25 Mayıs 2024 16:56

Emekliler açlığa ve sefalete karşı sokakta: İnsan onuruna yaraşır bir maaş

Emekliler 8 ilde “Açlığa ve sefalete mahkum olmak istemiyoruz” diyerek yürüdü. Dövizleriyle pankartlarıyla yürüyen emekliler yaptıkları açıklamalarla insan onuruna yaraşır bir maaş istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Emeklilerin Sendikasının (Tüm Emekli Sen) çağrısıyla İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir, Tarsus, Burhaniye ve Fatsa’da açıklamalar yapan yüzlerce emekli iktidarın yönetememe sorununun faturasını ödemeyeceklerini söyledi.

Hedef enflasyona göre zam yapılmasının 10 milyon emekliye sadece bir çay ya da çorba parası vermek olduğunu söyleyen emekliler, “Bu zulmü kabul etmeyeceğiz” dedi.

Bulundukları alanlardan meydanlara yürürken sık sık “Sermayeye değil emekliye bütçe”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Emeklilerin logosuz elle hazırlanmış dövizleri de dikkat çekti.

Emeklilerin taşıdıkları şu dövizler öne çıktı: “Tasarruf devletten başlar emekli maaşından değil”, “Açlığa teslim olmayacağız”, “AKP’ye kul sermayeye köle olmayacağız”, “TÜİK gerçek rakamları ver”, “Artık yeter, nefes alamıyoruz”

Milyonlarca emeklinin açlık sınırının altındaki aylıklar nedeniyle emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda kaldığı ya da sefalete mahkum edildiği vurgulandı.

“SGK REFORMU TERK EDİLMELİDİR”

Emekliler meydanlarda yaptığı açıklamalarda şu talepleri sıraladı:

“2008’de uygulamaya konulan SGK reformu terk edilmelidir. Bu yasa halihazırda çalışan ve gelecekte emekli olacak emekçiler ile biz emekliler için açlık ve sefalet yasasıdır. Bu yasa kaldırılmadan hiçbir emeklinin insanca yaşamı olası değildir. Hiçbir gerekçeye sığınmadan bu yasa kaldırılmalıdır. Yeni emeklilik yasası bilim insanları ile çalışanların ve emekli sendikalarının da katılımıyla sil baştan yeniden yapılmalıdır.”

"SEYYANEN ZAM BÜTÜN EMEKLİLERE VERİLMELİDİR"

“Memurlara verilen seyyanen zam bütün emeklilere verilmelidir. Böylelikle en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenecek şekilde kademelendirilmelidir. Bir ev kirasının 15-20 bin lira olduğu bir ülkede, emekli maaşları kiraları dahi karşılamıyor. İktidar ise sürekli emekliye sabredin diyerek umutla oyalıyor. Bir bardak çay içmekten imtina etmek zorunda kalan emekliye sabrı tavsiye etmek en hafif tabiriyle vicdansızlıktır zalimliktir.”

"EMEKLİLERE İNSANCA YAŞAM KOŞULLARI YARATIN"

“Temmuz ayında kök maaşlar üzerine enflasyon farkı ve öngörülen enflasyon üzerinden artış yapacaklarını söylüyorlar. Zaten hiçbir öngörünüz tutmadı ki! Bu durumda 10 milyon emekli ya hiç zam alamayacak ya da kimine bir bardak çay parası kadar, kimine de belki bir çorba parası kadar artış gelecek! Bu zulmü kabul etmeyeceğiz. Gerekçe üretmeden emeklilerin insanca yaşam koşullarını yaratın!”

"BAYRAM İKRAMİYESİ YILDA 4’E ÇIKARILMALIDIR"

“Bayram geliyor. Bayram ikramiyesi 3 bin liradır. Harçlık bile değildir. Bayram ikramiyeleri yılda 4’e çıkarılmalı ve en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır! İntibak yasası çıkarılmalıdır! Eşit koşullarda çalışmış biri, birkaç yıl geç emekli oldu diye hak gasbına uğruyor. Bu hiç adil değildir.”

“Sendikalar demokratik haktır. Sendikalarımıza açılan kapatma davaları geri çekilmelidir. Sendikalarımız tanınmalıdır.”

EMEKLİLER EK İŞ ARIYOR!

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde semt pazarında alışveriş yapan emekliler maaşlarının yetmediğini dile getirdi.

ANKA Haber Ajansına konuşan emeklliler yaklaşan Kurban Bayramı'nda kurban alamayacaklarını ifade edip duruma tepki gösterdi. Pazarda tezgahtarlık yaparak çalışan 72 yaşındaki Yunus Kıvcı, "Ben emekliyim, maaşım hiç yetmediği için pazarda çalışıyorum şu an. Kurban Bayramı geliyor verdikleri para yetmiyor. Yapacak bir şey yok yani mecbur çalışıyoruz. 46 yaşında emekli oldum. Maaşımız yetmiyor işte bu Kurban Bayramı da gelince sıkışıyoruz. Bu maaş yetmiyor bize" dedi.

Emekli İsmail Beyazıtoğlu ise, "Maaşımız yetmiyor, her şey pahalı. Dişimizden tırnağımızdan artırıyoruz. Ek işler yaparak öyle geçiniyoruz. Neyi görebilirsek, ne iş yapabilirsek gücümüze göre. Kurban Bayramı geliyor kurbanlık alacak para yok. Kurban kesemeyeceğiz çaresi yok" diye dert yandı. Başka bir Emekli Mustafa Körlü, "Emekliyim, 10 bin lira maaş alıyorum nasıl geçineceğim? Mümkünatı yok paranın değeri olmadığı besbelli. Zor sıkıntılı. İki maaş versen ancak kurban kesersin, iki maaş da verip vermeyeceğimiz belli değil, çok zor" diye konuştu.

Emekli Aziz Bülbül, "Ayın 10'una 15'ine varmadan maaş bitiyor. Böyle perişan durumda olduk işte. Kurban Bayramı geliyor, kurban kesmek bize nasip olmayacak böyle olursa. İlk defa... Maaşlardan dolayı, olmadığı için. Yokluk kötü bir şey. Olmadı mı ne yapacaksın? Mecburen kısıntıya gideceksin" şeklinde konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan uluslararası sermayeye teslim: Kemer daha çok sıkılacak

SONRAKİ HABER

İzmir’de oturma eylemi: “Kayıplar bulunsun, failler cezalandırılsın”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa