27 Mayıs 2024 11:55

Erdoğan gelir adaletsizliğinden bahsetti, vatandaşlar tepki gösterdi: Samimi değiller

Erdoğan'ın İslami Finans Zirvesi'nde gelir adaletsizliğiyle ilgili yaptığı konuşmaya vatandaşlar tepki gösterdi. Emekliler “22 senedir ülkeyi yönetenlerin bunları söyleme hakkı yoktur” dedi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın İstanbul’da Albaraka İslami Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada gelir adaletsizliyle ilgili söylediği sözlerine vatandaşlar tepki gösterdi.

Erdoğan yaptığı konuşmada, "Küresel düzeyde fakirden zengine doğru artan bir servet transferi yaşanıyor. Fakiri daha da fakirleştiren bu sistemin dertlerimize derman olamayacağını hepimiz kabul etmek zorundayız" demişti.

ANKA Haber Ajansının konuştuğu yurttaşlar tepkilerini dile getirdi.

“22 SENEDİR YAPMADIKLARINI SÖYLÜYORLAR”

Türkiye'deki gelir adaletsizliğinin sorumlusunun iktidar olduğunu söyleyen bir yurttaş, "20 küsur senedir iktidarda olan AKP hükümetinin sayesinde böyle bir  anlayış içindeyiz. En başta kendileri tasarruf tedbirlerine uymaları lazım" derken başka bir yurttaş da "Erdoğan maliyeye el uzattı maliyeyi batırdı, konuta el uzattı konutu batırdı, yap-işlet-devret dedi, milleti borçlandırdı. 22 senedir ülkeyi yöneten bir adamın bugün onları söyleme hakkı yoktur. 22 senede yapmadığı şeyi, şimdi söylemesi ​​​​​​abesle iştigaldir" dedi.

“İtibardan tasarruf olmaz” sözlerini hatırlatan yurttaş, “İtibar, gösterişli saraylarla olmaz. Hiçbir şekilde kendilerini samimi bulmuyorum. Çünkü tasarruf tedbirlerine uyması gerekenler önce saraydakiler, kendisi, ailesi, etrafındakiler, AKP milletvekilleri. Ne türlü bir şatafat gösteriş içinde yaşadıklarını medyada görüyoruz, artık hiçbir şey gizli kalmıyor” ifadelerini kullandı.

"EMEKLİNİN OTOBÜSE BİNİP MEMLEKETİNE GİDECEK PARASI YOK"

Emekli bir yurttaş “Emekliyiz, enflasyon çok yüksek emekliler aç, emekliler perişan. Büyük şirketlerin vergi borçları siliniyor. Bazıları bankadan kredi çekiyor, devlet ödüyor vergisini, yani siliyorlar. Bunların yapılmaması gerekir. Türkiye’de yaşamak çok zor. Emekliyim, ev alamıyorsun, karnını doyuramıyorsun” dedi.

“Emekli yılı”nı eleştiren yurttaş “Şimdi yeni bir sistem çıkarmışlar, emekli yılı ilan etmişlerdi o emekli yılında kamuya ait tesisler yüzde 15 indirimli. Yani bırakın tatil yapmayı, emeklinin buradan otobüse binip memleketine gidecek parası yok” diyerek tepki gösterdi.

“Türkiye’de gelir adaletsizliği tabii ki var” diyen yurttaş “Zengin daha çok zengin oluyor, fakir daha fakir oluyor. 10 bin lira emekli maaşıyla nasıl geçineceğiz? Şimdi simit almaya gidiyoruz. Simitle geçinmeye devam ediyoruz. Erdoğan hangi yere elini uzattıysa orayı batırdı” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları söylemişti: “Öyle ki günümüzde servet eşitsizliği dünyada tarihi bakımdan en yüksek seviyesine çıktı. Dünyadaki en zengin yüzde 1'lik kesim toplam küresel servetin neredeyse yarısına sahip. Alttaki yüzde 50'lik kesimin küresel servet dağılımından aldığı pay ise yüzde 1'i dahi geçmiyor. Yani küresel düzeyde fakirden zengine doğru artan bir servet transferi yaşanıyor. Bu rakamların bize anlattığı şudur; Afrika'dan Asya'ya milyarlarca insan bir avuç tufeylinin refahı, keyfi, konforu ve şatafatlı hayat sürmesi için adeta seferber olmuş durumdadır.”

AKP KAYNAKLARI PATRONLARA AKTARDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan gelir eşitsizliğinden yakınsa da lideri olduğu AKP iktidarı boyunca patronlara trilyonlarca lira kaynak aktarıldı.

  • TÜİK verilerine göre 2023’te sermayenin milli gelirden aldığı pay yüzde 50.5 olurken, emeğin aldığı pay ise yüzde 29.7 oldu.
  • AKP iktidarı “Vergi indirimi, muafiyeti, istisnası” (vergi harcamaları) adı altında sermaye kesiminden bu yıl (2024) 2 trilyon 210 milyar TL’lik bir vergiyi almayacağını açıklamıştı. Bu karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Dahası 2024-2026 dönemini kapsayan üç yılda bu tutar 8 trilyon 211 milyar TL’yi bulacak.
  • Aylık düzenlenen teşvik belgeleri listelerine göre patronlara yüzde 90’a varan vergi indirimi, KDV istisnası, sigorta primi desteği, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, gelir vergisi stopajı desteği benzeri milyarlarca liralık destek sağlanıyor. Her ay patronlar için ortalama 70 milyar TL’lik teşvik sağlanıyor.
  • İşsiz kalanlara gelir desteği sağlamak amacıyla 1999 yılında kurulan İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken para, son yıllarda işsizlerden daha çok patronlara aktarılıyor. İŞKUR verilerine göre 2022’nin ocak-kasım döneminde patronlar fona yaptıkları 1 TL katkı karşılığında 1.4 lira teşvik aldı. Kasım 2022’de 100 resmi işsiz kişiden sadece 13’ü işsizlik maaşı alabildi. 2023 yılında patronlar fondan doğrudan 40 milyar lira nakdi destek alırken, işbaşı eğitim programları kanalıyla patronlara 38.6 milyar lira kaynak aktarıldı. Ayrıca kısa çalışma ödeneği yöntemi ile patronlara 1.2 milyar lira tutarında kaynak aktarıldı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den Ali Yerlikaya'ya 16 Ayhan Bora Kaplan sorusu

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da sadece bir radyoterapi cihazı çalışır durumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa