25 Mayıs 2024 21:44

Adana’da hayvan hakları savunucuları: Öldürmeyi hedefleyerek suç işliyor

Adana’da hayvan hakları savunucuları: “Hayvanların haklarını korumakla yükümlü olanlar onları korumak yerine öldürmeyi hedefleyerek suç işliyor.”

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Adana Ekoloji Platformu'nun çağrısı ile bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, sokakta yaşamaya terk edilmiş hayvanların sahiplenilmedikleri durumda katledilmelerini ön gören yasa teklifine tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan Gamze Aktaş, “Hayvanların haklarını korumakla yükümlü olanlar onları korumak yerine öldürmeyi hedefleyerek suç işliyor” dedi.

Atatürk Parkı’nda birlikte yaşadıkları canlılarla eyleme katılan yurttaşlar, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” pankartı arkasında, “Uyutma değil öldürecekler”, “Öldüren değil, yaşatan yasa istiyoruz” dövizleri taşıyarak “Hayvanları değil katilleri topla”, “Katiller içeri hayvanlar dışarı” sloganları ile kendi sorumluluğunu örtmek için hayvanları katletme yoluna giden iktidara yerel yönetimlere sorumluluklarını hatırlattı. Platform adına basın açıklamasını Gamze Aktaş okudu.

“TÜM CANLILAR YAŞAM HAKKINA SAHİPTİR”

Adana'da sokak hayvanları için basın açıklaması yapıldı

Yaşam hakkının sadece insanlar değil tüm canlılar için vazgeçilmez ve dokunulmaz bir hak olduğunu söyleyen Aktaş, TBMM komisyonunda görüşülmeye başlanan yasa tasarısının “Uyutma”, “Avrupa modeli” gibi yumuşatılmış ifadelerle sokakta yaşayan hayvanların toplanıp, öldürülmesini öngördüğünü ifade etti. Aktaş, “Bu durum açık bir yaşam hakkı ihlalidir. Türcülüğün ırkçılıktan farkı yoktur. Tüm canlılar yaşam hakkına sahiptir” dedi.

Yıllardır 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun "kısırlaştır, aşılat yerinde yaşat” İlkesini temel alan 6’ıncı maddesini hatırlatan Aktaş, “Bu ilkeyi delmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı, iktidar partisi ve nice hayvan düşmanı yüzlerce kötü insanlarla mücadele ediyoruz. Hayvanların haklarını korumakla yükümlü olanlar onları korumak yerine öldürmeyi hedefleyerek suç işliyor” diye konuştu.

“YEREL VE MERKEZİ YÖNETİMLERİN SUÇU KÖPEKLERE ATILAMAZ”

Belediyelerin kısırlaştırma, besleme, bakım ve rehabilitasyon gibi yükümlülükleri yerine getirmeyip, köpekleri başka ilçelere, ormanlara, çöplüklere atan ve popülasyonun artmasına sebep olduğunu ifade eden Aktaş, şunları söyledi, “Hissiz birer eşyaymış gibi, hayvanların kataloglardan, internetten, merdiven altından yasal ve yasadışı üretimine, satışına ve ticaretine izin verip hayvan terk etme fiillerine caydırıcı cezalar getirmeyen yasa yapıcıların sorumluluğunu köpeklere yıkamazsınız. Barınaktan hayvan sahiplendirme bilincini aşılamayan, hayvanlarla beraber yaşamanın yükümlülükleri konusunda sistemli bir şekilde farkındalık ve eğitim çalışmaları yapmayan yerel ve merkezi yönetimlerin yükünü köpeklere atamazsınız.”

“HAYVAN CİNAYETLERİNE KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Belediyelere bu katliam planına ortak olmayacaklarını açıkça beyan etmeye çağıran Aktaş, “Bölgemizdeki hayvanların korunması, beslenmesi, doğal ortamlarında, yani sokaklarda, insanlarla, bizlerle rahatça yaşamlarını sürdürebilecekleri şartları sağlayacak çalışmaları yapmak zorundalar” dedi. Aktaş, “Hayvan cinayetlerinin başlatılmak istenmesine karşı sonucu ne olursa olsun mücadele etmeye yılmadan devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe Kalamış Dayanışması: Yat limanı ranta açılamaz!

SONRAKİ HABER

Kıyılar sermayenin: Dev şirketlerden dev işgaller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa