25 Mayıs 2024 01:38

Nöbet, ders, KPSS arasına sıkışmışlık

Zamanımızın büyük bir bölümünü staja harcıyoruz. Hem fiziksel olarak yoruluyoruz hem de KPSS çalışmamıza engel oluyor hastanede harcadığımız zaman.

Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel

Paylaş

İnönü Üniversitesi Hemşirelik ve Fizyoterapi Bölümü öğrencileri

Malatya

 

Yoğun staj ve okul temposu arasında KPSS'ye çalışma fırsatı bile bulamayan, hayatını hem maddi hem de manevi olarak idame ettirmekten zorlanan İnönü Üniversitesi Hemşirelik ve Fizyoterapi bölümü öğrencilerine kulak veriyoruz. Haftada 32 saat ücretsiz staj yapan gençler, okulla stajı birlikte yürütmekte ne kadar zorlandıklarından bahsediyor, sorunlarının bu kadarla da sınırlı olmadığını ekliyor.

32 SAAT STAJIN MADDİ KARŞILIĞI YOK

İlk olarak Orhan ile görüşüyoruz. Orhan Hemşirelik bölümü son sınıf öğrencisi, 6 kardeşler. Babası emekli, geçinmek için çalışmak zorunda kalıyor. Orhan KYK yurdunda kalıyor. Haftada 32 saati tamamlayabilmek için iki üç gün nöbete kalıyor. Okul ve stajı aynı anda idare etmekte zorlandığını söyleyen Orhan, “Derslerimizi nöbet çıkışına denk getirmemeye çalışıyorlar ama yine de çok zor oluyor. KPSS çalışmam gerekiyor ama hiç zamanın kalmıyor. Dinlenme zamanlarımı da ders çalışarak geçirmek zorundayım. Zamanım kalsa bile kitap fiyatları çok yüksek olduğu için kitap alamıyorum” diyerek sitem ediyor.

Haftada 32 saat staja gittiği halde ücret almıyor olmaktan yakınan Orhan, “Haftalık saat olarak bir hemşire kadar çalışıyoruz neredeyse ama ücret söz konusu bile değil. KYK kredim ve ara ara ailemin verebildiği harçlıkla idare etmeye çalışıyorum. Her mesleğe saygım sonsuz ama intörn doktorlar gibi yaklaşılmıyoruz. Onlar maaş alırken biz onlardan daha fazla çalışıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamadığımız gibi bir de cebimizden harcıyoruz. İşimizi severek yapıyoruz ama bu şekilde geçinmekte oldukça zorlanıyoruz. Bizlerin sorunları görmezden gelinmemeli. Masraflarımızı karşılayacak kadar olsa bile bize de ücret verilmeli” dedi. 

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ SÖMÜRÜYE SESSİZ

Hemşirelik son sınıf öğrencisi Meryem ise, “Ders ve staj günlerimin çakıştığı günler oluyor ve çok zorlanıyorum. Nöbetten çıkıyorum tüm gün dinlenmem gerekiyor. Ama haftada bir gün de okulda dersim oluyor. Son senem, KPSS çalışmam gerekiyor. Arada arkadaşlarımla zaman geçirmek istiyorum, ama ayıracak bir vaktim olmuyor. Yani anlayacağınız üçü bir arada olmuyor” diyerek sınava hazırlanan bir öğrenci olarak çalışma şartlarını sürdürmenin zorluklarından bahsetti. Staj ücreti almadığı için geçinmekte zorlandığını söyleyen Meryem, “KYK bursum ve ailemin desteği ile temel ihtiyaçlarımı karşılanabiliyorum ancak. KPSS kitapları da çok pahalı olduğu için kitaplarımı bile zorlukla temin edebiliyorum. Boş vaktim olsa işe de girerdim ama vaktim yok” dedi. Stajda zorlandığını söyleyen Meryem, “Üniversite yönetiminin herhangi bir konuda yanımızda olduğunu ve destek çıktığını düşünmüyorum. Staj ücreti alamadığımız gibi çalıştığımız hastanede sadece iş yükünü azaltan insan muamelesi görüyoruz. Zamanımızın büyük bir bölümünü staja harcıyoruz. Hem fiziksel olarak yoruluyoruz hem de KPSS çalışmamıza engel oluyor hastanede harcadığımız zaman. Bir an önce bu duruma el atılması, bizlerin sesinin duyulması gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Fizyoterapi bölümünde de durum farksız değil. Fizyoterapi bölümü son sınıf öğrencisi Mehmet ile görüşüyoruz. Mehmet 3 kardeş, babası emekli. KYK yurdunda kalıyor. Hafta içi her gün staja gittiğini söyleyen Mehmet, “Hafta içi hem okul hem staj oldukça zorluyor. 6.30 gibi kalkıyorum, hazırlanıp çıkıyorum. Yurdum staj yaptığım hastaneye oldukça uzak. Staja gitmek bile benim için oldukça zor. Stajdan çıkar çıkmaz da otobüse binip tekrardan üniversiteye dönmem gerekiyor öğleden sonra dersim olduğu için. Yani dersim bitene kadar hiç dinlenme fırsatım olmuyor. Yol masrafımı da cebimden karşılamak zorunda kalıyorum” diyor.

Masraflarını karşılamakta zorlandığını söyleyen Mehmet, “Babam emekli olduğu için geçinmekte zorlanıyor ve para gönderemiyor bana. Ben de yazın çalışıp biriktirdiğim para ve öğrenim kredimle idare etmeye çalışıyorum. Yetmediği için hafta sonları da bir gün çalışıyorum. Eğer arttırma şansım olursa da KPSS kitabı alıp KPSS çalışıyorum. Bu kadar sıkıntı yaşarken de staj ücreti alamadığımız gibi masraflarımızın hepsini cebinizden karşılıyoruz. Zaten okumakta güçlük çekerken bir de bu tempoyu kaldırmak bizim için oldukça güç” diyor. 

 

ÖNCEKİ HABER

İçeriğe erişiminiz engellendi

SONRAKİ HABER

Konteyner kentte eğitim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa