Bakanın çözümü “Onaylı Randevu Sistemi” sorunları artırdı: Şikayetler son bir haftada yüzde 165 arttı
Sağlık Bakanlığının sağlıkta randevu sorununa çözüm olarak sunduğu “Onaylı Randevu Sistemi” sorunları daha da artırdı. Şikayetvar’a ulaşan şikayetlerin sayısı son bir haftada yüzde 165 arttı.
Fotoğraf: Burcu Yıldırım
Kendi yarattığı sağlıkta randevu sorununu hastalar ve hekimler üstünden çözmeye çalışan, randevu sisteminde yaşanan sorunlarla ilgili hastaları suçlayan Sağlık Bakanlığının randevu sistemindeki sorunlara çare olarak sunduğu “Onaylı Randevu Sistemi” sorunları artırdı. MHRS’den randevulara ilişkin şikayetler arttı. Çözüm platformu Şikayetvar’a ulaşan şikayetlerin sayısı son bir haftada yüzde 165 arttı. Platformun paylaştığı verilere göre, Sağlık Bakanlığı şikayetleri de bir önceki haftaya göre yüzde 39 artış gösterdi.
DHA’da yer alan habere göre, çözüm platformu Şikayetvar’ın açıkladığı verilere göre MHRS ile ilgili gelen şikayetler son bir haftada yüzde 165 artış gösterdi. Hastalar aylardır ilgili bölüme randevu bulamamaktan şikayet ederken, çözüm beklentilerini Şikayetvar üzerinden duyurmaya çalışıyor. Platform tarafından açıklanan verilere göre Sağlık Bakanlığı ile ilgili şikayetlerin de son bir haftada yüzde 39 arttığı gözlemleniyor.
BAKANLIK ÇÖZÜM “ONAYLI RANDEVU SİSTEMİ”NDE DEDİ AMA…
Sağlık Bakanlığı gerçekleştirdiği yeni düzenlemeyle sağlıkta randevu sistemindeki sorunların çözümü diyerek gündeme ‘Onaylı Randevu Sistemi’ni hayata geçirmişti. 13 Mayıs 2024 tarihinde hayata geçirilen uygulamada hastalardan randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar onay isteniyor. Randevu onayı MHRS internet sitesi ve çağrı merkezi üzerinden verilirken; onay vermeyenlerin randevusu iptal ediliyor. Onaylı randevu sisteminde, randevuların iptal edilmesinin ardından boş kalan kapasite sistem üzerinden randevu alamayan ancak talep bırakan hastalara devredilecek.
“NE MHRS’DEN NE DE 182’DEN RANDEVU ALAMIYORUM”
Platforma konuyla ilgili ulaşan bazı şikayetlerse şöyle:
“Gerçekten bu yeni sistemi çok düşündünüz mü? Siz kimsiniz ve birinin adına neden karar veriyorsunuz? Randevudan sonraki 15 gün olayı nedir? Kim açıklayacak bize bunu? Neden mağdur ediliyoruz? Siz neye göre, kime göre böyle bir sistem yaptınız? 21 Mayıs’ta randevum vardı tekrar almam gerekiyor ama ne MHRS ne de 182’den alamıyorum. Umarım en kısa zamanda şikayetleri dikkate alıp bu durumu düzeltirsiniz. Çünkü kimse sizin sonunu düşünmeden hareket ettiğiniz kararlara uymak zorunda değil.”
“DOKTOR MU BİTTİ?”
“Merhabalar, Kocaeli Gebze Fatih Devlet Hastanesi göz polikliniğinden hem çocuk hem de yetişkin için randevu alınmıyor. Talep oluşturdum, açıldı ama bilgilere ulaşılmadı. Sistem açık gibi gösterse de ‘kayıt bulunamadı’ diye uyarı verdi. Lütfen çözüm. Doktor mu bitti?”
