26 Mayıs 2024 17:13

Hatay’da yine sel ve baskın

Antakya ve Defne ilçelerinde sokak ve caddeler yine su altında kaldı. Konteynerleri su bastı, su basan konteynerlerdeki yurttaşlar zor anlar yaşadı.

Fotoğraf: Mehmet Bayrak/DHA

Paylaş

Hatay'da cumartesiyi pazara bağlayan gece saatlerinde sağanak etkili oldu. Depremin ardından Hatay’da sel ve baskınlar sık sık gündeme gelirken Antakya ve Defne ilçelerinde sokak ve caddeler yine su altında kaldı. Konteynerleri su bastı, su basan konteynerlerdeki yurttaşlar zor anlar yaşadı. Onlarca yurttaş sel ve baskınlar sonucu mahsur kaldı. Arsuz-Çevlik arasındaki yolda çökme meydana gelirken, Tarihi Uzun Çarşı’da da su baskını oluştu.

İlçelerde temizlik çalışmaları sürerken Hatay Valiliği, yaptığı açıklamayla yağışın son 5 yılın mayıs ayı içerisinde ölçülen en yüksek yağış miktarı olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “İlimiz genelinde toplam 49 adet konteynerimiz yağışlardan tahliye edilmeyi gerektirmeyen ölçüde etkilenmiş, bir konteynerde yaşayan 5 kişilik bir ailemizin tahliyesi sağlanmıştır. Günyazı ve Küçükdalyan mahallesinde yaşanan dere taşmasına DSİ ekiplerimiz tarafından müdahale gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte, mahsur kalan toplam 75 vatandaşımızın güvenli alanlara tahliyesi sağlanmıştır”

Valilik baskının nedenini son beş yılın mayıs ayının en yüksek yağış miktarına bağlasa da son bir senedir Hatay’da sık sık sel baskınları oluyor. Son sel baskını ise 13 Mayıs’ta, bu sel baskınından 13 gün önce gerçekleşmişti. Yine depremzedelerin yaşadığı konteyner kent sular altında kalırken yollar göle dönmüştü. Dörtyol ilçesindeki Özerli Mahallesi'nde bir yol çökerken tüm okullar tatil edilmişti. Yine 26 Mart’ta da kenti sel basmış, konteyner kentler sular altında kalmış, araçlar kullanılamaz halde kalmıştı.

BİNLERCE KİŞİ KONTEYNERLERDE YAŞIYOR

Kentte barınma koşulları da geçen süreye rağmen normale dönmekten oldukça uzak. Binlerce kişi konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor. Hatay Valiliğinin 19 Kasım 2023’te açıkladığı verilere göre, 205 konteyner kentte 187 bin 216 kişi hayatını sürdürüyor. Konteyner kentlerde yaşayan yurttaşlar ise elektrik kesintilerinden sel baskınlarına kadar pek çok problemle karşı karşıya kalıyor.

Kalıcı konutlara ilişkin vaatlerse büyük oranda gerçekleşmedi. Bakanlık tarafından Hatay’da yapılması planlanan konut sayısı 254 bin 195 olarak açıklansa da depremin birinci yılında yalnızca 7 bin 275 konutun anahtar teslimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan depremin birinci yılı dolayısıyla kentlerde yapılan anahtar teslim törenlerinde konuşurken Hatay’da 2024 senesi sonuna kadar 200 bin konutun anahtarının teslim edileceğini söyledi. Her ay 15 ila 20 bin konutun teslim edileceği vaat edilirken son şubat ayından itibaren son duruma ilişkin paylaşılan bir veri yok.

150 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ SİTENİN ETÜDÜ ‘GÖZLEMLE’ YAPILMIŞ

Kahramanmaraş'ta 150 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi'nde annesi, babası ve kardeşini kaybeden İrem Türkmener Karslı, sorumluların cezalandırılmasını beklediklerini belirtti. Bilirkişi raporunda kusurlu gösterilen kamu personeli için de yargılama izninin verilmesini istediklerini söyleyen Karslı, "Palmiye Sitesi'nin zemin etüdü raporu var; ancak hem bilirkişi raporu hem de jeoloji mühendisinin vermiş olduğu ifadeye dayanarak görüyoruz ki gözlemle yapılmış bir raporlama var. Jeoloji mühendisi vermiş olduğu ifadede belirtmiş; 'Zemin etüdünü gözlemle yaptım.' Ancak bilirkişi raporunda zemin etüdü raporunun çok önemli olduğunu ve orada belirli hesaplamaların yanış yapıldığını belirtmişler. Her zaman söylüyoruz; Palmiye Sitesi'nin zeminden çatı katına kadar kusurlarla dolu bir projesi var. Bu proje belediye tarafından her aşamasında kusur olmasına rağmen onaylanıyor. Resmen ailelerimize mezar inşa edilmiş. 150 tane komşuma mezar olmuş; halen de 2 komşumuz kayıp. 16 insan da mucizevi bir şekilde yaralı olarak kurtulmuş. Bu sorumluların, görevini eksik yapan insanların bir an önce adalete teslim edilmelerini istiyoruz" dedi. (Maraş/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Göbek elması coğrafi işaret almayı bekliyor

SONRAKİ HABER

Bu sokağın adı ‘Yaşar Kemal’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa