Tavuk kümeslerini güçlendirme adı altında kaçak villa
Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketine verilen tavuk kümeslerini güçlendirme ruhsatı dayanak gösterilerek yapılan lüks villalara ilişkin bilirkişi raporu çıktı.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir Kemalpaşa Belediyesi tarafından Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketine verilen tavuk kümeslerini güçlendirme ruhsatı dayanak gösterilerek yapılan lüks villalara ilişkin bilirkişi raporu çıktı. Raporda yapıların proje ile uyumlu olmadığı ve betonarme projesinin bulunmadığı ifade edildi.
Kemalpaşa Belediyesinin, Örnekköy Mahallesi’ndeki yapıları için Kemalpaşa'da yaşayan Ali Aydın tarafından dava açıldı. Projenin ruhsatsız olması ve ruhsat eklerinin projeye aykırı olması gerekçesiyle Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketi ve İztaş Yapı Denetim Şirketi hakkında açılan davada görevlendirilen bilirkişi heyeti, hazırladığı bilirkişi raporunu 16 Nisan 2024 tarihinde teslim etti.
Aynı yapılar için 17 ve 25 Ağustos 2020 tarihlerinde düzenlenen “güçlendirme ruhsatları” Bölge İdare Mahkemesi 3'üncü İdari Dava Dairesi tarafından iptal edilmişti.
"GEREKLİ İZİNLER ALINMAMIŞ"
Ali Aydın, iddiasında tavuk kümesi inşaat ruhsatlı yapıların 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici 16. madde düzenlemesinden faydalanılarak konuta dönüştürüldüğünü ve bu imalatların da Kemalpaşa Belediyesinden alınmış güçlendirme ruhsatları ile yenilenerek yapıldığını, çalışmaların halihazırda devam ettiğini, gerekli izinler alınmadan yapılmış yapılar için tapuda cins değişikliği yapıldığını belirtti.
Aydın’ın iddiaları arasında projenin, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi plan notları, Kat Mülkiyeti Kanunu ve 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu’na aykırı olarak hayata geçirildiği de bulunuyor.
"GÜÇLENDİRME RUHSATI ALDIK"
Bilirkişi raporuna yansıyan iddialara karşı Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketinin yapıların tamamının yapı kayıt belgeli ve güçlendirme ruhsatlı yapılar olduğu, Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığının 2022/409 hazır soruşturma dosyasında taşınmazın bulunduğu alanın tarımsal nitelikte olup olmadığı konusunda inceleme yapıldığı ve güçlendirme ruhsatlarının hukuka uygun verildiği savunması da raporda yer aldı.
HAVUZLAR YAPILMIŞ
Soruşturma konusu parsel üzerindeki yapı kayıt belgesi alınan yapıların uydu görüntülerini inceleyen bilirkişi heyeti, projenin31.12.2017 tarihinden önce tamamlanmış olması gerekirken 13.02.2018 tarihli uydu görüntülerinde herhangi bir inşaat faaliyeti görüntülenmediğini tespit etti. Bu tarihten sonraki uydu görüntülerinde inşaat faaliyetlerinin başladığı, 13.06.2019 tarihinde Kemalpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen yapı tatil fotoğrafları eklerinde mevcut yapıların hâlâ yapım aşamasında olduğu, batarkatların tamamlanmadığı, yapıların yükseltildiği tespitleri yer aldı.
Bilirkişi heyeti yerinde yaptığı incelemede ise yapı yüksekliklerinin ruhsatta belirtilen ölçülere uygun olmadığını, yapı yüksekliklerinin arttırıldığını tespit etti. Raporda parsel üzerine betonarme havuzlar yapıldığı da vurgulandı.
BETONARME PROJESİ YOK
Soruşturma konusu parsel üzerindeki yapıların güçlendirme ruhsatlarının iptal edilmesinden dolayı tüm inşaat faaliyetlerinin ruhsatsız olarak yapıldığı vurgulanan bilirkişi raporunda “Bu durumda yapılan esaslı tadilatlardan dolayı yapıların kaçak duruma düştüğü, yapıların ruhsatlarındaki alanlar haricinde ilave alanlara sahip olduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Kemalpaşa Belediyesinde yapılan incelemelerde yapının betonarme projesi olmadığı, öncelikle statik güçlendirme röleve projesi hazırlandığı ve bu röleveye istinaden statik güçlendirme projelerinin hazırlanmış olduğunun görüldüğünün altı çizildi.
"İMAR KİRLİLİĞİ OLUŞTU"
Güçlendirme işlerinin denetimi ile ilgili 10.08.2020 tarihinde Kırkpınar Süt Ürünleri Gıda Hayvancılık Şirketi ile İZTAŞ Yapı Denetim arasında “yapı denetim hizmet sözleşmesi” yapıldığı rapora yansıdı. Raporda, ruhsat yerinde yapılan kontrollerde mevcut ana taşınmaza, ruhsatsız olarak inşa edilen yapıların, İmar Kanunu’nun 5. maddesindeki “bina” tanımına uyduğu, imar kirliliğine sebep olduğu kanaatine varılırken Kırkpınar Süt Ürünleri Gıda ve Hayvancılık Şirketi yetkilisi ve Yapı Müteahhidi Bilal Kırkpınar’ın sorumlu olduğu kanaatine varıldığı bilgisi paylaşıldı.