“MHRS’YE SAAT BAŞI BAKMAKTAN YORULDUM”
“MHRS'den dermatoloji ve diş bölümü için aylardır randevu almaya çalışıyorum ancak randevu bulunmuyor. O kadar çok doktor varken randevu bulunmaması anlaşılır değil. Her saat başı MHRS'ye girip bakmaktan yoruldum. İnsanları bu kadar zor durumda bırakmamanızı rica ediyorum. Bir an önce bu randevu sistemine bir çözüm bulunmasını talep ediyorum.”
“BU NASIL SİSTEM?”
“37 haftalık hamileyim. Bir hafta önce kontrole gittim ve doktorum her hafta gelmemi söyledi. Ancak şu anda aynı bölümden randevu 15 gün sonraya kadar alınamıyor. Bu nasıl bir sistem? Benim her hafta muayene olmam gerekiyor. Bu sorunun çözülmesini talep ediyorum. Böyle bir durum kabul edilemez.”
“KIZIM HAVALE GEÇİRECEK DİYORUM ‘YAPACAK BİR ŞEY YOK’ DİYORLAR”
“Yalova Devlet Hastanesi'ne MHRS üzerinden çocuk doktoru için randevu aldım. Yeni bir sistem çıkmış, onay istiyormuş ve ben muhtemelen anlamadan onay vermişim. Daha sonra küçük kızım düştü ve acil olarak onunla ilgilenmek zorunda kaldım, bu yüzden muayeneyi iptal etmek zorunda kaldım. Şu anda çocuğumun ateşi 39.5 ve onu acile götürdüm, çocuk doktorunun görmesi gerektiğini söyledim. Ancak 3 Haziran'a kadar randevu alamıyorum. Böyle bir sistem anlaşılır gibi değil. Kızımın havale geçirme riski olduğunu söylüyorum, fakat 'yapacak bir şey yok' yanıtını alıyorum. İptal etmeme rağmen yeni bir randevu alamıyorum. Çocuk doktorunun bulunmadığı yan branşlar var, her branş mevcut ancak çocuk doktoru yok. Çocuğum 6 yaşında ve havale geçirebilir. Bu durum karşısında devletimizden beklediğimiz ilgi ve alakayı görememek üzücü. Özel hastanelere yönlendiriliyor gibi hissediyorum; sanki maddi imkanın yoksa başka çaren kalmıyor.”
“3 AYDIR RANDEVU ALAMIYORUM”
“3 aydır cildiye randevusu alamıyorum. 'Aradığınız randevu bulunmamaktadır' şeklinde bir yazı çıkıyor. Bir an önce çözülmesini talep ediyorum. Bu nasıl bir sistemdir anlamış değilim, 3 aydır her gün, gece, gündüz randevu alamıyorum. Böyle bir durum kabul edilemez. Lütfen acilen bu durumu çözünüz.”
"YAZIKLAR OLSUN BÖYLE SAĞLIK SİSTEMİNE"
“Kayıt yapan asistanlar çok egolu, düzgünce hiçbir şeyi anlatmaya veya yardımcı olmaya çalışmıyorlar. MHRS'den 13:20'de aldığım randevumda saat 13:30 olduğunda doktorlar daha yeni gelmeye başlıyor. Bu nasıl bir randevu sistemi? İnsanların sağlığına bu kadar mı önem verilmiyor artık Türkiye'de? Okula gitmem gerekiyor. Ben günümü ona göre planlıyorum. Yazıklar olsun böyle sağlık sistemine.”
"BU NASIL BİR SORUMSUZLUK?"
