27 Mayıs 2024 10:19
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mayıs 2024 12:56

İliç’te facianın olduğu madene onayı Murat Kurum vermiş

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, 9 işçiye mezar olan İliç’teki altın madeni için ‘ÇED olumlu’ kararına dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un “Olur’ verdiğini açıkladı. “Asli kusurludur yargılanmalı” dedi.

Murat Kurum | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Erzincan İliç’te 3.5 ay önce meydana gelen ve 9 işçinin ölümüne neden olan heyelan faciasında madendeki “ÇED olumlu ve 2. Kapasite Artışı” iznini veren yetkilinin bizzat dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum olduğu ortaya çıktı.

Sözcü gazetesinden Başak Kaya’nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Kurum imzalı belgeyi açıkladı. Yavuzyılmaz “İktidarın maden faciası sonrası sır gibi sakladığı bir belge vardı. Bu belgeye ulaştık. ÇED olur kararını bizzat dönemin bakanı Murat Kurum vermiş, Bakan’ın ‘Olur’ imzalı belgesi ortaya çıktı” dedi.

”FEZLEKE HAZIRLANMALI”

ÇED Olumlu Kararında Bakanın imzası olduğunu ve bu bakımdan dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da asli kusurlu olduğunu vurgulayan Yavuzyılmaz, “Bu imza felaketin altına atılan imzadır. İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan Bilirkişi Raporuna göre; ÇED Olumlu Kararı veren yetkililer asli kusurludur. Murat Kurum bu kararı ve imzası ile 9 madencinin şehit olduğu kazaya zemin hazırlamıştır. İliç Cumhuriyet Savcılığı Kurum hakkında fezleke hazırlamalı, bu fezleke Adalet Bakanlığı aracılığı ile TBMM’ye gönderilmeli ve Kurum’un dokunulmazlığı önce komisyonda sonra Genel Kurul’da kaldırılarak yargılanmasının önü açılmalıdır. 9 şehidin ruhu, Murat Kurum’u izlemektedir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Kanadalı SSR ve Çalık ortaklığındaki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen siyanürlü liç yığını 13 Şubat saat 14.28'de çöktü. Yaklaşık 10 milyon metreküp pasa 200 metrelik yamaçtan vadiye aktı. 9 işçi geniş bir alana yayılan pasanın altında kaldı.

Ayrıca olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 şirket yetkilisinden 6’sı tutuklandı. Tutuklanan 6 kişinin Baş Mühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiye Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Jain Ronald Guille olduğu belirtildi. İki kişi ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Faciadan 5 gün sonra, 18 Şubat'ta SSR Madenciliğin Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müdürü Cengiz Demirci de gözaltına alındı. Demirci çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ASİL İŞVEREN KUSURLU BULUNMADI

Göçüğe ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu'nda asıl işveren Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, alt işveren şirketlere denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu ileri sürüldü. Raporda asli kusur ise gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle çalışan ve yöneticilerde bulundu. Öte yandan raporda faciaya yol açan denetimsizlik ve şirkete tanınan imtiyazlar konusunda herhangi bir siyasi sorumluluğa ise değinilmedi.

5 İŞÇİYE ULAŞILAMADI

Göz göre göre gelen Çöpler altın madenindeki heyelan faciasında bugüne kadar toprak altında kalan 9 işçiden 4’ünün cansız bedenine ulaşıldı. 5 madenciye ise hâlâ ulaşılamadı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayrıldığı kadın ve ve ailesini katletti: 2’si kadın 3 ölü

SONRAKİ HABER

Papua Yeni Gine'de toprak kayması: 2 bini kişi toprak altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa