28 Mayıs 2024 04:50

Denizli Büyükşehir’de ‘sendika’ karmaşası

AKP'den CHP'ye geçen Denizli Belediyesi'nde işçiler Hak-İş'ten Genel-İş'e geçmeye başladı. Ancak belediye işçileri yöneticiler tarafından Belediye-İş'e geçmeye zorlandıklarını iddia ediyor.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerle AKP’den CHP’ye geçen Denizli Büyükşehir Belediyesinde çalışan işçilerin çoğu Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’ten istifa ederek DİSK’e bağlı Genel-İş’e üye oldu. Öte yandan Türk-İş’e bağlı Belediye-İş de belediyede çoğunluk sağlamaya çalışıyor. Belediye işçilerinin bir kısmı ise belediye yöneticilerinin Belediye-İş’e üye olmaları yönünde telkinde bulunduklarını, hatta bunun baskı boyutuna geldiğini söylüyor. Bunu reddeden belediye yetkilileri ise “Belediyenin tavrı kesinlikle özgür bırakma yönünde” diyor.

Yerel seçimlerin ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki olan Peraş’ta çalışan işçiler, hâlâ yetkili olan Hizmet-İş’ten istifa ederek Genel-İş’e üye olmaya başladı.

“HİZMET-İŞ’E ZORLA ÜYE OLMUŞTUK”

Denizli Büyükşehir Belediyesi AKP’deyken, Hizmet-İş’e zorla üye yapıldıklarını anlatan 10 yıllık bir işçi, “Hizmet-İş’e zorla üye yaptılar. Belediye değişince DİSK’e geçtik. Yaklaşık bir aydır uğraşıyoruz. Şirket işçilerinin yüzde 80’i, kadroların yüzde 60’ı geçmişti. Müdür ve daire başkanlarının atanmasından sonra sıkıntılar başladı. Başta serbestsiniz dediler. Sonra bazı yerlerden baskılar gelmeye başladı. ‘Herkes Belediye-İş’e geçecek’ diye baskı yapmaya başladılar” dedi.

Belediye-İş’e, ilçe belediyelerindeki sözleşmelerinden ve tutumundan dolayı üye olmadıklarını söyleyen işçi, “Buldan’da işçiler aylarca maaş alamadı. Merkezefendi Belediyesinde işten atılanlar oldu, ses çıkarmadı. Biz belediyeden ‘DİSK’e geçin’ demesini beklemiyoruz. İşçiye baskı yapmasınlar, özgür bıraksınlar. İşçiler 20 yıl boyunca korkuyla çalıştı. Aynı durum devam ediyor. Bu baskılar nedeniyle DİSK’ten istifa edenler, korkudan sendika değiştiren de oldu” diye konuştu.

“BANA ŞURAYA GEÇ DİYEN OLMADI”

Denizli Büyükşehir Belediyesi kapsamında bir ilçede çalışan işçi de kendisi direkt baskı görmediğini ancak arkadaşlarının baskı gördüğünü anlattı: “Bana gelip ‘Geçeceksin’ diyen olmadı. Ancak müdürden talimat gelmiş. ‘Büyükşehir Belediye-İş ile anlaştı oraya geçeceksiniz’ demişler. İstifa edenler oldu. Ancak ben halen DİSK’teyim. Duyunca da şaşırdım. Özgür Özel Manisa’da ‘Sarı sendikaya üye olmayın’ dedi. Denizli Büyükşehir oraya geçirmeye çalışıyor, birbirlerinden haberi mi yok nedir anlamadım.”

Peraş’ta çalışan ve Hizmet-İş’ten istifa etmeyen bir işçi de “Bana gelen olmadı. Hizmet-İş’in yetkisi devam ediyor. Daha istifa etmedik. İki sendika da geziyormuş ama bana denk gelmedi. Belediye başkanımız hangi sendikaya derse ona geçeceğiz. Bekliyoruz şimdilik” diye konuştu.

Fen İşlerinde çalışan bir Peraş işçisi de “Ben DİSK’e üye oldum. Bana kimse istifa et demedi. Bana diyen olursa haber ederim. Seçimden sonra telefondan üye oldum bana ‘Buraya geçeceksin’ diyen olmadı” dedi.

DİSK/Genel-İş üyesi bir işçi de “20 yıllık esaret, baskı, zulüm politikasından bıkmış işçiler tam özgürlüğe kavuştum derken öyle olmadı. İşçiye ‘Sizin için en iyi sendikayı seçeriz’ denildi. Belediye başkanı ‘Sendikanızı özgürce seçin’ diye bir açıklama yapmalı” dedi.

“BELEDİYEMİZİN TAVRI NET”

Konu hakkında görüştüğümüz bir belediye yetkilisi ise “Ben bu iddiaları ilk defa duyuyorum. Belediyenin tavrı kesinlikle özgür bırakma yönünde. Örneğin memurlarda Tüm Bel-Sen’li olan var, Tüm Yerel-Sen’e geçen var, Bem Bir-Sen’de kalan var. İşçilerde de halen Hizmet-İş’te olan var. Böyle bir yönlendirme olsa bilirdim. Belediye olarak sendikal tercihlere karışmayacağımız noktasında bir tavrımız var” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Denizli Belediyesini AKP’li Nihat Zeybekci’nin almasıyla DİSK/Genel-İş tasfiye edilerek işçiler zorla Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e üye yapılmıştı. Buna direnen kadrolu işçiler ise işten atılmıştı. Zamanla kadrolu işçilerin sayısı azaltılarak kadrolar taşeronlaştırılmıştı. 2004’teki tasfiye sonrası işçiler 464 işçiyi ilgilendiren TİS sonrası yüzde 10 zam alabilmişti. 20 yıl önceki ve bugünkü Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan TİS töreninde Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’ye hediye vermişti. Gelinen noktada belediyede 140 civarı kadrolu işçi kalırken kalan yüzlerce işçi BELTAŞ, Peraş gibi iştiraklerde çalışıyor.

ÖNCEKİ HABER

Burdur'da diyalize girdikten sonra rahatsızlanan 33 hastadan 4'ü entübe edildi

SONRAKİ HABER

İzmit Körfezi'nde denizin rengi kahverengiye döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa