dayandığı bilimlerdir. Sosyal bilimlerin çalışma prensibine uygun olarak bizler de alacağımız eğitimin bu doğrultuda olmasına ihtiyaç duymaktayız. Okuduğumuz müfredat ise her ne kadar iyisiyle kötüsüyle bütün dünyada anlatılan müfredata uygun olsa da tek başına derslerin içerikleri bizlerin bu sosyal bilimleri anlaması konusunda yeterli değil.

TÜOBİK DENEYİMİNİN MÜFREDATIN ÜZERİNE KATTIKLARI

Bizler birinci sınıf öğrencileri olarak ekonomik kavramları ve finans yönetimini durumumuz itibariyle yeni yeni öğreniyoruz. Bu da muhasebe ve iktisat gibi derslerde gördüğümüz çoğu konuyu anlamamızı bizim için oldukça zorlaştırıyor. Kısıtlı ders saatleri ve sınıfların kalabalıklığı gibi sebeplerden ötürü tartışma üretmemiz pek mümkün olmuyor. Bunun bir sonucu olarak çoğu arkadaşımız bölümlerinden uzaklaşma eğiliminde olabiliyorlar. Bizim ise bu sorunların varlığından haberdar olmamız TÜÖBİK isimli etkinlik sayesinde oldu. TÜÖBİK “Başka bir iktisat mümkün” mottosu ile ortaya çıkmış bir iktisat kongresi. Uygulama yöntemi olarak ise öğrencilerin katılımını ve sunumunu esas alması itibari ile öğrencilerin çeşitli sorunlar hakkında derin araştırma yapabilmesine önayak oluyor. Araştırmanın da yanında öğrenciler buldukları sorunlara kendi görüşleri açısından çeşitli çözümler bulma şansı elde ediyor. TÜÖBİK etkinliğinin bize kattığı en büyük artılar bunlar.

TÜÖBİK’İN AÇTIĞI TARTIŞMALAR

TÜÖBİK'e gidemeyen arkadaşlarımız ise bu deneyimleri yaşayamıyor ve bu tartışma ortamından uzak kalıyor. Bu tartışma ortamının sadece 3 gün süren bir etkinlikte kalmaması amacı, okuma grubunu kurarken bizim ana motivasyon kaynağımız oldu. Bu tartışmaların konuları ve doğrultularını da aktif akademik dönem içerisinde derslerin işlediği konular ile paralel olarak yürütmeyi planlıyoruz. Bu konuları ekonomik, siyasi, sosyolojik yönleriyle tartışma niyetindeyiz. İleride ise çeşitli atölyeler ve konusunda uzman kişiler ile ortaklaşa gerçekleştirmeyi planladığımız etkinliklerle, öğrendiklerimizi iyice pekiştirme amacı güdüyoruz. Bu doğrultuda sıra arkadaşlarımızı okuma grubumuza davet ediyoruz.

İlk etkinliğimizi ise geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Önceki haftalarda da sosyal medyada sıkça tartışıldığını gördüğümüz “sınıfsallık” meselesi üzerine konuştuk. Ender Şiar Argın ise konuşmacı olarak aramızdaydı. Farklı iktisatçıların sınıf yaklaşımı üzerine konuştuktan sonra sınıfsallık kavramının ne ifade ettiği üzerine tartıştık. Sınıf tartışmalarının biraz daha kapsamlı ve bilimsel bir yaklaşımla ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Gelecekte yapmayı planladığımız etkinlikler için arkadaşlarımızı da planlama sürecine davet ettik. Bilimsel ve demokratik bir tartışma ortamı yaratarak aldığımız eğitimi güçlendirmeyi hedefliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Sömürü ve ölüm tüneli: madencilik

SONRAKİ HABER

Filistin ve üniversiteler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa