Rekorlarla şampiyon Galatasaray
Krizler ve polemiklerle geçen Süper Lig, Galatasaray’ın şampiyonluğuyla sonuçlandı. Lig bitse de tartışmalar bitmedi.
Fotoğraf: Hakan Akgün/AA
Riyad krizi, sahaya inen taraftarlar, maçtan çekilen oyuncular ve tüm yaşananlara rağmen istifa etmeyen TFF başkanıyla öne çıkan Süper Lig’in 66. sezonu, Galatasaray’ın şampiyonluğuyla sona erdi.
Bir yanda Galatasaray ve Fenerbahçeli yöneticiler arasındaki polemikler bir yanda Süper Lig’in vazgeçilmezi hakem tartışmaları sürerken düğüm son hafta Konya'da çözüldü, 2023-2024 şampiyonu Galatasaray oldu.
Daha önce 23 defa lig kupasını müzesine götüren Galatasaray son haftaya bıraktığı şampiyonluk mücadelesinde ipi göğüsledi ve şampiyonluk sayısını 24'e çıkardı.
Konyaspor galibiyetiyle puanını 102'ye taşıyan sarı-kırmızılı ekip, 99 puan toplayan Fenerbahçe ile arasındaki farkı da koruyarak şampiyonluğa ulaştı.
Türkiye Futbol Federasyonunun lig başlangıcı olarak kabul ettiği 1959’dan beri en fazla şampiyon olan takım konumundaki sarı-kırmızılılar, en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin (19) 5 şampiyonluk önüne geçti.
POLEMİK ŞAMPİYONLUK SONRASI DA SÜRDÜ
Galatasaray ile Fenerbahçeli yöneticiler arasında haftalardır süren tartışmalar lig bitse de devam etti. Şampiyonluk sonrası iki kulüp resmi sosyal medya hesaplarından atışmayı sürdürdü.
Geçtiğimiz hafta derbiden galip ayrılan Fenerbahçe, galibiyeti sezon boyu süren tartışmalara yakışır şekilde ‘kutlamıştı.’ İlk maçta kale direği ile çarpışan Galatasaray’ın golcüsü Mauro Icardi’ye gönderme yaparak kale direğini hediye paketi yapan sarı-lacivertli ekip, Galatasaray’ı sosyal medya paylaşımına etiketlemişti.
Şampiyonluk sonrası sarı-kırmızılı takım da rakibinden geri kalmadı, kupa parçasını paketleyerek Fenerbahçe hesabını etiketledi. Fenerbahçe buna karşılık “ ‘Bizde harama yer yok’ notuyla teslim alınmamış ve iade edilmiştir" paylaşımı yaptı. 66. Süper Lig sezonuna yakışan bu polemiğe, sahasında Fenerbahçeli oyunculara saldırı gerçekleştiren Trabzonspor da dahil olarak "Çünkü sizde haram çok" paylaşımı yaptı.
Ligin ‘marka değerine’ yakışır bu tartışmaların yanında yeşil sahalara dair öne çıkan ise rekorlarla gelen şampiyonluk oldu.
ÜÇ HANELİ İLK ŞAMPİYON
Galatasaray ve Fenerbahçe’nin ligin geri kalanıyla puan farkını hayli açtığı bu sezonda Galatasaray, 102 puanla rekor kırdı. Sarı-kırmızılı ekip, ayrıca Süper Lig tarihinde üç haneli puan toplayan ilk takım oldu.
Süper Lig'de puan rekoru 1988-1989 sezonunda 93 puan toplayan Fenerbahçe'ye aitti.
ÜST ÜSTE GALİBİYET REKORU
Aynı zamanda Galatasaray bir sezonda üst üste en çok maç kazanma rekorunu da eline aldı. Süper Lig'de peş peşe 23 maçtan yenilmeden çıkmayı başaran Galatasaray, lig tarihinde bir sezonda üst üste 17 maçtan galibiyetle ayrılarak maç kazanma rekorunu da kırdı.
GOL KRALI ICARDI
Galatasaray'ın Arjantinli Yıldızı Mauro Icardi, sezonun gol kralı oldu. Attığı gollerle takımın şampiyonluğuna büyük katkı sağlayan Icardi, 25 kez fileleri havalandırdı. Arjantinli oyuncu gollerinin 6’sını penaltıdan attı. Icardi’nin ardından ikinci sırada yer alan Fenerbahçe’nin golcüsü Edin Dzeko ise bu sezon ligde 21 gol kaydetti. Bosna-Hersek’li oyuncu gollerinin 2’sini penaltıdan attı.
BURUK’UN TEKNİK DİREKTÖR OLARAK 3. ŞAMPİYONLUĞU
Galatasaray’ın Hocası Okan Buruk, teknik direktörlük kariyerinde 3. kez şampiyon oldu. Daha önce İstanbul Başakşehir'in başında 2019-2020 sezonunda şampiyonluk yaşayan Buruk, geçen sezon da Galatasaray ile aynı başarıyı tekrarladı. Tecrübeli hoca, bu sezon elde ettiği şampiyonlukla üst üste 2, toplamda da 3. kez zafer yaşadı.
Süper Lig'de futbolcu ve teknik direktörlük kariyerinde en fazla şampiyonluk gören isim olan Okan Buruk, bu sezonki başarısıyla toplam şampiyonluk sayısını 10'a yükseltti.
ASLAN PAYI OKAN BURUK’TA
Gazetemiz Evrensel’in Yazarı Mithat Fabian Sözmen Galatasaray’ın şampiyonluğunu değerlendirdi:
Süper Lig tarihinin zirvedeki iki takımın diğerlerinden en çok ayrıştığı sezonlarından birinde Galatasaray puan rekoru kırarak şampiyon oldu. Sorunlu bir yaz transferi dönemi geçiren, “yıldız” diye transfer ettiği oyunculardan uzun süre katkı alamayan, bazı pozisyonlarda yokluktan oyuncu devşiren, bazı pozisyonları tamamen alternatifsiz oynayan, en önemli yıldızı 6 ay sakat sakat sahaya çıkan bir takım için 38 maçın sadece 5’inde puan kaybetmek önemli bir başarı olmakla birlikte ligin kalitesi için de olumsuz çok şey söylüyor elbette.
Başarıda aslan payı geçen sezon olduğu gibi Okan Buruk’ta. Emrine verilen yıldızlı ama kadro mühendisliği açısından sorunlu kadroyu olabilecek en iyi şekilde idare etti. Sacha Boey onunla parladı ve 30 milyon avroluk transfer yaptı. Barış Alper Yılmaz onunla gelişti ve Türk transfer tarihi rekorunu kırmaya aday bir isim haline geldi. Kaan Ayhan, Berkan Kutlu gibi burun kıvrılan isimler onunla çok yönlü kurtarıcılara dönüştü. Sezon başı ilk 11’e yazılmayan Dries Mertens, 37’sinde oyununu yeniden tanımlarcasına yıldızlaştı.
Okan Buruk’un bunca rekorun arasında sahici bir miras inşa edebilmesi için artık kadro ve oyun istikrarını sağlayabileceği bir yapıya ihtiyacı var. Bunun için Avrupa ve son Fenerbahçe maçlarında alınan dersler açık şekilde ortada. Modern oyunun temposunu kaldırabilecek bir 8 numaraya ve kadro derinliği sağlayacak atletik isimlere ihtiyaç var. Transfer döneminde artık herkesin alıştığı hatalar yapılmazsa 1996-2000 sürecinin bir benzeri tekrarlanabilir. (SPOR SERVİSİ)