Çeşme Alaçatı Port'ta “milyonlarca avro” vergi usulsüzlüğü
Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş davasında, Maliye Bakanlığı tarafından 2017-18 yılını kapsayan inceleme sonucunda tapu bedelleri ile satış bedellerinin emsalin altında belirlendiği tespit edildi
Fotoğraf: Mustafa Ünsal
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir'in Çeşme ilçesinde “Alaçatı Port” olarak bilinen alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler ile gündeme gelen tartışmalara, vergi açısından da kamunun zarara uğratılması eklendi.
Alaçatı Port projesi, 2004 yılında sulak alanda faaliyete geçirilirken, Alaçatı Koyu'nda, denizle derenin birleştiği Karşıyaka Azmağı'nda tasarlanan ve 2304 adet lüks konut inşa edilmesi planlanan projenin birinci etabında, 27 bin 500 metrekare alan üzerinde yapılaşma gerçekleştirildi.
YOLSUZLUK USULSÜZLÜK İDDİALARI
Çeşme Belediyesi ve özel sektör iş birliği ile yürütülen projede konutların satışı sırasında da yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları gündeme gelmiş, satış bedelleri ile tapuda gösterilen bedeller arasında milyonlarca avroluk farklar olduğu iddia edilmişti.
İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde, 1 Aralık 2023 tarihinde görülen davada 20 milyon avroluk usulsüzlük iddiaları, 7 Aralık 2023 tarihli Evrensel’de “Alaçatı Port davasına buharlaşan milyon avrolar damga vurdu” haberimizde yer almıştı.
VERGİ RAPORU İLE KAMU ZARARI TEYİT EDİLDİ
Vergi Müfettişliğince hazırlanan 2017, 2018 ve 2021 yıllarını kapsayan hesap incelemeleri sonucunda kamunun milyonlarca lira vergi kaybına uğradığı da ortaya çıktı.
Raporun sonuç bölümünde 2019, 2020 ve 2021 yıllarının vergi incelemeleri henüz tamamlanmadığından, kaybın daha fazla olabileceği ifade edildi.
Vergi inceleme raporunda satış bedelleri arasındaki tutarsızlıklar doğrulanırken, gayrimenkullerin tapuda değerinin altında gösterildiği ve vergi kaybına neden olduğu tespit edildi. Vergi kaybıyla kamu zarara uğratılırken, yapılan usulsüz işlemlerle hem kendi ortaklarının hem de şirket ortağı olan Çeşme Belediyesi'nin ciddi şekilde zarara uğratıldığı ortaya çıktı.
ÖDEMELERDE USULSÜZLÜK
Mahkemeye yansıyan iddialar arasında; bazı taşınmazların usulsüz şekilde belirli kişilerin üzerine geçirildiği ve bir şirket yöneticisinin akrabasına usulsüz ödemeler yaptığı da yer aldı.
Şirket ortaklarından bazıları, iddiaların araştırılması için Çeşme Belediyesine yazılı başvurular yaparak, şirket kayıtlarının denetlenmesini talep etti. İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan davada Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
“TAHSİL EDİLEN PARA ORTAKLARA VERİLMEDİ”
İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada, şirketin eski ortaklarından Dr. Fahri Yıldız, ifadesinde şirketin inşaatını yaptığı Filika Evleri'nin satışı sırasında büyük bir vergi kaybı yaşandığını iddia etmişti.
Rapora göre, 2017 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen ev satışlarında belirlenen emsal değerler arasında 52 milyon 500 bin liralık (o günkü kurla yaklaşık 13 milyon Euro) fark bulundu. Yıldız, İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde verdiği ifadede, şirketin toplam kaybının 20 milyon avro olduğunu iddia etmişti.
Şirketin yönetim kurulu Başkanlığını 2017 yılında Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, 2019 yılında da yine Çeşme Belediye Başkanı seçilen Ekrem Oran yapmıştı.