Sait Faik kendi adası Burgaz’da anıldı
Modern Türk öykücülüğünün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 70. yılında Burgazada’da anıldı. Konuşmalarda, Sait Faik’in Ada’da olan önemi ve Ada’nın yazar için taşıdığı değer vurgulandı.
Ada Dostları ve TYS üyeleri Sait Faik anıtı önünde. (Fotoğraf: TYS)
Ada Dostları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Darüşşafaka Cemiyeti, Adalar Su Sporları Kulübü ve Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesinin iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, modern Türk öykücülüğünün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık, vefatının 70. yıl dönümünde Burgazada’da anıldı. Konuşmalarda, Sait Faik’in Ada’da olan önemi ve Ada’nın yazar için taşıdığı değer vurgulandı.
Anma etkinliği, Burgazada Adalar Su Sporları Kulübünde (ASSK) gerçekleştirildi. Heykeltıraş Çağdaş Erçelik tarafından bilabedel yapılan Sait Faik Anıtı önündeki açılış töreni, Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan’ın konuşması ile başladı.
"ARAMIZDADIR SAİT FAİK"
Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Sait Faik’in öykücülüğü üzerine bir konuşma yaptı ve şunları söyledi: “Hepinize merhaba. Sait Faik, bugün 118 yaşında! Bugün burada, Burgazada’da, Burgaz halkıyla yan yana olduğumuz gibi bütün İstanbul halkıyla da yan yanayız. Balıkçısı, işçisi, köylüsü, memuru, esnafı, meyhanecisi, kahvecisi, mahalle insanlarıyla, namuslusu da namussuzu da dahil olmak üzere bir aradadır. Aramızdadır Sait Faik! “Sakarya Balıkçısı”nı yazdığı, doğduğu kent olan Sakarya halkıyla da Anadolu insanıyla da yan yanadır. Bütün farklılıkların arasındadır, yanındadır. Aramızdadır. Sait Faik, öykücülüğümüzün temel taşlarındandır. Yaşananı değil, yaşananları anlattığı öykülerinde kendisi de yaşananların içindedir, yaşananları yazmıştır. Sınırsız bir insan sıcaklığı ve insan sevgisiyle anlattığı insanları, içinde bulundukları doğa ve çevreyle betimler. Doğayı güzeller, güzellediği doğanın ardından gerçeği ve yaşam çelişkisini de görmezden gelmez! Göstermekten de geri kalmaz!”
Bu yılın onur konuğu Şair Ataol Behramoğlu ise Sait Faik’in kendisi üzerindeki etkisini ve bu etkinin kendi şiirlerine nasıl yansıdığını “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” adlı şiirini okuyarak konuşmasını tamamladı.
Güleç’in ardından, Sait Faik’in yaşamı ve öykücülüğü üzerine Mustafa Köz ve A. İlhan Gülek konuşmalar yaptı. Yönetmenler Engin Ayça ve Oğuz Makal, Müzisyen Haluk Önol, Ada üzerine kitapları olan yazarlar Behlül Ablak ve Viktor Albukrek, Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Özturanlı, Adil İzci, Adalar Kültür Derneği Başkanı Özer Kangür ve Adalı yazarlar Buket Sunar ve Nilgün Atalay, Sait Faik’in edebiyattaki yerini ele alan kısa konuşmalarıyla etkinliğe katkıda bulundular.
Etkinlik, öykücünün son röportajının Nuray Gök Aksamaz ve Rüstem Kurtoğlu tarafından teatral bir sunumla paylaşılması ve yazarların okurlarına kitaplarını imzalamaları ile devam etti. (KÜLTÜR SERVİSİ)