“Tekirdağ Şehir Hastanesi'nde randevum vardı. Sabaha kadar randevumun gözüktüğünü görmeme rağmen, hastaneye geldiğimde randevumun iptal edildiğini söylediler. Bu nasıl bir sorumsuzluktur? Üstelik 'sistemde gözükmediniz' diyorlar. O zaman nasıl oluyor da bana SMS ile bilgi geliyor 'Randevunuz bulunmaktadır' diye? Ben şimdi dahiliye bölümünde bir saat boyunca randevumu bekleyeceğim. İnsanlar randevularını iptal etmeden gitmiyorlar diye ceza yazılıyorsa, o zaman sizler de ceza almalısınız. Bizler çalışıyoruz ve zar zor izin alıp geliyoruz. Bu konunun dikkate alınmasını istiyorum.”
"UYGUN RANDEVU BULUNMUYOR"
“Yazın başından beri İstanbul Devlet Hastaneleri’nden göz hastalıkları için randevu almaya çalışıyorum ama bir türlü alınmıyor. Uygun randevu bulunmuyor. Talep oluşturuyorum bildirim gelmiyor. Her yolu denedim, hastaneyi aradım, MHRS’den almaya çalıştım. Sürekli uygun randevu yok deniyor.”
SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİ ÇARE OLMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİ
Bakanlığın radndevu sistemindeki sorunlara çare olarak sunduğu “Onaylı Randevu Sistemi”nin sorunu çözmeyeceği sorunları daha artıracağı uyarısı yapmıştı
Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun, sağlık alanındaki diğer sorunlar gibi randevu sorununun da sağlık sisteminin yarattığı kaostan kaynaklandığına dikkat çekmişti. Bu kışkırtılmış sağlık talebi karşısında onaylı randevunun çare olmayacağını dile getiren Dr. Mine Coşkun “İster onaylı ister onaysız randevu versinler. İster 5 dakikada, 10 dakikada 2 hasta bakın desinler. Bu sağlık sisteminin kaosu sürüyor. Bizim ihtiyacımız MHRS sisteminde onaylı randevu uygulaması değildi. Biz Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) öngördüğü süre olan 20 dakikada hastalarımızı muayene etmek istiyoruz. Çare basamaklandırılmış bir sağlık sistemi. Çare koruyucu sağlık sisteminin uygulamaya konulmasında” demişti
"HEKİMLE HASTA KARŞI KARŞIYA GELECEK" UYARISI YAPILMIŞTI
Onaylı randevu sisteminin hasta ile hekimi yine karşı karşıya getireceğinin ve sorunların çözülmeyeceğinin altını çizen Dr. Coşkun, “Randevusunu onaylamayı unutan ya da saatine yetişemeyen hastalar sorunun muhatabı olarak yine hekimleri görecek. Haliyle bu uygulamayla sağlıkta şiddeti artıracaklar” demişti.
HEKİM SAYISININ YETERSİZLİĞİNİN ESAS NEDEN OLDUĞU BELİRTİLMİŞTİ
SES MYK Üyesi Eylem Kaya Erdoğlu da randevu krizinin en önemli nedenlerinden birinin hekim sayısının yetersizliği olduğuna dikkat çekerek “Cumhurbaşkanımızın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasından sonra hekimlerimiz gerçekten gitti. Lütfedermiş gibi açıklanan 10 dakikalık muayene süresi bazı branşlar için çok yetersiz. ‘Onaylı randevu’ hiçbir şekilde çözüm olmayacak. Teknik bir düzenlemeyle bu kriz çözülemez. ‘Sorunları çözüyoruz’ diye bir algı yaratıyorlar ancak buna kendileri bile inanmıyor” demişti
BAKAN KOCA RANDEVU SİSTEMİNDEKİ AKSAKLIKLAR İÇİN HASTALARI SUÇLAMIŞTI
Doktor sayısının yeterli olmaması, bir doktor olan yerde doktor seçme hakkı oluşmaması ve bazı branş doktorlarının birçok hastanede olmamasından kaynaklanan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve 182 numaralı hasta randevu sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle hastaları suçlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca MHRS’den renduvu alıp gelmeyenlerin hasta kişilerin haklarını gasbettiğini öne sürmüştü. (HABER MERKEZİ)